Opinii: Profesorii? O plaga a societatii!

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 12:28
4193 citiri
Opinii: Profesorii? O plaga a societatii!

Profu' de romana si profa de chimie sunt piedicile dezvoltarii normale ale fiecarui tanar politician. De ce oare?

Habar nu am daca a citit cineva toate articolele din noua lege a ministrului Funeriu. Sunt convins ca doar aia care depun motiuni de cenzura le-au citit. Doar ca sa se lege de fiecare articolas si de fiecare virgula. In rest, proiectul de lege ramane, practic, la fel de neinteligibil pentru profesori. Ah, cum isi dau astia cu pumnii-n cap ca i-au trecut clasa pe aia care-au propus legea!

Dar si legiuitorii (mai ales cei constitutionali, pe unde or mai fi ei) isi pun mainile in cap cand vad ce au generat!). Doar Andrei Plesu era un pic mai naiv cand isi aducea fostii studenti ca sa-l ajute in trebile guvernamentale. Si uite ce mari si "tari" s-au facut.

Ca, eu, ca profesor, inteleg doua lucruri din legea asta: unu...ca nu mai merge treaba cu norma didactica de doar 18 ore, ca tre' sa "prestez", ca orice amarat de parlamentar 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana, adica 40 de ore de munca asidua pe saptamana. Si nu pot sa ma invoiesc ca sa merg la biblioteca. Doar daca merg in "circumscriptie" am voie.

Doi... ca tre' sa justific, nominal, fiecare elev pe care l-am adus de la stadiul de analfabet, fecior de primar de municipiu "capitala de judet", in clasa a X-a, pana la stadiul de Oxford in clasa a XII-a.

Adevarul e ca la cele 18 ore pontate pe saptamana, profesorul de liceu, gimnaziu sau scoala primara nici nu ar trebui sa aiba salariu intreg. Cam o juma' din salariul mediu i-ar ajunge. Opt ori cinci fac 40. Asa spune "artimetica" domnului Vladescu. Marea problema e ce facem cu astia in restul timpului? Adica atunci cand nu se bataie necontrolat intre catedra rupta si tabla coscovita.

Aud ca exista un program pe la primarii: unde asistatii sociali vin si mai iau cate un milion doua pe luna in schimbul unor ore prestate pentru comunitate. Asa ca propun sa-i bagam si p-astia in aceeasi oala.

Ce ne mai plictisesc ei cu alde Pitagora si Sadoveanu. La munca campului tovarasi: un vopsit de gard in fata scolii, o matura in fata bisericii, un cosit de iarba pe langa vila primarului. Ca munca fizica n-a ranit pe nimeni.

Ba, chiar, uite ce ministri si ministrese destoinice au iesit din tagma surubarilor pe care-i tot gadila la sub-brat guvernul nostru actual si etern. Uite-asa se vor face si ei utili societatii care si-asa ii tine ca-n palme si cam degeaba. Noroc de copiii astia minunati, cuminti si nefitzosi pe care-i avem si care, daca nu s-ar mobiliza exemplar, ar cam da-o de gard cu invatatura. Ca din partea profesorilor... nici o nadejde!

Las' ca stiu eu

Ca fiecare dintre noi isi aduce aminte fie de profu' de romana care l-a urecheat intr-a opta sau de profa de chimie care l-a lasat corigent intr-a unspea. Toti micii sau marii facatori de opinii si politici au cate un cui de reprosat vreunui prof mai catranit care l-a enervat prin scoala.

"Las ca stiu eu" - zic toti bisnitarii care ne iau graul cu 0,2 lei (kilu) si vand painea cu 2,5 de lei (de 400 gr): ca aia fac meditatii, ca pun note pe ochi frumnosi, ca diriga e plina de aur, ca profu' de sport pipaie fetele, ca aia de mate-i face ochi dulci lu' fi-miu si ca directoru' ia spaga de la patronu' din colt.

