Cazurile de indoctrinare religioasa in scoli: Un ONG solicita Ministerului Educatiei sa ia masuri

Marti, 21 Mai 2013, ora 17:09
2887 citiri
Cazurile de indoctrinare religioasa in scoli: Un ONG solicita Ministerului Educatiei sa ia masuri

Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) semnaleaza Ministerului Educatiei mai multe cazuri de indoctrinare religioasa in scolile din tara si solicita luarea unor masuri in cazul dascalilor cu o atitudine nepotrivita.

"In repetate randuri Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) a lansat semnale de alarma privind maniera necorespunzatoare de predare a religiei in sistemul scolar. Orele de religie sunt practic ore de cateheza, elevilor oferindu-li-se o singura viziune asupra fenomenului religios; mai ingrijorator, se urmareste izolarea copiilor de orice conceptie alternativa prin sfaturi de genul 'Sa ne alegem prieteni credinciosi!' sau prin catalogarea drept 'pacatosi' a celor 'care cred altfel decat ne invata Biserica Ortodoxa'", se arata intr-un comunicat al ONG-ului.

Printre cazurile amintite de reprezentantii ASUR se numara si cel invatatorului din comuna suceveana Botosana, reclamat de parinti pentru ca le vorbeste insistent copiilor de diavol, vraji, avorturi, exorcizari pentru a-i speria, ii obliga sa citeasca acatiste si rugaciuni sau ii intreaba daca parintii dorm in acelasi pat in noptile dintre zilele de post.

Altt caz semnalat Ministerului Educatiei de ONG-ul amintiteste cel al unui profesor de stiinta sociale din judetul Iasi, care si-a manifestat in timpul cursurilor dispretul fata de atei si fata de alte religii, catolicii fiind, in viziunea dascalului, "impuri".

Profesor de istorie, la ore: "Credinta e dumnezeiasca, stiinta e draceasca"

De asemenea, de curand a fost semnalat si cazul unui profesor de istorie de la scoala nr. 29 "Sfanta Ana" din Galati care, in timpul cursurilor le tine elevilor predici despre Judecata de Apoi, Iad, Adam si Eva sau Satana.

"Uriasa majoritate sunt pagani, sunt sectanti, sunt catolici, sunt budhisti, sunt de-aia, sunt de-aia, sunt de-aia, ma doare capu'. Era sa spun si de-astia [...] si greco-catolici, da' nu mai spun. (...)

Dar imediat dupa, dupa ce au stat ei oleaca in rai, apare si stiinta. Cum apare? Pai vine serpelutul ala si spune Evei 'Ia gusta tu din fruct, sa vezi ce bun e, ia da-i si lui Adam sa guste'. Si vine caderea. Tii minte cum au cazut lin? Si daca au cazut, apare stiinta. Cum apare stiinta? Imediat sarpele: 'Ia cerceteaza tu sa vezi cum e, ia experimenteaza tu sa vezi cum este'. Aia este stiinta. De aceea credinta este dumnezeiasca, stiinta este luciferica in esenta ei, draceasca", le spunea profesorul de istorie galatean elevilor, dupa cum reiese din inregistrarile facute de copii la cursuri.

"Prin pasivitatea de care da dovada, Ministerul Educatiei se face direct vinovat de actuala situatie. Indoctrinarea religioasa este un fenomen prezent de multa vreme in scoli si nu se limiteaza la orele de religie. La Limba Romana se invata rugaciuni, la Muzica se asculta cantece religioase; chiar si cartile de Istorie sau Biologie se transforma uneori in instrumente de promovare a 'dreptei credinte', pline de citate din Biblie si interpretari in cheie religioasa. Mai mult, profesorii de religie, chiar si atunci cand agreseaza fizic elevii, par a se bucura de imunitate", a semnalat vicepresedintele ASUR, Toma Patrascu.

Citeste si:
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, cel care l-a susținut pe liderul AUR George Simion la alegerile europarlamentare din 2019, și-a schimbat opinia despre acesta. Chirica a declarat...
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine, într-o postare pe Facebook, că viitorul Congres al PNL, programat peste o săptămână la...
Sursa: Ziare.com