FSLI: Salariile profesorilor vor scadea cu 60%, in 2011

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 14:45
2778 citiri

In urma aplicarii legii unice a salarizarii, lefurile dascalilor din mediul rural, se vor reduce cu 60%, in 2011, sustin sindicalistii din invatamant.

"Potrivit noii legi de salarizare in sistemul bugetar, care se va aplica din 2011, sporul de rural a fost diminuat de la 5-80% din salariu (cat era prevazut in Legea privind statutul personalului didactic), la 5-20% din salariu. Daca in 2010 diferenta procentuala a fost acoperita prin sume compensatorii, in 2011 aceasta prevedere a fost eliminata.

In consecinta, cadrelor didactice care primeau spor de rural de peste 20% din salariu, nu li se mai acorda plati compensatorii", se arata intr-un comunicat al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), noteaza Adevarul.ro.

Potrivit sursei citate, scopul sporului de mediu era acela de a atrage personal calificat la sate.

Potrivit calculelor realizate de FSLI, daca in 2010, inainte de aplicarea reducerii cu 25%, salariul de baza al unui profesor cu gradul I si o vechime de 25-30 de ani la catedra era de 2.365 lei, in urma masurilor de austeritate aplicate de Executiv, acelasi cadru didactic a ajuns la un salariu de baza de 1.774 lei. Insa, in 2011, dupa aplicarea grilei unitare de salarizare, profesorul in cauza va mai primi doar 142 de lei la salariu.

FSLI atrage atentia ca, anul viitor, salariile de baza luate in calcul pentru aplicarea Legii unice de salarizare sunt cele aplicate la 31 decembrie 2010, deci reduse cu 25%.

In plus, sindicalistii sustin ca actul normativ plaseaza, "din nou, cadrele didactice in partea inferioara a grilei de salarizare. Coeficientul maxim de salarizare acordat in invatamantul preuniversitar este cel al unui profesor de grad I, cu 40 de ani vechime, respectiv 4,4.

Potrivit grilei unice de salarizare, un astfel de profesor, este inferior unui secretar din primaria unei comune, cu cel mult trei mii de locuitori, sau unui sef birou din aceeasi institutie, carora le revine un coeficient de salarizare de 5,23".

FSLI cere reluarea negocierilor pe legea unica de salarizare, corectarea greselilor care apar in actul normativ, acordarea sumelor compensatorii si in 2011 pentru diminuarea sporului de rural si modificarea grilei de incadrare prin acordarea unor coeficienti mai mari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#FSLI salarii dascali reduse, #lege unica salarizare , #profesori