Ziare.com

De la cititori: Cum e sa fii director de scoala

Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 13:22

   

De la cititori: Cum e sa fii director de scoala
Ca sa ajungi director de scoala nu trebuie sa ai vreun merit, asa cum doar naivii cred. Cei care nu au nicio legatura cu scoala nu stiu si nici nu-si imagineaza care sunt aranjamentele si cum se sprijina sefii, de jos in sus, unii pe altii, pentru ca toti vor sa traiasca bine, vorba unui clasic in viata.

Trebuie doar sa ai bani, ca sprijinitorii vin imediat si sunt si foarte ingaduitori si chiar inchid si ochii la nevoie, atunci cand nu trebuie sa vada.

Si, daca esti istet si-ti merge mintea brici, iti recuperezi banii investiti ba si ceva pe deasupra, atat cat sa-ti ridici vreo doua vile, una pentru vara, la racoare, la margine de padure, alta cat mai la centru ca sa rupi gura targului si sa arati ca in invatamant se castiga mult si bine si ca doar carcotasii sau profesorii prea lacomi nu se multumesc cu salariile pe care le da guvernul.

Cand intri nou, intr-o scoala, venit prin transfer, din alt oras, sa spunem, cauti sa afli care sunt obiceiurile locului unde ai ajuns, ce se faci, cum se procedeaza si se gasesc destui colegi care sa te lamureasca ce si cum, sa te traga de maneca, sa te atentioneze. Si afli cu stupoare ca trebuie sa-ti asiguri linistea personala, dar mai ales continuitatea la catedra chiar daca exista o repartitie guvernamentala care atesta faptul ca esti titular.

Te intrebi copilareste cum si ce trebuie sa faci pentru ca asta nu-ti mai spune nimeni, dar nu-ti termini intrebarea pentru ca vezi cum la fiecare lichidare semnezi pentru o suma de bani, dar primesti mai putin ca apoi sa afli ca, desi primaria plateste abonamentele scolii la tv si telefon, pentru acelasi lucru ti se opresc si tie bani.

Cel putin o data pe luna, directorul aduce in cancelarie caiete, carti, reviste de la ISJ, vechi, expirate, de niciun folos si nu pentru toate cadrele didactice, dar toti, si cei care nu primesc aceasta maculatura, trebuie sa plateasca, la lichidare ca doar n-o sa iasa inspectorii in pierdere.

Ani de zile, ai acelasi salariu ca si colegul tau, cel care pe statul de plata este asezat sub tine, si dintr-o data vezi ca el primeste cam o treime mai mult si intrebi mirat de ce. Contabila iti spune ca este alocatia copiilor, dar alocatia copiilor se primeste pe CEC, nu pe statul de plata al parintilor.

Speriat, luat repede, colegul iti marturiseste pe incredere, ca-i face directorului un serviciu, ca a primit pe numele sau salariu de merit adica bani care nu i se cuvin, aprobat doar in intimitatea Consiliului de Administratie, dar nediscutat si neaprobat in consiliul profesoral si ca el nu se foloseste de niciun ban, el doar semneaza statul de plata si in mana primeste numai cat i se cuvine.

Stie ca a comis o ilegalitate ca doar nu e copil, stie nu e de joaca cu banii statului, dar mai stie si ca in toamna va fi restrangere de catedra si nu vrea sa mearga la alta scoala. Si-apoi, tot colegul iti spune, ca nu e singurul. Mai sunt si altii.

Directorul care se respecta se vrea si trebuie atentionat cu orice ocazie: la inceputul si la sfarsitul anului scolar, de ziua patronimica, la aniversare, de ziua barbatului sau a femeii si se mai gasesc ocazii in asa fel incat sa nu fie sarita nicio luna din cursul anului scolar. Are omul lui, cel care strange banii si daca nu dai suma fixata, afli cu stupoare ca trebuie sa te incadrezi, ca lista, cu nume, prenume, si banii, ajunge la director si ce o sa spuna directorul ...
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4867 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Citez: "CA DOAR N-O SA IASA INSPECTORII IN PIERDERE" ...

