Sindicalistii din invatamantul preuniversitar ameninta cu proteste

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 16:57
2561 citiri
Sindicalistii din invatamantul preuniversitar ameninta cu proteste
Foto: Vertical Online

Cele trei federatii sindicale din invatamantul preuniversitar i-au transmis o scrisoare comuna premierului Victor Ponta prin care ii solicita adoptarea, in regim de urgenta, a unor masuri in lipsa carora salariatii din sistemul educational ar putea declansa in perioada urmatoare actiuni de protest.

"Dupa cum, desigur, cunoasteti, nu doar salariatii din invatamantul preuniversitar, ci si copiii, elevii si parintii acestora au fost in ultimii ani victimele politicii aberante duse de fosta guvernare, care a promovat, in mod abuziv, o serie de acte normative emise fara consultarea partenerilor de dialog, cu efecte dezastruoase asupra actului educational. Fata de situatia cu care se confrunta in prezent in special salariatii din sistem - si nu numai - Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Invatamant 'Spiru Haret' si Federatia Educatiei Nationale apreciaza ca se impun, in regim de urgenta, o serie de masuri", se spune in scrisoare.

O prima masura propusa de cele trei federatii sindicale vizeaza modificarea Legii Educatiei Nationale. Astfel, sindicalistii propun modificarea nivelurilor sistemului de invatamant preuniversitar prin trecerea clasei pregatitoare de la invatamantul primar la cel prescolar si mentinerea clasei a XI-a la liceu. Totodata, sindicalistii sustin reinfiintarea scolilor profesionale.

De asemenea, federatiile sindicale doresc modificarea componentei consiliului de administratie al unitatilor de invatamant, astfel incat ponderea personalului didactic si personalului de conducere din unitate sa constituie o majoritate simpla. Totodata, ei propun demararea unei reforme curriculare reale, prin modificarea de urgenta a programelor, planurilor cadru si manualelor scolare.

O alta modificare a legii dorita de sindicalisti vizeaza consacrarea dreptul personalului didactic auxiliar de a beneficia de decontarea cheltuielilor de naveta. In plus, membrii celor trei federatii solicita reintroducerea dispozitiei referitoare la reducerea normei didactice de predare pentru cadrele didactice cu gradul didactic I si peste 25 de ani vechime in invatamant, fara diminuarea salariului. De asemenea, sindicalistii cer reintroducerea unor drepturi referitoare la pensionarea personalului didactic, care erau prevazute in legislatia anterioara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#protest sindicate invatamant, #protest sindicate scoala, #protest sindicate profesori , #preuniversitar