Ziare.com

Ministrul Educatiei: Ghilimelele nu au fost inventate dupa ce si-au dat doctoratele Ponta, Oprea sau Toba

Vineri, 09 Septembrie 2016, ora 20:39

   

Ministrul Educatiei: Ghilimelele nu au fost inventate dupa ce si-au dat doctoratele Ponta, Oprea sau Toba
Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a criticat modul in care comisia de Invatamant din Camera Deputatilor a modificat OUG privind doctoratele si a subliniat faptul ca normele de etica exista dintotdeauna, prin urmare trebuiau respectate si de Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Petre Toba, acuzati ca au plagiat in tezele de doctorat.

"Am spus-o si o repet, ghilimelele nu au fost inventate dupa anul 2001 sau 2003, adica ideea ca esti obligat sa mentionezi sursele, sa-i citezi pe cei pe care-i folosesti, atunci cand reproduci fragmente din lucrarile lor. Este o idee care nu a fost inventata in Romania dupa ce si-au sustinut doctoratele domnul Ponta, domnul Oprea, domnul Toba. Daca nu vrem sa vedem lucrurile astea, inseamna ca ne mintim unii pe altii", a declarat Mircea Dumitru pentru Mediafax.

Ministrul s-a aratat nemultumit de amendamentul adoptat de membrii comisiei de Invatamant care prevede ca doctoratele aflate in lucru la CNATDCU ar trebui evaluate "in conformitate cu legislatia in vigoare la data sustinerii respectivelor teze de doctorat".

"In primul rand, este un amendament foarte vag, nu spune nimic clar si concret, poate fi interpretat in toate felurile posibile. Ce inseamna potrivit legilor de atunci? Trebuie sa stim foarte clar la ce anume se refera legiuitorul cand spune 'potrivit legilor de atunci'. Sunt zeci si sute de legi pe care le aveam in anul respectiv, la ce anume se refera?", a comentat ministrul.

O alta prevedere controversata este cea care prevede inlaturarea CNATDCU din schema analizei scolilor doctorale si inlocuirea acestuia cu Consiliul National al Rectorilor.

"Cine anume este specializat sa faca aceasta analiza? Ceea ce se urmareste prin asta este sa se paseze raspunderea sau sa fie preluata raspunderea de la un organism care acum functioneaza si care a dat niste rezultate (CNATDCU actual), la anumite institutii care nu au fost constituite, nu au drept finalitate si nu functioneaza pentru a rezolva acestei probleme", a comentat ministrul Educatiei.

Comisia de Invatamant a Camerei Deputatilor a votat pe 6 septembrie, cu 11 voturi "pentru" si 7 abtineri, ordonanta de urgenta nr 4/2016 prin care se modifica semnificativ modul in care sunt analizate tezele de doctorat suspectate de plagiat.

In plus, comisia a mentinut posibilitatea ca posesorul unui titlu de doctor sa poata renunta la el, prevedere introdusa de Parlament inainte de adoptarea formei finale a proiectului de lege, forma respinsa de la promulgare de presedintele Klaus Iohannis.

Raportul Comisiei de invatamant urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor. Dupa vot, proiectul ajunge la Senat, camera decizionala.

Ministrul Educatiei a semnat deja retragerea titlurilor de doctor detinute de Victor Ponta si Gabriel Oprea, iar Consiliul General al CNATDCU a respins rapoartele care stabileau ca Petre Toba si Florentin Pandele n-au plagiat, urmand ca tezele sa fie reanalizate de noi comisii de specialisti.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8777 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
23 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

BOALA DOCTORATELOR

s-a ajuns prea departe dar din ce in ce stam tot mai prost la orice capitol olimpicii sunt prea putini si fara sprijin din partea unui stat degeaba cu teorii frauduloase si salarii pe masura declaratiilor de tot felul fara noima si acord general intr-o lume autentic plina pe interese vremelnice si nesatisfacatoare intregii multimi de co nationali

 

gagiul tehnocrac nu stie la ce legi se refera membrii comisiei de

Invatamant cand prevad ca doctoratele aflate in lucru la CNATDCU ar trebui evaluate "in conformitate cu legislatia in vigoare la data sustinerii respectivelor teze de doctorat".
Probabil ca crede ca se refera la Legea Circulatiei pe Drumurile Publice... n-ar fi de mirare, tehnocracii e destepti... iar Mitica e in varful motului...

 

"Mama ei de manipulare" ...

Nu cred că mai există in Romania o publicație care să facă atata propagandă politică cum face Ziare.Com. Poate ziarul Dimineața, dacă vă mai amintiți! Domnule ministru al educației, invățămantul in Romania este varză, dar dumneavoastră cu ce vă ocupați? Scuze, am uitat că ați fost numit doar pentru retragerea unei hartii a Pontosului! Jalnic!

