Ziare.com

Dezastrul de la testele PISA. Sindicalistii din Educatie arunca pisica si cer reforme urgente

de Redactia Ziare.com
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 11:10

   

Dezastrul de la testele PISA. Sindicalistii din Educatie arunca pisica si cer reforme urgente
Sindicalistii din invatamant dau vina pe schimbarile legislative, salariile nemotivante si discreditarea profesorilor pentru rezultatele slabe obtinute de elevii romani la testele PISA si cer Guvernului sa faca un... grup de lucru.

"Rezultatele testelor PISA, semnalul ca educatia trebuie reformata urgent!

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant cere Guvernului Romaniei si Parlamentului sa formeze un grup de lucru cu specialisti din zona educatiei, mediul economic, consiliere scolara, reprezentanti ai cadrelor didactice, parintilor si elevilor care sa construiasca un plan concret pentru o reforma reala a sistemului de educatie din Romania.

Obtinerea celui mai slab punctaj la testele PISA din ultimii noua ani inseamna un regres pentru tara noastra, dar si o radiografie a sistemului haotic, lipsit de substanta in care functioneaza scoala romaneasca", transmite FSLI intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com.

Sindicalistii amintesc ca procentul de analfabetism functional in Romania este de 44%, in medie, in crestere fata de 2015.

"Sunt cele mai slabe rezultate obtinute de tara noastra la citire, matematica si stiinte. Consideram ca aceste rezultate sunt un semnal de alarma pentru noi toti ca sistemul de invatamant din Romania se afla intr-un declin.

Numeroasele modificari legislative care nu au fost coerente si care nu au tinut cont de necesitatile reale ale sistemului, subfinantarea educatiei, mentinerea unor programe excesiv de incarcate, lipsa finantarii cercetarii din educatie si a unui sistem care sa sprijine si sa dezvolte excelenta in acest domeniu, lipsa unor politici sociale, care sa sprijine copiii din familii defavorizate sa nu paraseasca scoala din cauza lipsurilor materiale, discreditarea permanenta a profesorilor, salariile nemotivante, lipsa unor programe de formare continua care sa raspunda provocarilor la zi, dar si lipsa unei corespondente intre ce se invata in scoli si nevoile de pe piata muncii sunt doar cateva din numeroasele cauze care au dus la acest dezastru din sistemul de educatie", arata FSLI.

Sindicalistii considera ca "testele PISA pot fi abordate cu succes de elevii care zi de zi sunt invatati si stimulati sa gandeasca si sa fie creativi, asa cum sunt proiectate programele scolare in tarile care ocupa primele locuri in clasament".

Profesorii sustin ca tarile care au rezultate bune la testele PISA sunt si acelea in care exista un progres economic, "pentru ca cei care guverneaza aceste tari au inteles ca investitia in educatie este cea mai profitabila".

"Cand vom avea in Romania politicieni care vor intelege acest lucru?", se intreaba FSLI.

Sindicalistii considera "ca este absolut obligatoriu sa fie format un grup de lucru, la nivelul M.E.C., care sa propuna o schimbare reala in educatie.

Din acest grup de lucru trebuie sa faca parte, in primul rand, specialistii din domeniul educatiei, oameni pregatiti, capabili sa ofere cele mai bune solutii prin care scoala romaneasca sa performeze, reprezentantii federatiilor din educatie, cei ai elevilor si ai parintilor, ai clasei politice si ai Administratiei Prezidentiale".

In plus, FSLI crede ca "singura sansa a educatiei, pentru a fi performanta, este aceea de a fi smulsa de sub papucul politic. Pentru a se pune in practica acest deziderat, trebuie lasate la o parte orgolile politice, pentru ca educatia este bunul tuturor si impreuna trebuie sa actionam pentru a o face performanta si creatoare de progres si bunastare".

"Rezultatele testelor PISA sunt dureroase. Va dati seama ce imagine are scoala din Romania? Va dati seama ca acest sistem de educatie este sufocat si noi stam si asistam la un declin?

E deja tarziu, dar cred ca, in masura in care ne mobilizam cu totii fortele si reusim sa punem pe picioare o reforma reala a sistemului de educatie, vom reusi sa nu mai avem acest analfabetism functional de 44%, un procent extraordinar de mare.

