Pensionari la catedra, platiti de parinti - propunere pentru noul an scolar

Sambata, 29 Martie 2014, ora 11:24
5909 citiri
Pensionari la catedra, platiti de parinti - propunere pentru noul an scolar
Foto: Arhiva

Suplinitorii necalificati trebuie exclusi din sistemul de invatatmant de la 1 septembrie 2014 si inlocuiti cu profesori iesiti la pensie, propune fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop.

Solutia gasita de acesta pentru a-i atrage pe pensionari in scoli este ca parintii sau primaria sa stranga bani si sa ii "sponsorizeze" pe dascalii de calitate.

Liviu Pop, care este presedintele Comisiei de munca din Senat, a explicat pentru Ziare.com de ce nu vrea sa mai vada suplinitori necalificati in unitatile de invatamant si cum ar trebui rezolvata aceasta situatie.

"Trebuie sa nu mai avem profesori necalificati in sistem de la 1 septembrie 2014, iar pentru asta e nevoie de doua masuri: ori ii calificam pe toti - trebuie sa depuna si ei un efort, daca nu, intr-o colaborare a administratiilor locale, scoala, minister, ONG-uri, asociatii de parinti, sa gasim resurse pentru a aduce in fata elevilor din Romania numai si numai profesori calificati.

O solutie ar fi aducerea celor care s-au pensionat. Chiar daca, dau un exemplu, sunt persoane care merg intr-o anumita comuna sau in scoli izolate, toata lumea, inclusiv administratia locala, sa ajute cu un sprijin financiar. Sa i se deconteze transportul, sa i se puna la dispozitie o camera sau sa i se dea o bursa, daca o pot numi asa, de la nivel local, pentru a face atractiva zona respectiva pentru o persoana calificata", a detaliat Liviu Pop.

Cum poate un profesor care a luat nota 1 la un examen national sa predea la liceu

Senatorul PSD a afirmat ca acest proiect ar trebui sa fie prioritar pentru Ministerul Educatiei, sustinand ca ar fi pentru prima data dupa 24 de ani de la Revolutie cand nu ar exista profesori necalificati in sistemul de invatamant.

"Mai pe romaneste, nu cred ca v-ar conveni dvs. sa mergeti la doctor sa va faceti analizele si sa constatati ca acel medic nu este calificat sau mergeti cu un taxi si soferul va spune ca nu are permis", a exemplificat Pop.

Intrebat ce parere are despre faptul ca toti acesti oameni vor ramane fara locuri de munca, fostul ministru a spus ca este vorba despre un numar mic de suplinitori necalificati, respectiv 1,1% - 1,2% din totatul cadrelor didactice, mai exact 1.700 - 2.000 de persoane.

"Acesti oameni oricum erau incadrati pe perioada determinata, aveau contractul de munca pe un an de zile. Deci nu este, din punctul acesta de vedere, o mare problema de integrare.

Eu sunt convins ca, daca s-ar face o mai buna comunicare intre asociatiile de pensionari, unitatile scolare, sindicate, inspectorat si administratiile locale, se pot identifica solutii. Refuz sa cred ca in Bucuresti nu gasim pensionari care si-ar dori sa predea in sistemul de invatamant si, totusi, in Bucuresti avem necalificati", a continuat Liviu Pop.

O formula transparenta si ultralegala

El a afirmat ca daca primariile, scolile si parintii isi doresc profesori de calitate trebuie sa faca front comun si sa depuna un efort. "Asociatia de parinti trebuie sa spuna 'hai sa punem mana de la mana, cum se face acum prin asociatie, ultralegal, si asa cream un post pentru un profesor calificat sau ii dam o bursa in plus'", a mentionat senatorul.

Demnitarul asigura ca este vorba despre un mecanism legal si transparent, facand apel, in acelasi timp, la ONG-urile de profil din Romania sa se gandeasca la astfel de proiecte.

3 din 10 profesori din Capitala sunt suplinitori, pensionari sau necalificati

"E o forma ultralegala si transparenta pentru a face mai atractiv postul acesta. Va dau un exemplu real, exista sate izolate in care nu am avut niciodata un profesor de romana calificat", a sbliniat el.

Intrebat ce sanse are propunerea sa intre in vigoare de la 1 septembrie, fostul ministrul a raspuns ca depinde in special de mobilizarea inspectoratelor scolare si a primariilor, cu o buna coordonare a Ministerului Educatiei. In ceea ce priveste numarul de profesori necalificati din scoli, Liviu Pop a dat vina pe salariu, conditiile de munca si presiunea pusa asupra dascalilor.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Liviu Pop profesori necalificati, #Liviu Pop profesori pensionari, #Liviu Pop sponsorizari profesori , #profesori