Daniel Funeriu: USL a introdus coplata in Educatie. Sunt conditiile pentru o "revolutie a parintilor" Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 11:02
6808 citiri
Daniel Funeriu: USL a introdus coplata in Educatie. Sunt conditiile pentru o "revolutie a parintilor" Interviu

Mediatizarea micii coruptii din scoli, mediatizare foarte necesara, este incurajata si pentru a acoperi mediatic marile scandaluri de coruptie precum si faptul ca salariile dascalilor se platesc cu intarziere, apreciaza consilierul prezidential Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Daniel Funeriu spune ca aceasta coruptie din scoli este ca un balaur cu multe capete, multe ascunse, ea incepand cu inscrierea si continuand cu diverse forme de santaj la adresa elevilor si parintilor.

Fostul ministru al Educatiei afirma ca mai exista si multi profesori dedicati in Romania, dar ei sunt pe cale de disparitie, pentru ca cine nu intra in "sistem" este rejectat.

In privinta fondului clasei, Daniel Funeriu atage atentia ca prin finantarea foarte proasta a scolilor, USL a introdus coplata in educatie. "Mi-e teama ca peste un an sistemul va fi dincolo de limita reparabilului. Mi-e teama ca se reunesc conditiile pentru o revolutie a parintilor", spune Daniel Funeriu.

Asistam la un val de scandaluri de coruptie in scoli. Educatia romaneasca pare minata de sus pana jos de acest flagel. Este o imagine corecta?

E parte a imaginii reale. Si profesorii onesti si profesionisti sunt parte a aceleiasi realitati. Aceste comportamente sunt sedimentate in zeci de ani si au devenit endemice, cutuma aproape. E si multa minciuna. Uitati-va la politicienii care se prefac ca descopera in 2014 "fondul clasei" si "cadourile", chiar daca in calitate de parinti au fost sau sunt si ei partasi.

Si parintii si profesorii sunt "jumatate victime, jumatate complici". Ar fi gresit sa-i punem pe unii impotriva celorlalti. Rezultatul il vedem: o Romanie bolnava, fara repere valorice: mediocritatea conduce, valorile sunt alungate, comportamentele normale sunt privite ciudat. Si un efect pervers: s-a ajuns ca lucrul cel mai respins sa fie adevarul...

Cum se manifesta coruptia in scolile romanesti? Este vorba doar despre acele cadouri despre care s-a discutat atat de mult?

Coruptia din scoala e un balaur cu multe capete, unele ascunse: totul incepe de la inscrierea la scoala. Urmeaza diverse forme de santaj: fondul clasei, culegeri alese pe spranceana, diverse dotari, after-school, optionale care ar trebui sa fie gratuite sunt platite, cadouri la profesori, tot felul de poze, calendare si altele. Pentru fiecare dintre aceste chestiuni exista reglementari dar nu sunt aplicate la baza sistemului.

Meditatiile sunt un caz aparte pentru ca ele exista peste tot in lume si raspund unei nevoi reale si chiar produc rezultate. Ar trebui insa sa eliminam o anumita promiscuitate asociata cu meditatiile: meditarea copiilor de la clasa, uneori conditionarea unei note mai bune, etc.

Si after-school-ul raspunde unor necesitati, el trebuie incurajat, dar in conditii legale si de calitate si nu sub forma de santaj. Am dat si un ordin de ministru care reglementeaza after-school-ul, OM 5349 din 7 septembrie 2011.

Cum ati incercat sa combateti fenomenul in timpul mandatului dvs si unde ati intampinat rezistenta?

Am luat decizia grea de a arata adevarul pentru ca invatamantul romanesc traia intr-o mare minciuna. Am platit mediatic pentru asta, amintiti-va la linsajul mediatic de care am avut parte cand am organizat primul bacalaureat corect, in 2011. Ne minteam invocand elevii olimpici. Ne minteam prin supranotare, ne minteam prin recorduri mondiale la trecerea bacalaureatului, numarul de doctorate sau copii supradotati. Profesorii erau vesnic mintiti referitor la salarii.

Romania e prima tara in care am trait in care e titlu de glorie sa fi facut "doua facultati, trei masterate si doua doctorate". Am luat metodic toate aceste lucruri si am aplicat doua tipuri de solutii: solutii imediate si solutii pe termen lung. Cele pe termen lung pornesc de la premisa ca oamenii de valoare nu iau spaga si nu fac compromisuri.

Am decis ca prin Legea educatiei sa dau putere si resurse oamenilor de calitate. Chiar daca popularea sistemului cu astfel de oameni ia decenii, trebuia inceput de undeva. Dintre masurile imediate un prim pas a fost asigurarea corectitudinii la bacalaureat si la examenul de clasa a VIII-a. Cruciada anti-plagiat, numirea de oameni de mare calitate in comisiile de etica si de promovari, depolitizare atat cat a fost posibil.

Rezistenta am intampinat la toate nivelurile: de la aparatul ministerului la sindicate, partide si rectori. Am suferit foarte mult pentru ca parintii nu sunt reprezentati la nivel national decat de o organizatie fantomatica. Din pacate multe dintre aceste eforturi s-au estompat in actuala guvernare iar prin modificari ale legislatiei vor intra in sistem oameni tot mai prost pregatiti. Poate puteam sa fac mai multe, dar e usor de vorbit acum.

