
Dascalii care sustin ca testele initiale nu vor duce la o imbunatatire a rezultatelor la examenele nationale sunt, probabil, nemultumiti de volumul mare de munca pe care il presupune organizarea acestor examinari, au declarat, vineri, reprezentantii ISMB.
"Ideea de irelevanta si de inutilitate a acestor teste nu este justificata. Cei care afirma astfel de lucruri denota o lipsa de interes. Aceste teste nu reprezinta o noutate pentru nimeni. Ele se dau in fiecare an, doar ca acum a diferit modul in care au fost structurate. Aceste evaluari vor fi repetate la finalul anului scolar, pentru a stabili progresele inregistrate de elevi de la sustinerea testelor initiale pana in acel moment. Cel mai bun feedback al acestor teste il vor reprezenta rezultatele inregistrate la examenele nationale", a precizat Cristian Alexandrescu, seful Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).
83% dintre cadrele didactice nu cred ca rezultatele la examenele nationale se vor imbunatati datorita testelor initiale, arata un sondaj efectuat de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).
Dascalii spun ca principalele solutii de imbunatatire sunt modificarea programelor scolare (indicata de 49,48% dintre respondenti), examenele diferentiate (27,49%) si un interes mai mare din partea parintilor (20,96%).
Elevii claselor II -XII au sustinut in septembrie, la doua saptamani de la inceperea anului scolar 2011-2012, testele de evaluare initiala la materiile de baza, rezultatele obtinute urmand sa fie utilizate ca reper pentru masurarea progresului scolar. Pentru elevii din anii terminali, testele au avut specificul evaluarilor nationale, respectiv cel al bacalaureatului.