Alina Mungiu-Pippidi: Cum functioneaza impostura la Externe

Joi, 28 Iulie 2011, ora 16:03
4570 citiri
Alina Mungiu-Pippidi: Cum functioneaza impostura la Externe

Unul din cei trei directori ai Institutului Diplomatic Roman insarcinati cu formarea diplomatilor si oferirea de expertiza catre MAE este dl Florin Diaconu, al doilea pe lista cu permisiunea dvs, dupa dl Carp si inaintea micutei Benea de care am mai vorbit.

Daca aduc vorba despre el, desi e o nonentitate, este doar pentru ca o privire pe CV-ul acestui domn foarte suparat pe dezvaluirile Romaniei Curate pune in evdienta un intreg mecanism al imposturii.

Florin Diaconu a terminat facultatea de istorie cu o teza despre razboiul peleponeziac. Foarte frumos pana aici, educatie clasica. Pe urma a facut diverse, a fost cadru didactic la Cantemir si a trecut un doctorat cu Daniel Barbu in nou infiintata sectie de stiinte umane in franceza (FISH) tranformata peste noapte in ceea ce e azi facultatea de stiinte politice a Universitatii Bucuresti.

Problema este ca dl Barbu, istoric al artei, nu avea cum sa-i dea dlui Diaconu doctoratul in relatii internationale pentru ca dl Barbu nu are nici o legatura cu acest subiect. Facultatea de stiinte politice nici nu oferea vreun curs calificat pe tema asta in acel interval pe care dl Diaconu sa-l fi putut parcurge.

Pe langa diploma si studii mai exista un test: lucrarile. Daca reusesti sa publici o lucrare ISI in matematica, esti considerat matematician chiar daca nu ai diploma. Dar dl Diaconu, conform CV-ului, nu a reusit sa publice niciodata o asemenea lucrare si, avand in vedere competentele lui in engleza academica, nici nu are vreo sansa sa reuseasca vreodata. A publicat doar in doua volume editate de sefii sai, dl Barbu si dl Nistor, in revistele institutelor unde a lucrat, plus "Cateva mii de stiri, articole, recenzii si editoriale publicate in Azi, Puterea, Puterea Azi, Ultimul Cuvant, Meridian, Jurnalul National, Prezent si Foreign Policy Romania (majoritatea pe teme de relatii internationale(!)", pe care oricine s-ar jena sa le treaca intr-un CV academic.

El nu mai e nici tinerel, de prin 1994 este cercetator la celebrul Institut de Teorie Sociala al Academiei Romane ( a carui desfiintare fusese recomandata de consultantii externi ai Academiei, avand productie stiintifica zero), dar s-a salvat devenind din 2001 profesor de stiinte politice la facultatea de stiinte politice si, ulterior, luandu-si doctoratul. Studentii Universitatii Bucuresti cu el invata din anul 2001 relatii internationale, norocosii de ei. Mai nou si diplomatii au parte de sfaturile savantului cu lucrari publicate in Azi. Vai de capul ei de politica externa, capturata de ratatii presei si academiei!

Si au trecut douazeci de ani de la Revolutie. Numai eu cunosc mai bine de zece tineri care au facut masterate si doctorate, precum cei care au scris pe romaniacurata.ro plingindu-se de concursul IDR, absolventi in relatii internationale sau chiar diplomatie (Balliol la Oxford are un masterat in diplomatie, la care stiu cel putin doi romani care au absolvit). Dar trebuie spus clar ca si un undergraduate care a facut un major in relatii internationale la o universitate din Vest are mai multa calificare decit dl Diaconu, care prin natura functiei sale ii evalueaza el pe ei.

Jalnic, nu? Si cum ar fi posibil, fara o extinsa retea de complicitati, exact ca pe timpul lui Ceausescu, de maini care se spala una pe alta si de impostori care isi tin spatele....

Autor: Alina Mungiu Pippidi

Citeste si:
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-o intervenție la televiziunea de stat de la Chișinău că că o mare parte din judecătorii care au plecat din sistem, au făcut acest...