Sindicalistii din invatamantul preuniversitar ameninta cu proteste

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 16:57

   

Sindicalistii din invatamantul preuniversitar ameninta cu proteste
Cele trei federatii sindicale din invatamantul preuniversitar i-au transmis o scrisoare comuna premierului Victor Ponta prin care ii solicita adoptarea, in regim de urgenta, a unor masuri in lipsa carora salariatii din sistemul educational ar putea declansa in perioada urmatoare actiuni de protest.

"Dupa cum, desigur, cunoasteti, nu doar salariatii din invatamantul preuniversitar, ci si copiii, elevii si parintii acestora au fost in ultimii ani victimele politicii aberante duse de fosta guvernare, care a promovat, in mod abuziv, o serie de acte normative emise fara consultarea partenerilor de dialog, cu efecte dezastruoase asupra actului educational. Fata de situatia cu care se confrunta in prezent in special salariatii din sistem - si nu numai - Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Invatamant 'Spiru Haret' si Federatia Educatiei Nationale apreciaza ca se impun, in regim de urgenta, o serie de masuri", se spune in scrisoare.

O prima masura propusa de cele trei federatii sindicale vizeaza modificarea Legii Educatiei Nationale. Astfel, sindicalistii propun modificarea nivelurilor sistemului de invatamant preuniversitar prin trecerea clasei pregatitoare de la invatamantul primar la cel prescolar si mentinerea clasei a XI-a la liceu. Totodata, sindicalistii sustin reinfiintarea scolilor profesionale.

De asemenea, federatiile sindicale doresc modificarea componentei consiliului de administratie al unitatilor de invatamant, astfel incat ponderea personalului didactic si personalului de conducere din unitate sa constituie o majoritate simpla. Totodata, ei propun demararea unei reforme curriculare reale, prin modificarea de urgenta a programelor, planurilor cadru si manualelor scolare.

O alta modificare a legii dorita de sindicalisti vizeaza consacrarea dreptul personalului didactic auxiliar de a beneficia de decontarea cheltuielilor de naveta. In plus, membrii celor trei federatii solicita reintroducerea dispozitiei referitoare la reducerea normei didactice de predare pentru cadrele didactice cu gradul didactic I si peste 25 de ani vechime in invatamant, fara diminuarea salariului. De asemenea, sindicalistii cer reintroducerea unor drepturi referitoare la pensionarea personalului didactic, care erau prevazute in legislatia anterioara.


Sursa: rNews

Articol citit de 1245 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
barabula
rank 5
cu alte cuvinte
legea invatamantului si restructurarea in romania se face la sindicat.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor