Facultatea de Drept de la Univ. Bucuresti renunta la licente: Lucrarile se vand pe Internet, nu putem controla fenomenul plagiatului

Vineri, 20 Ianuarie 2017, ora 14:54
13317 citiri
Facultatea de Drept de la Univ. Bucuresti renunta la licente: Lucrarile se vand pe Internet, nu putem controla fenomenul plagiatului
Foto: Arhiva Ziare.com

Conducerea Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti a decis sa elimine lucrarile de licenta, pastrand doar exemene de tip grila, argumentul suprem fiind ca oricum lucrarile pot fi cumparate de pe Internet, iar fenomenul plagiatului nu poate fi stopat.

Decizia a putut fi luata in baza unui ordin, 6125/2016, dat in urma cu doua saptamani de fostul ministru al Educatiei, Mircea Dumitru, ordin care spune ca diplomele de absolvire vor putea fi obtinute dupa una sau doua probe alese de fiecare facultate in parte, relateaza Digi24.

Decanul Facultatii de Drept, Flavius Baias, a explicat la postul de televiziune citat care au fost argumentele avute in vedere.

"Deschideti Internetul si veti gasi de vanzare lucrare de diploma. Nu doar la Drept, la toate facultatile. Un fenomen pe care nu avem cum sa il controlam (...) Nu se justifica sa achizitionam un soft pentru lucrarile de diploma care costa cateva zeci de mii de euro si apoi alimentarea lui cu baze de date pentru a verifica daca lucrurile sunt plagiate sau nu. Nu avem cum sa controlam fenomenul scrierii de catre alta persoana", a declarat decanul.

Intr-adevar, cine cauta pe Internet "vand lucrari de licenta" gaseste o sumedenie de oferte la diverse preturi si in toate domeniile, nu doar specifice Dreptului.

De asemenea, Flaviu Baias a precizat ca situatia nu este o premiera la Facultatea de Drept.

"Nu este pentru prima data, ci pentru a doua oara, pentru ca in perioada 2007- 2011 s-a putut opta intre examen si lucrare. Acum, Facultatea de Drept a decis sa renunte la lucrare, a optat numai pentru examen. Decizia a fost luata, cu imensa majoritate, de catre Consiliul facultatii, prezentata Senatului, care a aprobat-o. In perioada 2007- 2011, au fost si facultati care au pastrat lucrarea de licenta si au renuntat la examen", a mai declarat Flavius Baias pentru News.ro.

Ca urmare, studentii care acum sunt anul IV la aceasta facultate nu vor mai preda la vara lucrarile de licenta, singura metoda de evaluare a pregatirii lor fiind un examen scris de tip grila.

Unii studenti se declara multumiti, spunand ca examenul va reflecta mai bine decat lucrarea de licenta cunostintele si aptitudinile dobandite in timpul facultatii.

"Este mai greu examenul de licenta, se aude ca vor fi grile deschise, nu inchise, si ne vom pregati mai bine si ne va ajuta mai mult la intrarea in profesie, la Barou sau INM", a declarat un student pentru Digi24.

De asemenea, Liviu Papadima, prorectorul Universitatii Bucuresti, a sustinut ca noua situatie este "foarte avantajoasa", pentru facultatile din universitate, care vor putea lua propriile decizii.

In schimb, Vlad Chereches, presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), a criticat decizia, atragand atentia asupra faptului ca "putem sa avem universitati cu diverse examene care pot fi foarte facile, gen teste grila, sau alte examene care pot fi usor de fraudat".

La randul sau, presedintele Consiliului National al Rectorilor, Sorin Cimpeanu (deputat ALDE si fost ministru al Educatiei), a declarat ca masura va duce la "o scadere dramatica a calitatii absolventilor acelei facultati", sustinand ca nu cunoaste "vreo universitate in lume care sa finalizeze studiile fara o lucrare de licenta".

Cu toate acestea, exista si asemenea facultati, dar ratiunile sunt cu totul altele decat la noi.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Facultatea Drept renunta licente plagiat , #plagiat