FSLI cere deblocarea posturilor didactice auxiliare si nedidactice din invatamant

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 16:18
2673 citiri
FSLI cere deblocarea posturilor didactice auxiliare si nedidactice din invatamant

FSLI ii solicita printr-o adresa vicepremierului Florin Georgescu, ministrul Finantelor Publice, deblocarea posturilor didactice auxiliare si nedidactice din invatamantul preuniversitar de stat, gradinitele si scolile functionand in prezent in regim de avarie.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) arata ca suspendarea ocuparii prin concurs a posturilor vacante sau care se vacanteaza pe parcursul anului scolar creeaza mari dificultati in buna desfasurare a actului de instructie si educatie, in principal, si a procesului didactic, in general.

"Masura suspendarii ocuparii posturilor vacante s-a aplicat cu prioritate posturilor didactice auxiliare si nedidactice, astfel incat s-a ajuns in situatia in care unitatile de invatamant nu au mai putut incadra secretar de scoala, administrator financiar, ingrijitori, bucatari, supraveghetori sau alte categorii de personal didactic auxiliar sau nedidactic", se spune in adresa.

Potrivit sindicalistilor, situatia cea mai grava este in invatamantul prescolar unde, la nivelul lunii noiembrie a anului trecut, numai in Bucuresti erau peste 500 de posturi blocate la un numar de 135 de gradinite, situatia fiind similara la nivel national si agravandu-se progresiv in 2012.

"In lipsa personalului nedidactic, cad in sarcina educatoarei sau profesorului pentru invatamant prescolar asezarea, servirea si strangerea mesei, insotirea si asistarea copiilor la toaleta, curatenia, pregatirea copiilor pentru somn, insotirea si asistarea copiilor la toaleta, curatenia, pregatirea pentru somn si dupa programul de somn etc. In plus, s-a ajuns in situatia in care la unitati de invatamant de nivel liceal (ce functioneaza in imobile cu mai multe etaje si in care isi desfasoara activitatea sute de elevi si cadre didactice) mai este incadrata o singura ingrijitoare. Si sa nu uitam sutele de situatii in care fochistul este si paznic, mecanic etc. Sau ingrijitoarea este si bucatareasa, spalatoreasa, supraveghetor etc. In aceste conditii s-au produs multe accidente regretabile, in care au fost implicati copiii de varsta prescolara", mai spun sursele citate.

"Deblocarea posturilor didactice auxiliare si nedidactice implica resurse financiare importante, insa, in prezent unitatile de invatamant preuniversitar functioneaza pe avarie, in orice moment existand riscul de a se produce incidente deosebit de grave in care sa fie implicati prescolarii si elevii", adauga cei d la FSLI.

Astfel, FSLI ii solicita lui Florin Georgescu emiterea unei ordonante de urgenta care sa permita deblocarea posturilor didactice auxiliare si nedidactice din invatamantul preuniversitar de stat deoarece "fara asigurarea personalului absolut necesar pentru buna functionare a unitatilor de invatamant si fara resurse financiare suficiente nu se poate asigura o educatie de calitate".

Citeste si:
Nicu Fălcoi despre procentul de 2% pentru Apărare: "Nu mai trebuie prevăzută această cifră. Este de la sine înţeles"
Nicu Fălcoi despre procentul de 2% pentru Apărare: "Nu mai trebuie prevăzută această cifră. Este de la sine înţeles"
Deputatul USR Nicu Fălcoi, propus ministru al Apărării Naţionale în Cabinetul Cioloş, a declarat marţi, 19 octombrie, că Uniunea Salvaţi România îşi asumă prin programul de guvernare...
Moaștele făcătoare de minuni față în față cu ravagiile pandemiei
Moaștele făcătoare de minuni față în față cu ravagiile pandemiei
Președintele Iohannis și premierul Cîțu, acești doi stâlpi contorsionați ai puterii, calcă pe cadavre, sunt autorii morali ai uciderii pruncilor, vinovați de miile de morți în secțiile...
Sursa: rNews