Paradoxul educatiei romanesti: Profesorii se cred cei mai buni, iar elevii sunt foarte slabi

Miercuri, 17 Mai 2017, ora 13:33
8957 citiri
Paradoxul educatiei romanesti: Profesorii se cred cei mai buni, iar elevii sunt foarte slabi
Foto: Arhiva Ziare.com

In timp ce profesorii din Japonia si Finlanda se considera destul de slab pregatiti, dascalii din Romania se evaluaza ca fiind cei mai buni. Rezultatele elevilor sunt, insa, invers. OECD a realizat o evaluare si a facut cateva recomandari Romaniei.

Recomandarile OECD vin intr-un moment de criza a Educatiei, in care autoritatile nu par totusi dispuse sa riste o reforma - dimpotriva, s-au facut pasi inapoi, asa cum s-a intamplat cu numirea pe post a directorilor de scoli care nu au promovat anul trecut examenul.

Paradoxul romanesc: elevi slabi la testele PISA, dar toti profesorii se autoevalueaza ca buni sau foarte buni

Ultimul Studiu International privind Procesul de Predare - Invatare (TALIS, realizat de OECD) arata ca profesorii din Romania, alaturi de cei din Malaezia, se cred cel mai bine pregatiti dintre profesorii din cele 34 de tarile participante la acest studiu.

Astfel, 99,8% dintre profesorii romani se simt bine sau foarte bine pregatiti in ceea ce priveste continutul disciplinei predate, iar 98,5% dintre profesori se simt bine sau foarte bine pregatiti in ceea ce priveste pedagogia disciplinei predate.

Media pe cele 34 de state este de 93,2%, respectiv 88,9%.

Spre comparatie, doar 72% dintre profesorii din Finlanda se declara bine sau foarte bine pregatiti in ceea ce priveste continutul disciplinei predate, si 64% se declara bine sau foarte bine pregatiti in ceea ce priveste pedagogia disciplinei predate.

In schimb, spre deosebire de Romania, elevii din Japonia si Finlanda s-au plasat pe locurile doi, respectiv cinci in ultimul clasamentul international PISA.

La sfarsitul anului trecut, OECD a prezentat rezultatele testarii PISA 2015, care au reconfirmat situatia grava din Romania. Astfel, rezultatele elevilor romani inregistreaza o foarte usoara imbunatatire, comparativ cu PISA din 2012, dar ele sunt in continuare ingrijoratoare - aproape un sfert din elevii romani au avut performante foarte slabe la toate cele trei probe (citire/lectura, matematica si stiinte), adica sunt analfabeti in respectivele domenii.

Romania si Cipru sunt statele UE cel mai prost plasate in clasament, la aceste teste la care au participat 540.000 de elevi, reprezentativi pentru cei 29 de milioane de tineri de 15 ani care invata in scolile din 72 de tari.

Evaluarea OECD si recomandarile concrete

Calitatea educatiei dintr-o tara nu poate depasi calitatea predarii, scrie Andreas Schleicher, seful Directoratului OECD pentru Educatie si Abilitati, intr-un articol publicat concomitent cu publicarea studiului "Evaluarile si examinarile in sistemul de educatie din Romania".

Studiul, realizat de OECD si UNICEF, contine o analiza a evaluarilor actuale si impactului acestora (in invatamantul preuniversitar), dar si recomandari de reformare pentru ca aceste evaluari (ce vizeaza profesorii si elevii) sa produca performante scolare mai bune.

Totul trebuie inceput cu dezvoltarea standardelor profesionale pentru profesori - "Daca nu poti defini un profesor bun, e greu sa obtii unul", spune Andreas Schleicher.

De asemenea, trebuie stabilit un standard minim ferm si care sa fie respectat, astfel incat profesorii si invatatorii care predau sa fie, cu exceptia debutantilor din anul de stagiatura, cadre cu definitivat.

In 2015, 51% din cadrele didactice din Romania nu au trecut examenul de definitivat si 73% nu au promovat examenul de titularizare (desi nu toti candidatii erau debutanti), dar profesorii care au obtinut o nota sub cea de trecere (sapte) profeseaza pe contracte pe perioada determinata.

Citeste mai multe despre O necrutatoare analiza OECD a paradoxului Educatiei romanesti: tara in care profesorii se cred cei mai buni, iar elevii sunt cei mai slabi. Recomandari concrete pe Curs de Guvernare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre "racolarea cu amenințări" a primarilor USR de către PSD: "Ciolacu se comportă ca un golan politic"
Cătălin Drulă, despre "racolarea cu amenințări" a primarilor USR de către PSD: "Ciolacu se comportă ca un golan politic"
Președintele USR Cătălin Drulă l-a acuzat pe premierul PSD Marcel Ciolacu că racolează primari USR, sub amenințarea controalelor venite de la instituțiile statului. Acesta îl acuză pe...
Exod al liberalilor din cabinetul Ciolacu. Până la jumătate din miniștri ar putea părăsi portofoliile din guvern
Exod al liberalilor din cabinetul Ciolacu. Până la jumătate din miniștri ar putea părăsi portofoliile din guvern
Cabinetul Marcel Ciolacu ar putea să rămână fără aproape jumătate din totalul miniștrilor. Guvernanții, în special din partea PNL, se pregătesc pentru alegerile comasate, astfel că...
#profesori Romania, #elevi romani teste PISA , #profesori