 

"in conformitate cu legislatia in vigoare la data sustinerii"

De apreciat poziția domnului Ministru.
Pană și preșcolarii văd ca alde Oprea, Tobă și Ponta au plagiat grosolan, ei bine, Șparlamentul zice că cică 'legislația in vigoare' era altfel la data respectivă. Adică cum, legislația permitea plagiatul atunci, iar intre timp a fost scos in afara legii???
Trebuie luat taurul de coarne, altfel tot sistemul de invățămant riscă sa fie luat in deradere. Și nu-i vorba doar de invățămant, minciuna, fățărnicia și fariseismul au infectat societatea romanească și la un moment dat trebuie făcută o tabula rasa și plecat de la o bază onestă. Pentru asta trebuie să admitem că suntem cum suntem și găsită o cale de ieșit din marasmul lipsei de incredere in sine și in cei din jurul nostru.
PS. Jalnice sunt personaje ca tine, bey Bunga-osule. Ați ajuns sa susțineți fățiș hoția și minciuna, doar pentru că vi se aruncă o coajă de paine uscată in glod.

divide et impera

Daca Harvardul ar fi fost in Ro ajungea sa fie impartit in 3-4 Universitati!

Ce ar fi fost oare daca toate universitatile din Bucuresti ar fi fost laolata iar rectorul lor ar fi fost domnul Dumitru?? Nu cumva slabiciunea universitara este data de divizare??

bengosule, cu asa un pseudonim, ma indoiesc ca

ai idee ce e un doctorat (si aparent nu intelegi nici ce inseamna manipulare). daca ai fi inteles, ai fi priceput si ca interventia hotilor din parlament ca sa protejeze pe hotii care au furat doctorate e un atac direct la nivelul educatiei pe care il deplangi.
In consecinta, interventia ministrului e exact o incercare de rezolvare a problemelor invatamantului si e nu doar normala, dar e datoria lui - pentru asta il platim. Cei cu doctorate pot preda, si daca sunt hoti si incompetenti, produc hoti si incompetenti. eu inteleg ca ponta a dat speranta la toti incompetentii ca pot deveni doctori furand munca altora, dar normal nu e. treceti la munca, nu la furat ca nu va mai tolereaza nimeni tupeul

Asii furtisagurilor ataca bunul simt

Cum vine asta? Nu le este rusine? Autorul acestui articol trebuie sa-i numeasca pe deputatii care au sustinut aceasta nerusinat amendament, cat si pentru cei care l-au respins. Prea ne invartim in informatii spuse pe jumatate.
Asii furtisagurilor ataca bunul simt. Ce lege poate prevedea toate posibilitatile de furt la care s-ar putea deda tot felul de puslamale? Ce fel de legi puteau admite furtul intelectual cu sau fara ghilimele?
De fapt, de ce sa ma mir. Au furat si au distrus ajutati de legi mafiote concepute de ei, au furat si pe langa lege. Iesirea din mocirla pe care am ratat-o in 1989, ba chiar ne-am adancit si mai mult in ea, se face tare greu. Ultima preocupare a mafiotilor este sa-si legalizeze furtul deja produs.

Despre ce vorbim?? PONZO de gorj ,cel mai mare escroc?

Ma surprinde ca mai exista si azi UNI(primele 3 comentari) ce cred in Mos Craciun, Iepurasul de Paste si Ponzo de Gorj!!

bengosul2007 Rank user: x5 09.09.2016, 20:53 SPUNE:

"Mama ei de manipulare"...

RASPUNS:

In frunte, prima cocoțată -
"Zapada" s-a albit la față ! -
Ea vine-acum de ne invață -
De Națiune-i frămantată !

Cand "s-a ajuns (mult) prea departe"
"Dar stăm din ce in ce mai p r o s t",
Degeaba discutăm ce-a fost –
Si "fără noimă" – despre carte.

Talentul său e cunoscut :
E prima la-nșirat cuvinte !
Are-o viteză cand ne minte
Ca o mașină de cusut !

Că "tehnocracii e destepți..."
Si că " Mitica e-n varf moț",
Spune patrula – că-i mai "hoț"
Si ia pozitia de drepti.

Pe "Mama de manipulare"
Cei doi il cheamă-n ajutor…
Concluzia : la un topor
Sunt două cozi in așteptare !

E comentariu ADECVAT :
E vorba de nomenklatură,
Cu trollii are legătură
Si tezele de doctorat.

Legea in Romania anterior aderarii la UE (2007) era ca in lucrari...

...cu un numar mai mare de pagini (carti, teze etc.) nu pui la tot pasul ghilimele, pentruca strici aspectul lucrarii, ci mentionezi autorii din care te-ai inspirat la Bibliografie.
Am inclusiv carti americane din anii 1960' care au exact acest stil -fara ghilimele- si nimeni nu acuza autorii respectivi de plagiat.

