Ziare.com

3 din 10 profesori din Capitala sunt suplinitori, pensionari sau necalificati

Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 18:13

   

3 din 10 profesori din Capitala sunt suplinitori, pensionari sau necalificati
Peste 30% dintre posturile didactice din Capitala sunt ocupate de suplinitori, pensionari si cadre didactice fara studii de specialitate, numarul acestora din urma fiind cel mai mare in 2008-2009 din ultimii cinci ani, arata un raport al Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).

Dintre cele aproximativ 18.000 de posturi didactice din Capitala, circa 4.500 sunt ocupate de suplinitori, 660 de pensionari si 407 de cadre fara studii de specialitate. Aceasta situatie este generala cel putin in ultima decada, cel mai mic numar de cadre fara studii din ultimii ani, respectiv 232, inregistrandu-se in 2005-2006.

"Exista un numar destul de mic de posturi, circa 400, ocupate de cadre fara studii de specialitate. Asta nu inseamna ca ocupantii lor nu sunt pregatiti, ci ca au alta specializare teoretica decat materia pe care o predau. Cele mai multe posturi de acest fel sunt in gradinite, mai ales ca multe astfel de unitati de invatamant au fost construite recent si nici salariile nu sunt prea convingatoare", a explicat, miercuri, inspectorul scolar general Cristian Alexandrescu.

La examenul national de titularizare de anul acesta, dintre cele circa 1.085 de posturi titularizabile in Capitala, 600 erau de educatoare, dintre care circa 320 au fost ocupate de candidati care au obtinut note mai mari de 7, nota minima pentru titularizare.

Potrivit ISMB, pentru a ocupa un post de educatoare sunt necesare studii superioare de specialitate, iar salariile sunt intre 700 lei pentru debutanti si 1.200 de lei pentru cadrele didactice cu 40 de ani vechime.
Sursa: rNews

Articol citit de 1761 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Capitala..a cam fost bantuita de catre suplinitori!!

Cand suplinitorii sunt calificati si suplinesc pentru ca sunt,,pasageri prin capitala"..sau pentru ca nu au reusit sa ia o nota respectabila la concursul de titularizare[multi au luat note sub 5]..este destul de grav!Cu asa oameni,asa elevi!Cat despre salar....nu-i corect;o educatoare cu 40 de ani vechime,gradul I,gradatie de merit=2400lei in mana.Un prof.gradul I,peste 35 de ani vechime,16 ore saptamanal+dirigintie+gradatie de merit[salar de merit]=peste 3400lei in mana.Pentru doritori,bine pregatiti in anumite specialitati cerute in inv.,iubitori de copii,sensibili si dornici de un loc de munca curat,datator de energie pura..sfatul meu este sa mearga in invatamant si nu vor regreta!Cat despre ziaristi..constat ca adevarul este cam greu de gasit si transmis mai departe!!

 

numirile se fac prin mita....In multe universitati sunt profesori f slabi care si-au adus clanul familial...

cum mai vrem ca Romania sa aiba universitati de top? modelul Spiru Haret spune totul despre mediocritatea din invatamintul romanesc...

 

trei din zece ... daca raportul se refera numai la suplinitori, nu este nici o tragedie

Raportul necalificatilor este o adevarata problema ! Adevaratii suplinitori sant calificati suta la suta si fac parte dintr-o garantie de rezerva a invatamantului romanesc !

Suplinitor nu inseamna nepregatit

Asa este, suplnitorii sunt de multe ori mai bine calificati decat titularii, dar nu se scot posturi de titularizare pentru ei. Prin anii '90 se titularizau cu buletinul, era o formalitate, acum si cu nota 9 nu prinzi un post permanent, in Buc. Cum un post de titular trebuie sa fie liber 4 ani, liceele si scolile nu pot garanta asta, asa incat dau posturile libere doar un an - adica post de suplinitor.

Romania: universitati la coada clasamentelor...

http://www.webometrics.info/rank_by_country.asp?country=ro


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor