40% dintre profesorii universitari cred ca plagiatul este raspandit printre colegii lor

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 16:11
2456 citiri
40% dintre profesorii universitari cred ca plagiatul este raspandit printre colegii lor
Foto: Romania TV

Aproape 40% dintre cadrele didactice din universitati considera ca in invatamantul superior problema plagiatulului este raspandita in mare si in foarte mare masura in randul profesorilor, potrivit unui sondaj care a fost realizat in luna ianuarie a acestui an.

Astfel, 26% dintre cadrele didactice din universitati care au fost intervievate au apreciat ca in invatamantul superior problema plagiatului este raspandita in mare masura in randul profesorilor, iar 13% au spus ca "in mare masura".

Alti 36% dintre respondenti au spus ca plagiatul nu este rapandit in randul profesorilor nici in mica, nici in mare masura. Totodata, 17% dintre participantii la sondaj au afirmat ca plagiatul este raspandit in mica masura in randul profesorilor, iar 6% au spus ca in "foarte mica masura".

In ceea ce priveste plagiatul in randul studentilor, 37% dintre cadrele didactice intervievate au spus ca acesta este raspandit in mare masura, iar 32% - "in foarte mare masur". Pentru varianta de raspuns "nici in mica, nici in mare masura' au optat 20% dintre cadrele didactice participante la studiu. De asemenea, 7% dintre respondenti au spus ca plagiatul este raspandit in mica masura in randul studentilor, iar 2% au ales variant de raspuns "in foarte mica masura".

Intrebate si daca in ultimul an universitatea unde lucreaza s-a confruntat cu problema plagiatului, 48% dintre cadrele didactice din invatamantul superior intervievate au spus ca astfel de situatii au existat in randul studentilor de la licenta, iar 32% in randul celor de la masterat.

Totodata, 27% dintre cei intervievati au spus ca universitatea unde lucreaza s-a confruntat cu problema plagiatului in randul profesorilor, iar 22% - in randul doctoranzilor. De asemenea, 37% dintre participantii la sondaj au afirmat ca universitatea unde lucreaza nu s-a confruntat in ultimul an cu problema plagiatului.

Cercetarea a fost realizata in perioada 11-21 ianuarie pe un esantion national format din 1.121 cadre didactice de toate gradele din invatamantul superior atat de stat, cat si privat. Marja de eroare este de +/- 3 %.

Sondajul a fost realizat in cadrul proiectului "Formarea si dezvoltarea aptitudinilor si interesului pentru cercetarea stiintifica teoretica si aplicata a studetilor din ciclul de licenta si masterat in domeniul stiintelor sociale si politice", care a fost derulat de Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative si care a fost finantat prin Fondul Social European, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#profesori universitari plagiat, #profesori plagiatori, #profesori plagiat , #profesori