 

I-auzi Dom'le!

D-ta ai (vreun) habar despre ceea ce scrii?

:))))) Ghilimele erau pentru cei fara facultate

Aia cu facultate stiu ca nu se pun ghilimele ci paranteze si intre paranteze numere sau cifre :)))).

Orice roman care a terminat o facultate a scris o teza de licenta = doctorat in miniatura si stie cum se pun textele luate din carti.

Deci e clar ca acest ministru nu stie despre ce...

...este vorba. Ce mai cauta in functie?

IQ

Daca atat IQ ai, tine-l secret: doar pentru tine.

 

Un parlament

plin de infractori care se protejează reciproc. Cu ce curaj se vor prezenta in fața alegătorilor in toamnă ? Ce minciuni le vor mai spune?

 

:)) nu-i plin de infractori, ci de reprezentanti ai neamului

Ar fi minunat dac in Ro ar fi doar vreo 600 de infractori......

Ba da!Ghilimelele s-au inventat dupa aparitia lui Ponta, Oprea, Toba

Pandelica la puterea 2, etc.
Asa ca ciocul mic!
Astia sunt toti doctori, ministri sau sefi de trib.

 

CNATDCU versus Consiliul National al Rectorilor

Nu cumva puzderia de plagiate s-au produs sub coordonare CNATDCU?? Sau cnatdcu s-a infiintat dupa 2012 cand s-a descoperit plagiatul lui ponta si puzderia de alte plagiate?

Daca oricum numai plagiatorul este tras la raspundere ce importanta mai are cine coordoneaza si gireaza doctoratul?? Ar putea fi controlate si de politie ca tot nu ar raspunde altcineva decat ala de a scris doctoratul.

 

Educatia, titlurile si haosul informational si legislativ

Articolul este confuz si/sau neclar si contine elemente care nu sint puse in ordine, de asa maniera incit sa se inteleaga clar despre ce e vorba. Vorbim totusi despre legi, care in sinea lor sint neclare in multe cazuri. Daca si articolul e neclar, chiar ca nu se mai intelege nimic.

Deci: Ministrul s-a aratat nemultumit de amendamentul care...
Intii de toate trebuie specificat clar cum au evoluat lucrurile si citeva aspecte legislative importante.

E vorba de cele de la articolul 75 din Constitutia Romaniei, care prevad urmatoarele:

ART. 75
Sesizarea Camerelor
(1) Se supun spre dezbatere si adoptare Camerei Deputatilor, ca primă Cameră sesizată, proiectele de legi
si propunerile legislative pentru ratificarea tratatelor sau a altor acorduri internationale si a măsurilor
legislative ce rezultă din aplicarea acestor tratate sau acorduri, precum si proiectele legilor organice
prevăzute la articolul 31 alineatul (5), articolul 40 alineatul (3), articolul 55 alineatul (2), articolul 58
alineatul (3), articolul 73 alineatul (3) literele e), k), l), n), o), articolul 79 alineatul (2), articolul 102
alineatul (3), articolul 105 alineatul (2), articolul 117 alineatul (3), articolul 118 alineatele (2) si (3),
articolul 120 alineatul (2), articolul 126 alineatele (4) si (5) si articolul 142 alineatul (5). Celelalte proiecte
de legi sau propuneri legislative se supun dezbaterii si adoptării, ca primă Cameră sesizată, Senatului.

------ Urmeaza celelalte aliniate ale art. 75 din Constitutia Romaniei

Oamenilor nu le este clar, in acest caz (in cazul ordonantelor de urgenta) care este camera decizionala ! E important de stiut, pentru ca de aici reiese cit de clar sau neclar este articolul.
---------
Revenim la chestiunea discutata

0. In Monitorul Oficial nr. 182 din 10 martie a.c. a fost publicată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011.

1. In aprilie, guvernul a emis o ordonanta de urgenta care facea posibila incetarea efectelor juridice pentru doctoratele retrase.

Ordonanta de urgenta nr 4/2016:

http://www.legalis.ro/2016/03/14/o-u-g-nr-42016-completarea-legii-educatiei-nationale-nr-12011/

2. Dupa asta, parlamentul, se trezeste acum, in SEPTEMBRIE, ca isi da cu parerea despre ordonanta de URGENTA. Cam tirziu. Scandalurile sint cunoscute de mult.

Deci, lasi o ordonanta de urgenta sa produca efecte luni intregi si apoi iti vine ideea sa aduci modificari majorea la ea.

Bravos parlament. Era de ordonanta de URGENTA. Prin urmare era URGENT ca si parlamentul sa se ocupe de problema.