Scoala din Romania devine un loc al frecventarii din rutina, nu un loc unde copiii sunt invatati sa se dezvolte, sa creasca, sa deprinda ablitati astfel incat sa functioneze in mediul profesional si personal.

Federatia noastra este pregatita sa puna la dispozitia grupului de lucru toti specialistii de care dispune pentru a contribui la realizarea acestei reforme din educatie. Avem nevoie de aceasta regandire a sistemului, iar primul pas este schimbarea mentalitatii", a declarat Simion Hancescu (foto), presedinte FSLI, citat in comunicat.

Ministerul Educatiei a publicat, marti, rezultatele la testarea PISA 2018.

Romania are cel mai slab punctaj din ultimii ani in clasamentul PISA, tara noastra clasandu-se pe locul 47 din 79 de tari.

Citeste mai multe detalii:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre sindicate invatamant PISA
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4542 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

sindicatele sa se uite in ograda lor

De adaugat la lista de probleme si dezinteresul total al sindicatelor pt actul educativ; singura grija fiind doar cea legata de normele cadrelor didactice si de salarizare. Principala opozitie la reformarea sistemului vine din partea acestor sindicate care se fac ca nu observa mizeria de sub covor. Asta in timp ce invatamantul preuniversitar este ultrapolitizat, pe tot traseul :ministru-inspectorate-directori.

 

sistemul de invatamant si Bunul-Simt

una e cind sistemul de invatamant e bolnav, alta e cind sistemul de invatamant e m.ort.

acu'daca e m.ort, e m.ort. sa-l ingroape cineva.

sincicalistii sa inteleaga ca sistemul de invatamant e m.ort si ca si temeliile pe care sindicatul sta sint praf.

atunci cind inlocuiesti un sistem de invatamant cu altul efortul e de bun-simt sa fie conjugat.

pentru ca sistemul de invatamant e m.ort, foarte multe dubii s-au risipit. cind privesti catre un m.ort e de bun simt sa nu te ia gura pe dinainte si sa spui...Iaaauite ce viu e!

sa se manifeste un alt sistem de invatamant. radeti tot si puneti in loc un nou sistem de invatamant.
creca e greu, dar doar n-om ramane fara sistem de invatamant. faptul ca asta vechi a murit, e linistitor. macar nu te mai apuci sa l tratezi.

DECLARATI L MORT!

 

Sindicalistii din invatamint cer un ,,grup de lucru" si reforme in

loc de un PROIECT DE TARA care sa asigure invatamintului cadre de valoare, finantarea minimala, o situatie sociala satisfacatoare care sa permita accesul elevului la invatamint, interesul elevului pentru a invata, azi inexistient cita vreme piata muncii nu are decit oferte cu salarii minime pe economie!
Cariera de profesor este una din cele mai grele, acesta trebuind sa invete, repete si predea 4o de ani aceleasi lectii, deoarece geografia, engleza, istoria, romania sau matematica nu se prea schimba in timp.
Pe vremuri la scoala aveam profesori absolventi in Franta sau Germania la obiectele de baza, pe cind acum profesorii de valoare placa sa predea romanilor din Franta sau Germania!In tara mai exista putine cadre capabile sa-si treaca testele profesionale.
Mai mult ca atit, lumpensalariatii cu salarii minime pe economie nu au timp sa se ocupe de copii, trebuind sa mai lucreze in plus, iar cei de la tara mai degraba duc copiii la munca decit sa-i puna sa invete si sa-i supravegheze in acest scop.
Fara o dezvoltare industriala rapida, pe care guvernul Orban nici n-o percepe ca necesara - piata muncii nu cere salariati pregatiti, competitia lipsind deja datorita lipsei de lucratori.In deplin acord cu profesorii si parintii, elevii nu mai invata, profesorii dind note de trecere, iar parintii fiind satisfacuti ca scapa usor de responsabilitatea absolvirii.
Daca n-ar exista testele nationale, nici macar n-am sti in ce masura analfabetismul si degringolada scolii s-a instalat pe lung termen in Romania!
Iar Guvernul a intrat in adormirea capatuirii si actiunilor de imagine, caracteristica de fond si durata a P.N.Liberal...