"Las ca stiu eu" - cam asa merge si condescendenta "politicului" pentru profesori. Sau, vorba unui cantec la moda: "Las-o bre' ca merge-asa!". Cum adica, se ratoia zilele trecute o analfabeta care modeleaza dinti in argila la un cabinet "particular" (de la subsolul clinicii de "stat"): adica baiatul meu.... Ce? Baiatul tau..ce? Inteligenta nu se transmite ca si bolile venerice, prin contact sexual. Si chiar daca s-ar transmite, oricum, la multi n-ar avea receptori.

Da, tara-i plina de analfabeti. Le sesizezi prezenta de cum intri in cea mai marunta institutie publica: cocalari gelati care-au primit o sinecura de la colegii de partid ai lui tata, blonde inmiresmate de dragostea pe care le-o poarta seful aflat la a treia tinerete, specialisti guvernamentali care inca mai deslusesc tainele ortografiei, purtatori de mape cu salariul dublu decat al invatatoarei care i-a lasat de doua ori repetenti, parlamentari care si-au facut facultatea la Tecuci in doi ani de zile, altii care si-au dat si doctoratul in diverse stiinte in doar un an si alti comisari care acuma sunt mari magistrati pe barba lu' cumatru' care e pe la Inalta Curte.

Doar exceptii?

Evident ca cea mai usoara solutie este aruncarea anatemei pe corpul profesoral. Cum s-ar putea apara? Ca doar rezultatul muncii lor este clar: subcultura, analfabetism, golanie, smecherie, coruptie morala, pupincurism si bisnitareala. Da. Asta e societatea romaneasca.

Societate romaneasca care ar fi trebuit modelata de profesori. Nimeni nu ridica insa nici o spranceana, nu vrea sa recunoasca si vina celorlalti. A parintilor care-si trimit odraslele la scoala cu "gip-ul", a tiganilor care au adus satra in curtea scoli, a politicienilor care impart pomeni electorale in licee, a micului om de afaceri care-abia asteapta diploma de bacalaureat a lui fi-su pentru a-l putea inscrie la vreo universitate-surogat, a universitarilor privati pentru care conteaza doar cantitatea de studenti platitori de taxe, nu calitatea acestora.

Si a guvernantilor care abia asteapta sfarsitul anului scolar ca sa mai raporteze, plenar, la Bruxelles, inca un Bacalaureat cu peste 90%.

Ce vina are profesorul de liceu ca de la Inspectoratul Judetean i se ordona, pe linie de partid aflat la putere, ca rata de promovabilitate sa fie cat mai mare? Ca altfel nu mai primeste alea 3 amarate de bonuri de masa pe an. Ca inspectoratele au transformat rata de promovabilitate intr-o "Daciada": care judet e mai "tare" ca sa dea bine la domnu' (sau doamna) ministru?

Ce vina are profesorul de gimnaziu ca principalul sponsor al partidului din comuna are un fecior oligofren in clasa a 8-a pe care musai vrea sa-l vada elev la cel mai de "fitze" liceu din judet?

Ce vina are profesorul de sport ca dom'soara de clasa a 9-a, vopsita si machiata ca o parasuta de pe linia de centura, e tocmai progenitura penala a doctoritei "ginecoloage" a intregului judet?

Ce vina au profesorii de la un amarat de liceu agricol ca bulibasa tiganilor din comuna tocmai acolo si-a gasit sa-si vinda piesele de la masinile furate din Germania?

Cum poate lupta un profesor in fata absentei legii, a manelelor si a subculturii atata timp cat sunt promovate de insasi autoritati?

Si, inainte de a critica, uitati-va la scolile din jurul vostru: exemplele nu sunt exceptii ci, din nefericire, ele sunt reguli.

Sa justifice salariul

Da. Profesorii astia sunt o plaga a societatii. Dupa ce ca nu fac nimic pentru societate mai vor si bani. De fapt ei, profesorii, nu va educa odraslele pe care voi habar nu aveti cum sa le mai controlati, ci, intr-un exces de zel, chiar le invata cum sa se comporte in societate. Macar atat. Oricum...doar 18 ore pe saptamana.

In rest...ne intalnim la varuit de copaci!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#profesori romani, #legea educatiei, #Daniel Funeriu lege , #profesori