 

Educatia, titlurile si haosul informational si legislativ (2)

Ordonanta de urgenta a fost necesara tot pentru ca parlamentul si-a facut treba prost si pentru ca legea nu specifica, clar care sint procedurile. Doctoratele nu s-au inventat ieri si legile doctorale nici atit. Ce or fi facut parlamentarii peste 26 de ani, nu stim. Deci parlamentul oricum e intr-o situatie grava si penibila. In plus avem si o inflatie de doctorate, ceea ce insemna o situatie, care necesita reglementari clare.

3. Odata clarificate aceste lucruri, ca sa stim despre ce vorbim(in articol sint puse elementele intr-o ordine bizara), trebuie sa stim clar, ce s-a intimplat in procesul de votare din parlament, referitor la aceasta ordonanta. Mai intii trebuie sa stim CE camera a parlamentului e decizionala in acest caz(vezi art 75 aliniatul (1) din constitutie. Formularile din articol sint confuze:"Raportul Comisiei de invatamant urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor.
Dupa vot, proiectul ajunge la Senat, camera decizionala."

Poate ca s-ar intelege ceva din formularea asta, in cazul in care s-ar specifica clar in ce situatie ne aflam si care e camera decizionala in acest caz. Asta ca sa inteleaga toata lumea despre ce vorbim.

4. Deci s-a votat. Din asta se poate intelege ca parlamentarii au subscris la ce prevede ordonanta de urgenta ? Nu. S-au adus amendamente si amendamentele s-au supus la vot. Prin votare se poate intelege ca s-a aprobat asa cum era. E mai corect sa spunem ca s-a supus la vot si e foarte important sa spunem DE LA INCEPUT ca au fost ridicate amendamente.

In domeniul legislativ si in cazurile in care se face in presa referire la adoptari de acte normative trebuie sa specificam clar, ca s-a adoptat(asa cum era), nu s-a aprobat sau s-a modificat si apropbat.

Deci, parlamentarii nu au adoptat ordonanta de urgenta in forma adoptata de guvern, ci cu modificari. E foarte important sa precizam, ca sa nu se inteleaga gresit. S-a modificat si adoptat. Practic asta insemna ca putem vorbi practic de posibilitatea ca actul normativ sa fie substantial modificat, lucru care e foarte important.

6. Trebuie sa stim punct cu punct, care sint modificarile adoptate de parlament.

In ce priveste doctoratele, aplicarea legislatiei in vigoare la data sustinerii acestora ar putea avea un sens, daca aceasta legislatie este dreapta si clara. Daca nu e dreapta(in spiritul drept al legii) sau nu e clara(complet clarificatoare pentru toate situatiile), e inutila. Multe legi sint incomplete si neclare/interpretabile.

Daca textele de lege nu servesc realizarii dreptatii, in spiritul legii, facem judecata, acum, in spiritul legii. E un non-sens juridic sa faci judecata in baza unui text de lege care contravine spiritului ei. Ca principiu, spiritul legii in statul de drept, nu poate fi decit acela al dreptatii.

 

Educatia, titlurile si haosul informational si legislativ (3)

Mai explicit, nu are sens sa judecam acum doctoratele si efectele lor juridice, dupa niste legi care fiind neclare si incomplete, nu clarifica nimic si nu fac dreptate. Unele legi, au fost facute ca sa fie si nu ca sa rezolve niste probleme reale si acest lucru se vede in blocajul in care se ajunge in diferite chestiuni. Scopul mecanismului legislativ este sa SERVEASCA societatea si sa ELIMINE, neclaritatile si nedreptatile si nu sa le conserve, intru mentinerea eterna a scandalurilor politice, juridice si administrative. Evolutia face parte din esenta unui mecanism legislativ, iar asta insemna, ca nu putem si nu trebuie sa raminem blocati in legi depasite de situatii. Daca avem niste legi adoptate, care si-au dovedit eficienta, le pastram. Daca avem legi adoptate care se dovedesc insuficient de rafinate incit sa poata solutiona niste probleme in mod eficient, acestea trebuie modificate/schimbate, in scopul EFICIENTIZARII si CLARIFICARII acestora si nu in scopul driblarii problemelor. Nu acesta este spiritul drept al legii !

 

O masina stricata care produce piese defecte

ori o repari ori o schimbi cu totul.
Universitatile care produc plagiate si absolventi inutili pietei de munca din Romania cum se pot repara oare?
La noi politicienii se focalizeaza pe piese uitand parca faptul ca masina care le produce este pe avarie...

Culmea!

Din ce zic cei cativa de pe site, pro furaciune, oricare dintre noi puteam aduna din ce au gandit si scris altii, scoteam un "doctorat", treceam la sfarsit sursele de inspirare si gata, eram doctori! Sa va fie rusine, dar nu asa mica ci mare de tot! Mai oameni buni, chiar nu va este niciun fel de jena?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor