Ce aduce noul an scolar? Salarii mici, unitati neautorizate si tensiuni sindicale

Duminica, 12 Septembrie 2010, ora 21:12
1997 citiri
Ce aduce noul an scolar? Salarii mici, unitati neautorizate si tensiuni sindicale

Salarii mici pentru cadrele didactice, scoli fara autorizatie sanitara si tensiuni sindicale - acestea sunt auspiciile sub care, luni, va incepe anul scolar 2010-2011, unul ce pare ca va copia la indigo tabloul educatiei romanesti din ultimele doua decenii.

Cu mai putin bani in buzunar, din pricina masurilor guvernamentale anticriza, multe cadre didactice se reintorc la catedra aproape resemnate.

"Taierea salariilor cu 25% ne-a micsorat si mai mult placerea de a face meseria pe care ne-am ales-o. Pur si simplu, nu inteleg de ce Romania aloca atat de putini bani pentru Educatie si Sanatate, domenii pe care, altfel, politicienii le invoca mereu ca fiind prioritare", a declarat o invatatoare din Capitala.

In aceste conditii, peste 10.000 de cadre didactice nu vor mai preda din acest an, potrivit Realitatea TV. Unii au fost dati afara prin reducerea de posturi, iar altii au parasit singuri sistemul, din cauza salariilor mici.

Cu toate astea, in Bucuresti cel putin, Inspectoratul Scolar spune ca ponderea cadrelor didactice fara pregatire pedagogica adecvata, reprezentata de studenti si de persoane provenite din programe de reconversie profesionala, ar fi acum de pana in 1%.

Unitatile de invatamant fara autorizatie sanitara sunt o alta constanta romaneasca la inceput de an scolar. In acest moment, sunt in aceasta situatie aproape 10% dintre scoli si gradinite, motivele fiind si ele neschimbate fata de anii precedenti: lipsa utilitatilor sau reparatii inca neterminate. Situatia ii va obliga pe unii elevi sa faca naveta in alte corpuri de cladire si sa invete in mai multe schimburi.

Tot elevii vor avea parte, si anul acesta, de noi schimbari la examenul national de Bacalaureat. Probele orale, de pilda, vor fi date in iunie, in aceeasi perioada cu cele scrise, dupa ce, in 2009-2010, acestea au fost sustinute in timpul saptamanilor de scoala.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a cerut ca luni sa se faca ore, acestea urmand sa fie, cel mai probabil, de dirigentie, la care sa fie discutate cu elevii probleme organizatorice.

Sindicatele revin si ele in prim-plan odata cu prima de zi de scoala. Reprezentantii Federatei "Spiru Haret" le cer profesorilor sa boicoteze prezenta politicienilor la deschiderea anului scolar, urmand ca in 5 octombrie, impreuna cu Federatia Educatiei Nationale (FEN), sa fie organizat un miting de protest in fata Palatului Cotroceni.

De altfel, "Spiru Haret" si FEN au incheiat o alianta si au stabilit un calendar comun al protestelor, lucruri primite cu surprindere de reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), in opinia carora "unitatea si solidaritatea ar trebui sa caracterizeze miscarea sindicala, in actualul context socio-economic al Romaniei".

Citește și:
Ludovic Orban: ”Sorin Cîmpeanu a demisionat din iniţiativa altcuiva.” Victoria anunțată de fostul premier
Ludovic Orban: ”Sorin Cîmpeanu a demisionat din iniţiativa altcuiva.” Victoria anunțată de fostul premier
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost președinte al PNL, consideră că Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei ”din iniţiativa...
Reacția lui Cătălin Drulă după demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”O așteptăm și pe a celuilalt plagiator, Ciucă”
Reacția lui Cătălin Drulă după demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”O așteptăm și pe a celuilalt plagiator, Ciucă”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacționat rapid joi seară, 29 septembrie, după de Sorin Cîmpeanu a anunțat că demisionează din funcția de ministru al Educației. ”Un plagiator...