Se stie ca inainte de 1989, inspectoratele scolare erau populate toate, cu cei mai buni fii si fiice ale propagandei comuniste. In ultimii 10 ani de glorie a dictaturii comuniste, directorii scolilor erau cei care amenintau si terorizau profesorii de la catedra, pentru a raporta promovabilitate de 100%.
Sub presiunea inspectorilor, care nu admiteau ca propaganda lor comunista sa zamisleasca repetenti, directorii se conformau si transmiteau la catedra:
“Cine nu se supune planului de promovabilitate raportat, risca sa nu mai ramana profesor in scoala noastra".
Va spun din proprie experienta, acesta fiind motivul pentru care dupa terminarea facultatii, am lucrat un singur an in invatamant, alegand sa plec.

Propagandistii comunisti de ieri, continua sa conditioneze profesorul de la catedra. Desigur, acesta a stiut sa-si pastreze “lipitura" de scaunul inspectoratului dar, intre timp s-a modernizat in ton cu moda vremurilor: BANUL.

 

Criza Romaniei este morala si spirituala. Din ea se hraneste cu indestulare, criza economica.

Procurorul general al Romaniei Laura Codruta Kovesi, spunea ca unul din 5 romani are un dosar penal.
Daca ceea ce ai povestit ar fi reclamat la Parchet, unele fapte fiind chiar penale, probabil ca raportul ar fi de unul din 5 romani NU are dosar penal.

Fara Credinta si Rugaciune, omul nu poate sta de vorba cu Dumnzeu si din aceasta cauza nu-si poate vedea pacatul ticalos. Numai asezat in Lumina Lui, omul isi poate vedea ticalosia, iar aceasta vedere l-ar trezi si cainta, l-ar schimba.

 

Daca directorii l-ar avea pe Domnezeu...

... nu ar teroriza cadrele didactice, nu le-ar umili si nu le-ar baga mana in buzunar sa-i zeciuiasca.
Am reusit in viata numai prin fortele proprii ca dupa 2000 sa-mi fie dat sa vad cum sunt furata fara sa pot face nimic. N-am fost singura. Toti eram supusi aceluiasi traament. Au exista reclamatii dar avea sustinere si nu i s-a intamplat nimic.

Va urma...

"Am reusit in viata numai prin fortele proprii" ... si eu

Cred tot ce scrii in acest articol, pentru ca un an de zile am trait la catedra, si mi-a fost de ajuns sa parasesc pentru totdeauna invatamantul.
Poate eu am fost lasa si am fugit.
Acum ma intreb, ce s-ar fi intamplat daca toti ar fi fugit ca mine. In anii aceia am procedat precum romanii, care scarbiti de dupa lovitura de stat, au inceput sa fuga in occident.
Tu ai ramas si ti-ai dus crucea. Se vede ca ai reusit in viata prin fortele proprii.

Daca ...
Daca noi oamenii nu L-am fi alungat pe Dumnezeu...
In acele timpuri nu stiam de Dumnezeu.
Niciodata nu L-am negat, pentru ca nu aveam ce sa pun in loc, dar nu exista in viata mea. Eram si eu ca cei mai multi crestini ortodoxi romani, fara credinta vie...un crestin "mort"...

Sistemul de invatamant trebuie sa se reformeze moral si spiritual. Acest lucru este posibil numai prin autoreformarea oamenilor din sistem. Iar neasezati in Lumina Adevarului lui Dumnezeu, nu stiu cum ei si-ar putea vedea pacatul acestor fapte pe care le relatezi in articol. In intuneric pacatul nu se vede, ba poate uneori parea chiar lumina!
Pacatul se vede doar in Lumina Adevarului lui Dumnezeu. De aceea oamenii ori fug de Dumnezeu, ori Il alunga.

Traind inafara tarii,

recunosc ca nu mi-am imaginat niciodata asemenea lucruri pe care doamna Silvia le relateaza in articol.Tot respectul pentru domnia sa,pentru curajul de a spune adevarul,caci cred si sint convins ca spune adevarul.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor