Ministrul Educatiei: Ghilimelele nu au fost inventate dupa ce si-au dat doctoratele Ponta, Oprea sau Toba

Vineri, 09 Septembrie 2016, ora 20:39
9156 citiri
Ministrul Educatiei: Ghilimelele nu au fost inventate dupa ce si-au dat doctoratele Ponta, Oprea sau Toba

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a criticat modul in care comisia de Invatamant din Camera Deputatilor a modificat OUG privind doctoratele si a subliniat faptul ca normele de etica exista dintotdeauna, prin urmare trebuiau respectate si de Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Petre Toba, acuzati ca au plagiat in tezele de doctorat.

"Am spus-o si o repet, ghilimelele nu au fost inventate dupa anul 2001 sau 2003, adica ideea ca esti obligat sa mentionezi sursele, sa-i citezi pe cei pe care-i folosesti, atunci cand reproduci fragmente din lucrarile lor. Este o idee care nu a fost inventata in Romania dupa ce si-au sustinut doctoratele domnul Ponta, domnul Oprea, domnul Toba. Daca nu vrem sa vedem lucrurile astea, inseamna ca ne mintim unii pe altii", a declarat Mircea Dumitru pentru Mediafax.

Ministrul s-a aratat nemultumit de amendamentul adoptat de membrii comisiei de Invatamant care prevede ca doctoratele aflate in lucru la CNATDCU ar trebui evaluate "in conformitate cu legislatia in vigoare la data sustinerii respectivelor teze de doctorat".

"In primul rand, este un amendament foarte vag, nu spune nimic clar si concret, poate fi interpretat in toate felurile posibile. Ce inseamna potrivit legilor de atunci? Trebuie sa stim foarte clar la ce anume se refera legiuitorul cand spune 'potrivit legilor de atunci'. Sunt zeci si sute de legi pe care le aveam in anul respectiv, la ce anume se refera?", a comentat ministrul.

O alta prevedere controversata este cea care prevede inlaturarea CNATDCU din schema analizei scolilor doctorale si inlocuirea acestuia cu Consiliul National al Rectorilor.

"Cine anume este specializat sa faca aceasta analiza? Ceea ce se urmareste prin asta este sa se paseze raspunderea sau sa fie preluata raspunderea de la un organism care acum functioneaza si care a dat niste rezultate (CNATDCU actual), la anumite institutii care nu au fost constituite, nu au drept finalitate si nu functioneaza pentru a rezolva acestei probleme", a comentat ministrul Educatiei.

Comisia de Invatamant a Camerei Deputatilor a votat pe 6 septembrie, cu 11 voturi "pentru" si 7 abtineri, ordonanta de urgenta nr 4/2016 prin care se modifica semnificativ modul in care sunt analizate tezele de doctorat suspectate de plagiat.

In plus, comisia a mentinut posibilitatea ca posesorul unui titlu de doctor sa poata renunta la el, prevedere introdusa de Parlament inainte de adoptarea formei finale a proiectului de lege, forma respinsa de la promulgare de presedintele Klaus Iohannis.

Raportul Comisiei de invatamant urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor. Dupa vot, proiectul ajunge la Senat, camera decizionala.

Ministrul Educatiei a semnat deja retragerea titlurilor de doctor detinute de Victor Ponta si Gabriel Oprea, iar Consiliul General al CNATDCU a respins rapoartele care stabileau ca Petre Toba si Florentin Pandele n-au plagiat, urmand ca tezele sa fie reanalizate de noi comisii de specialisti.

Citeste si:
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că salută anunţul liderului de la Casa Albă Joe Biden privind cooperarea energetică dintre România şi SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă...
Vasile Dîncu, la Miercurea-Ciuc: „Respectăm minoritatea şi vrem ca şi noi şi simbolurile noastre să fim respectaţi” VIDEO
Vasile Dîncu, la Miercurea-Ciuc: „Respectăm minoritatea şi vrem ca şi noi şi simbolurile noastre să fim respectaţi” VIDEO
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, duminică seara, 26 iunie, la Miercurea-Ciuc, în contextul participării la manifestarea dedicată Zilei Drapelului Naţional, că...