Multi ma intreaba de ce nu se continua lucrurile astea. Raspunsul meu este "va rog sa ma iertati ca nu ne-ati votat". Mi-e teama ca peste un an sistemul va fi dincolo de limita reparabilului. Mi-e teama ca se reunesc conditiile pentru o "revolutie a parintilor"! Si pentru ca e posibil ca domnia sa fi aprins scanteia acestei revolutii, o felicit din suflet pe mamica de la scoala 10 pentru curaj.

Profesorul Mircea Miclea considera, intr-un interviu acrodat Ziare.com, ca aspectul cel mai trist este ca profesorii nu au luat atitudine fata de cazul de la Scoala nr. 10 si ca acest lucru spune multe despre ei. Impartasiti acest punct de vedere si daca da, ce spune aceasta lipsa de reactie?

Da, il impartasesc 100%. Frica, blazare, lipsa de perspectiva, demotivare. Ii admir pe cei care au forta sa mearga mai departe si sa-i inspire pe copii. Ii admir pe cei care au curajul sa iasa in fata, presiunea pusa pe ei in cancelarie este enorma. Daca nu intra in "sistem" sunt rejectati, izolati, nu mai au dreptul la ore suplimentare si alte sicane. In mediul universitar e si mai grav.

Uitati-va ce s-a intamplat la Universitatea Ovidius din Constanta, serios fief PSD. Exista o coruptie inca ascunsa: titularizari, posturi tinute sau scoase din maneca directorilor/inspectorilor, detasari. Asta este rezultatul unor proceduri de resurse umane vechi de decenii, pe care le-am schimbat, dar au fost restaurate imediat ce USL a venit la guvernare.

Principala cauza a coruptiei este pusa pe seama salariilor mici. Daca maine ele ar creste spectaculos fenomenul ar disparea?

Astea sunt justificari, nu motive. E clar ca salariile sunt mici. Cauza principala este calitatea indoielnica a unor cadre didactice intrate in sistem de-a lungul timpului. Profesorii de buna calitate nu iau spaga si nu se preteaza la asa ceva. Asta este "coruptia mica", care ne toaca nervii.

Solutia corecta este, concomitent, o formare de calitate a profesorilor, o selectie riguroasa si o rasplata justa. Cred ca mediatizarea acestei mici coruptii, mediatizare foarte necesara in acest moment, este incurajata si pentru a acoperi mediatic marile scandaluri de coruptie precum si faptul ca salariile dascalilor se platesc cu intarziere.

Sindicatul Spiru Haret avertizeaza ca acest val de scandaluri decredibilizeaza in grup profesorii ceea ce poate avea efecte periculoase. Are dreptate?

Nu. E gargara tipica, specifica sindicatelor din Romania. Ce exact au facut 25 de ani pentru a valoriza meseria de profesor? Va spun eu: gargara la televizor si aranjamente prin cancelarii, iar in ultima vreme au ca sport national derularea de proiecte POSDRU pe multe milioane de Euro fara niciun efect real in afara de salarii astronomice. Nicio munca in profunzime.

Cred ca profesorii sunt mai decredibilizati de isteria unor lideri sindicali la televizor decat de iesirea la lumina a ceea ce toata lumea cunostea. Lumea se intreaba, justificat: "sunt toti profesorii asa?". Ii asigur pe romani: avem inca foarte multi profesori dedicati. Dar ei sunt pe cale de disparitie.

Chestiunea fondului clasei este una veche si intr-o oarecare masura fortata de proasta finantare a sistemului. Ce sa faca parintii daca in clase nu exista banci solide, daca nu exista materiale pentru curatenie sau alte dotari necesare decat sa cotizeze pentru a le avea?

Anul acesta finantarea scolilor este foarte proasta, mai ales din cauza taierii banilor pentru scoli alocati primariilor. Practic in acest an USL a introdus coplata in educatie, fara a o spune. De exemplu, nu mai deconteaza integral naveta.

Sigur ca parintii vor dotari mai bune iar actualul guvern, si bazat pe pretextul scandalurilor din ultima vreme, face apostolatul legalizarii fondului clasei si al scolii prin asociatiile de parinti.Sa-si asume si prin legislatie ceea ce fac in realitate: USL obliga parintii la coplata. Pentru ca la acest nivel de finantare este imposibil sa impiedici schimburile financiare intre scoala si parinti.

Solutia corecta este insa alta: sa acorde finantarea per elev si scolilor private autorizate. Asa s-ar vedea o competitie si sunt convins ca multi parinti si-ar indrepta copiii inspre astfel de scoli, unde lucrurile sunt la lumina. Am vizitat multe scoli private de buna calitate, de exemplu la Calarasi si la Cluj unde lucrurile sunt clare si toata lumea e multumita.

Ministrul Pricopie se grabeste cu elaborea unui cod etic al dascalilor. Considerati ca este o idee buna?

Toate ideile bune ale actualului guvern sunt cele mostenite din Legea educatiei, iar toate cele proaste le gasiti in ordonantele lor de urgenta. In octombrie 2011 am dat ordinul OMECTS 5550/2011, care stabileste regulamentul comisiilor de etica. In februarie 2012, la inceputul mandatului dlui Baba s-au reunit la Alba Iulia impreuna cu secretarul de stat Oana Badea si acei oameni au finalizat codul etic. El trebuia doar optimizat si aprobat.

Desigur, fara niciun interes real in aceasta chestiune, guvernul USL l-a lasat balta pentru a-l descoperi, acum, cu mare mirare si a-l prezenta ca pe o idee proprie. Sic transit gloria mundi...

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#coruptie scoli, #fondul scolii, #pofesori parinti elevi , #profesori