 

Caliman E

Care este rolul sindicatului / https://www.cartel-alfa.ro/ro/care-este-rolul-sindicatului-39/

Principalul rol al sindicatului constă in apărarea drepturilor și promovarea intereselor lucrătorilor, precum și negocierea unor condiții decente și echitabile de muncă și salarizare.
Sindicatul te va ajuta să:
știi care sunt drepturile tale la locul de muncă – are cine să te informeze.
ai o siguranța mai mare a locului tău de muncă – are cine să te apere.
fi protejat impotriva abuzurilor – vei fi tratat corect.
Ai cu cine să te consulți in situații dificile – ai partener de dialog.
Ai consultanță și asistență juridică – in sindicat sunt persoane specializate pe relații de muncă.
Ai reprezentant care să lupte pentru drepturile tale – liderii iși asumă riscul in locul tău.
Te faci auzit - preia rezolvarea problemelor tale la locul de muncă.
Nu fi niciodată singur - ești membru al unei echipe.
Treci mai ușor peste o boală sau problemă personală majoră- acorda ajutoare.
Te dezvolți, să inveți lucruri noi – ai acces la programe de instruire sindicală sau profesională.
Cunoști oameni noi - vei putea stabili contacte in țară și in lume.

Cam asa este peste tot !
E ceva mai limpede ?? Daca DA atunci spune-i si " Baronului" de mai sus.
Nu confundati sindicatul cu politicienii, in special cei "damboviteni", specie puturoasa dar vorbareata, agramata, inculta si agresiva.
De unde si pentru CE Proiecte de tara in Invatamant ??
Si nu-mi aduc aminte ca la "revolutia" exprimata in Dec'89 sa se fi vorbit de "idealuri" gen " Proiecte de Tara ".

Stimate, d-le Argint,

1.Comentariul are in vedere preocuparea sindicatelor si pentru cauzele situatiilor care conduc la ceeace spuneti ca trebuie sa apere:in primul rind apararea de saracie si finantarea subminimala a invatamintului!
Probabil ca va preocupati de putina vreme de urmarirea activitatii sindicetelor, fiindca altfel ati cunoaste pozitia BNSindical in 2006 fata de "proiectul de dezvoltare economica - 2006 - 2012" al PM Tariceanu!
Acest program a fost primul (si unicul) "PROIECT DE TARA" al liberalilor, torpilat insa de Basescu prin conflictul permanent cu P.M. Tariceanu si apoi prin spargerea PNLiberal, care i-a "aruncat" pe liberali in bratele PSD!
Probabil ca altfel PNLiberal nici nu supravietuia politic fara aceasta "cumetrie" fortuita.
Dar sa revenim la analiza facuta de Sindicate acestui proiect de tara, pe care l-a denumit a nu fi program de dezvoltare ci "un proiect de intentii", deoarece nu are masurui economice concrete, adica obiective economice planificate, evaluare de costuri, de finantare, termene de realizare, raspunderi concrete institutionale, etc...
Atit PNLiberal cit si Sindicatele si-au pierdut dupa distrugerea PNLiberal acea "substanta" inovativa economic si creatoare ideologic/programatic, care face ca Romania - de la Presedentie pina la Guverne si intelighentia economica liberala, nici sa nu vorbeasca de o dezvoltare economica si industriala, ca solutie fundamentala pentru toate domeniile bugetare - inclusiv invatamintul!
2.Datoria Sindicatelor intr-o tara esuata economic nu este doar sa apere angajatii - pentru care lipsesc 5 milioane de locuri de munca si intreprinderile care sa angajeze pentru a sustine sistemele bugetare.Iar acum 14 ani sindicatele faceau acest lucru, chiar daca dvs. sinteti poate mai tinar si nu stiati...

Sa ceara testul *** la religie...

... ca altfel se face degeaba 12 ani...

 

Nu stiam ca rolul sindicatelor este sa conceapa o curicula scolara

corecta si contemporana. Credeam ca aceasta ar trebui facuta de catre ansamblul corpului didactic, in colaborare cu educatia din alte tari din Europa.
Deci tinerii nu vor mai termina ciclul gimnazial cu o diploma de bacalaureat cu cu una de sindicalist :)))

Nici asa nu-i rau. Merge la tara cu sosete flausate albe in slapi.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor