Invitatii Ziare.com Oana Badea: Vindecarea din interior

Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 09:53
3343 citiri
Invitatii Ziare.com Oana Badea: Vindecarea din interior

Care ar trebui sa fie frecventa si gravitatea faptelor neconforme pentru ca un corp profesoral sa se simta realmente in pericol? Eu, una, cred ca educatia jn, e de prea mult timp in "breaking news".

Vindecarea corpului profesoral se poate face chiar din interiorul sau. Dar, ca sa vrei vindecarea trebuie sa accepti un diagnostic necrutator. Iar ca sa accepti diagnosticul respectiv trebuie inainte de toate sa iesi din ipocrizia fara margini a limbajului de lemn: "E un caz izolat si nu ar trebui sa generalizam".

Stiti, probabil, vorba aceea romaneasca despre efectul cartofului stricat asupra celorlati cartofi din lada? E foarte sanatos sa sufli si in iaurt cand, intr-un sistem care se ocupa de educatie prin excelenta si nu doar de instructie, cazurile "nemaiintalnite", "socante", "zguduitoare" devin, din ce in ce mai des, stiri locale sau nationale.

Nu mai e pentru nimeni un secret faptul ca sistemele corupte si neperformante se autogenereaza. Teoretic, insanatosirea lor se poate face in doua moduri: din interior atunci cand exista suficienti anticorpi sau din exterior atunci cand nu exista o masa critica proprie pentru a interveni.

Practic, (practica ne omoara, la teorie nu ne bate nimeni) insanatosirea se face doar daca exista vointa, putinta si motivatie. Exemplul organizarii unui bacalaureat relevant in 2011 dovedeste cu prisosinta ca atunci cand exista vointa, putinta si motivatie, cu aceeasi resursa umana in "sistem" se pot face lucruri indreptate spre ceea ce e corect. Un lider de sindicat m-a intrebat in 2011 tocmai acest lucru: "Cum ati reusit, ca doar oamenii cu care lucrati sunt aceiasi?" Va las sa raspundeti singuri.

Simpla citire a prevederilor legale lamureste teoretic orice persoana din sistem sau din afara lui cu privire la profilul complex al celor care lucreaza in invatamant. Daca acceptam insa afirmatia conform careia nu oricine poate sta in fata elevilor, acceptam si faptul ca se impune existenta unui mecanism pentru selectie.

Teoretic, n-ar trebui sa avem nicio problema in sistem, atata timp cat Legea Educatiei Nationale prevede foarte corect:

art. 233:

(1) Personalul didactic cuprinde persoanele din sistemul de invatamant responsabile cu instruirea si educatia.

(2) Din categoria personalului didactic pot face parte persoanele care indeplinesc conditiile de studii prevazute de lege, care au capacitatea de exercitare deplina a drepturilor, o conduita morala conforma deontologiei profesionale si sunt apte din punct de vedere medical si psihologic pentru indeplinirea functiei.

art. 234:

(1) Incadrarea si mentinerea intr-o functie didactica sau didactica auxiliara, precum si intr-o functie de conducere, de indrumare si de control sunt conditionate de prezentarea unui certificat medical, eliberat pe un formular specific elaborat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, impreuna cu Ministerul Sanatatii. Incompatibilitatile de ordin medical cu functia didactica sunt stabilite prin protocol incheiat intre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Ministerul Sanatatii.

Nu stiti insa ca, in ceea ce priveste cerintele legate de deontologia profesionala si certificatul medical, ministerul nu numai ca nu si-a indeplinit obligatiile legale, ci chiar a regresat.

Ministerul nu a adoptat nici pana astazi documentele in baza carora la nivelul unitatilor de invatamant, directorii, consiliile de administratie si consiliile profesorale sa dispuna de mecanismele concrete. De cele mai multe ori o decizie asumata ii lasa ulterior in bataia vantului. Nici pana astazi prevederile articolului 234 nu au fost puse intocmai in aplicare. Si atunci sa nu va mirati ca de cele mai multe ori, de teama unor urmari la nivelul unitatii de invatamant (acolo unde conteaza cu adevarat) domneste ambiguitatea si "politica strutului".

Abia acum puteti singuri sa decideti care este vointa, putinta si motivatia managerului de sistem, in conditiile in care, desi dispune de prevederi legale nu face nimic pentru ca acestea sa fie nu doar in teorie ci si in practica.

In februarie 2012, cand inca eram in minister, am participat la constituirea in premiera a Consiliului National de Etica pentru preuniversitar precum si la declansarea procedurilor de redactare a Codului de etica din preuniversitar. Nici pana in prezent acesta nu a fost finalizat! Pesemne numai in invatamantul superior se impune etica...

Pentru scepticii de serviciu precizez faptul ca inexistenta unui cod etic este de neconceput pentru organizatii mai mici si cu mai putina influenta publica, daramite pentru corpul profesoral din preuniversitar.

"Orice organizatie, chiar si cea mai sincera si mai implicata in comunitate are nevoie de un cod de etica care sa identifice practicile etice si standardele acceptate unilateral" - The World Association of Non-Governmental Organizations.

Alexandru Cumpanasu, directorul Asociatiei pentru Implementarea Democratiei si sustinator al demersurilor noastre de atunci, prezent la prima intalnire, aprecia necesitatea infiintarii consiliului si declara: "Consiliul National de etica si comisiile judetene pot sa fie un mecanism eficient pentru ca societatea romaneasca sanctioneaza mai degraba un profesor nu daca l-a condamnat instanta, ci daca il condamna societatea. Iar societatea il condamna daca exista un instrument (...).

Obligatia de a pune in aplicare prevederile legale apartine celor care conduc institutiile. Si are un sens de foarte clar si anume de sus in jos, pentru ca dintotdeauna, sefii stabilesc prioritatile".

Stiu sigur de ce imi vine acum in minte proverbul: "Pestele de la cap se se impute". In 1768, ambasadorul britanic la Inalta Poarta Otomana, sir James Porter, amintea de existenta acestui proverb explicandu-i semnificatia (in acceptiunea vremurilor) "daca un servitor este neglijent este pentru ca stapanul lui este la fel".

Nu fiti tentati sa adagati partea cu curatatul de la coada. Era calea prin care, in dictatura, ni se insufla FRICA. Sau despre asta sa fie inca vorba?

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Oana Badea sistem invatamant, #Oana Badea selectie profersori, #cod etica invatamant preuniversitar , #profesori