Ziare.com

Cum poate un profesor care a luat nota 1 la un examen national sa predea la liceu

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 10:53

   

Cum poate un profesor care a luat nota 1 la un examen national sa predea la liceu
Un absolvent de studii superioare care a picat la concursurile de titularizare si suplinire la specializarea pentru care s-a pregatit ani de zile in facultate poate deveni dascal la alte discipline, potrivit Legii educatiei.

De exemplu, Ileana Racaru, licentiata a Universitatii "Spiru Haret", a obtinut la concursul de suplinitori calificati organizat luna trecuta de Ministerul Educatiei nota 1,1 la geografie.

Cand un absolvent de studii superioare capata un asemenea calificativ, te-ai astepta ca respectiva persoana sa nu ajunga vreodata sa stea la catedra in fata unor copii, scrie Romania Libera. Ileana Racaru, in schimb, preda acum la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din judetul Giurgiu, ca suplinitor necalificat.

Potrivit legii, suplinitorul necalificat este acela care nu obtine nota de trecere la specializarea sa, dar poate preda oricare alta materie. In acest caz, tanara care nu a luat nota de trecere la geografie e buna sa predea alte discipline.

Consilierul personal al ministrului Educatiei, Tudorel Urian, sustine insa ca o persoana care nu promoveaza examenul pentru suplinitori calificati nu are ce cauta in invatamant. "Necalificatii pot sa fie fochisti sau altceva, nu la catedra. Nu mai pot sa predea cei care au luat sub 5.

Acolo unde raman locuri neocupate, am recomandat sa se mareasca norma celor care deja lucreaza in scoli, se va apela la cadre calificate, incercam sa avem doar calificati in sistem", a precizat Tudorel Urian, pentru sursa citata. La nivel local insa, atitudinea fata de acest cazuri - situatii similare cu cea din Giurgiu am indentificat si in Ilfov sau in Suceava - este mult mai toleranta.

Nici un responsabil judetean nu vede o problema in faptul ca persoane care au obtinut note sub pragul minim la concursurile de titularizare si de suplinire ajung totusi la clasa.

Directorul Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Bolintin-Vale (Giurgiu), care nu a dorit sa isi spuna numele, invocand ca e numita in functie de doar trei zile, le ia apararea suplinitorilor necalificati. Ea sustine ca Ileana Racaru nu preda geografie. "A primit doar ce a mai ramas neacoperit, doua ore de alea, doua ore de alea, pe masura posibilitatilor, unde nu sunt cadre calificate", a afirmat profesoara.

Criteriile de intrare in invatamant ofera unei persoane slab pregatite mai multe portite de a ajunge, in final, la catedra. Astfel, cineva care a cazut atat la examenul national de titularizare, cat si la cel de suplinitor calificati, poate primi ore ca suplinitor necalificat in urma unui concurs organizat de inspectoratele judetene. De aceasta prevedere s-a folosit si Ileana Racaru.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4855 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

examene examene

In Belgia profesorii sunt "examinati" de o comisie ( poate o persoana) direct in clasa si repetat in timp pana isi dau seama de calitatea reala a profesorului. Fara examene anuale.
Ok nu stiu daca ar merge la noi fiindca comisia ar fi bineinteles mituita...aici e buba mare....

 

cum pot mii deprofesori care nu au dat titularizare sa predea la...

licee, unele de renume? dand shpaga politrucilor din invatamant, in special inspectorilor si directorilor angajati pe criterii politice, fara nici un dram de profesionalism. de ce? pentru ca "ban la ban trage, si paduche la paduche" (zicala populara romaneasca)

 

Hotie

Inspectoratul din Giurgiu lucreaza in stil PSD adica mafiot. Cunosc un profesor foarte bun de chimie care si-a exprimat dorinta in scris de a avea o norma mai mare la scoala la care preda deoarece sunt disponibile cateva ore in plus saptamanal de chimie si in schimb inspectoratul a trimis sa faca acele 4 ore un suplinitor care habar nu are de materia asta. Dar spaga care a dat-o la inspectorat probabil ca a fost suficient de mare ca sa fie admis. Eu inteleg ca mananca si el o paine dar elevi ce vina au?

 

Si astfel pretindem note bune la BAC.

Sa stea in somaj nu la catedra.

 

Bietul profesor dar ce vina are...

las ca pleaca el din tara, in america si o sa predea acolo la scoala si o sa aiba si salariu mare, na, si de ciuda.
Cine a ajuns sa ne invete copii la scoli, pai asta daca face greva, nu stie nici sa isi scrie pancarda de protest.

 

i

copiii

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor