Ori oprim peticirea peticului, ori brevetam tehnica

Autor: Oana Badea - profesor de discipline economice
Luni, 10 August 2015, ora 15:00
4148 citiri

Stiu. Scrie in textul unei legi organice: "In Romania, invatamantul constituie prioritate nationala." Multe altele sunt scrise dar nu sunt respectate, va spune lumea. Confirm si eu aceasta realitate. Insa, in ruptul capului, nu pot fi de acord cu perpetuarea ei.

Pentru mine este o chestiune de educatie. Distanta dintre obligatia rezultata dintr-un text scris si fapte nu este numai drumul de la teorie la practica ci este dovada autentica a modului in care este inteleasa suprematia legii. Altfel spus, este onoarea de a respecta o promisiune, un legamant.

Toleranta noastra la nerespectarea spiritului si literei legii, in functie de conjunctura, nu mai poate fi o scuza. Ne tine pe loc, ne trage inapoi. Domnia indelungata a lui "merge si asa" a produs si produce gaunosenie si tocmai de aceea ar trebui sa ia sfarsit. Numai ca a fi intolerant cu "merge si asa", aceasta noua atitudine, ca sa vezi, se dobandeste tot prin educatie, domeniul prioritar doar pe hartie. Ca atare, ne intoarcem de unde am pornit.

Educatia prioritate nationala! Trei cuvinte numai bune pentru impresia artistica si pentru stimularea emotiei colective in momente potrivite. Mai conteaza restul?

Conteaza foarte mult pentru unii dintre noi, pentru altii ceva mai putin si, din nefericire, deloc pentru o anumita parte. In medie, conteaza cat pentru un "merge si asa". Sunt convinsa ca invartirea in jurul acestei idei devine enervanta. Asta este si ideea. Nu v-ati saturat? Enervarea ar fi inceputul iesirii din cercul nefast al promisiunilor neonorate. O dovada a maturizarii noastre civice.

Educatia nu este si nu va fi prioritate nationala daca este si va fi perpetuu tratata prin tehnica peticirii bugetare. Unde mai pui ca uneori se peticeste peticul anterior. Asta da prioritate nationala: peticirea peticului!

Educatia este deopotriva fundamentul si verticala unei natiuni. Or, cu aceste doua dimensiuni nu ar trebui sa se joace nimeni.

Cat timp salarizarea dascalilor va fi mereu trimisa la capitolul absolut rusinos al pomenilor electorale, totul ramane un simplu joc. Cine peticeste mai bine educatia? Exact! Cine o carpeste mai bine.

Eu una, m-am saturat de acest joc si stiu multi de aceeasi parere cu mine. Nu este intamplator ca despre salarizarea dascalilor se rostesc discursuri grave numai in preajma alegerilor. Este insa remarcabil cum focul preocuparii se stinge brusc dupa ce puterea, oricare ar fi aceasta, are painea si cutitul in mana. Prioritatea investirii in formarea initiala si continua a "constructorilor unei natiuni", in stimularea performantei acestora, ramane la... si altele. S-a repetat de atatea ori situatia incat a devnit o axioma.

In iunie 2009, Liviu Marian Pop, politrucul vopsit in sindicalist, anunta public: "Am discutat despre grila de salarii pentru invatamantul preuniversitar. MECI a raspuns mai mult decat bine solicitarilor noastre. Am reusit sa incadram toate categoriile din sistem."

In urma negocierii sale cu ministrul Ecaterina Andronescu, profesorul debutant cu studii superioare de lunga durata trebuia sa primesca un salariu echivalent cu 6 salarii minime, vechimea urmand sa-l creasca pana la 9,2 salarii; profesorul cu studii superioare de scurta durata urma sa debuteze cu un salariu echivalent a 4,5 salarii minime, putand ajunge ulterior la 6,5 salarii iar cei cu studii medii urmau sa beneficieze de un salariu echivalent a 3,5 salarii minime.

In 2015, atat Liviu Marian Pop cat si Ecaterina Andronescu sunt in partidul aflat la guvernare, in structuri de decizie si detin functii din care pot influenta decisiv aceste lucruri.

Amnezia face insa ca nimic sa nu mai fie valabil. Salariile din preuniversitar, fluturate preelectoral, propun intre 1.923 - 4.563 lei pentru cei cu studii superioare de lunga durata, 1.923 - 4.245 lei pentru cei cu studii superioare de scurta durata si 1.520 - 2.995 lei pentru invatator/educatoare/maistru instructor.

Regula negociata de Liviu Marian Pop in 2009, salariul minim de 1.050 lei si tabla inmultirii ne conduc la urmatoarea situatie pentru preuniversitar: 6.300 lei pentru debutantul cu studii superioare, 4.725 lei pentru debutantul cu studii superioare de scurta durata si 3.675 lei pentru debutantul cu studii medii. Comparati si faceti diferenta! O nimica toata. Au schimbat putin regula jocului.

Faptul ca am ales subiectul salarizarii dascalilor tine nu numai de esenta motivarii performantei acestei categorii profesionale dar si de mult rostita si neaplicata teorie conform careia "Investitia in Educatie este cea mai sigura investitie". Atat de sigura ca nu a meritat inca a fi facuta. De ce? Pentru ca exista totusi un risc legat de "borcanul cu miere". Cu asta unii chiar nu se mai joaca.

Stiu. E doar o chestiune de timp si de organizare pentru a strange randurile. Stiu. Putem pune capat peticirii peticelor! Trebuie doar sa vrem. Cu cat mai repede cu atat mai bine.

Oana Badea este profesor de discipline economice la Colegiul Tehnic Aiud, fost secretar de stat in Ministerul Educatiei si inspector scolar general adjunct la ISJ Alba.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#salarii profesori, #legea salarizarii profesori, #salarii invatamant Romania , #profesori