Pricopie vrea inapoi profesorii universitari de peste 65 de ani - "cat de curand posibil"

Sambata, 24 Mai 2014, ora 17:04
3544 citiri
Pricopie vrea inapoi profesorii universitari de peste 65 de ani - "cat de curand posibil"

Ministerul Educatiei Nationale ar urma sa le permita profesorilor universitari sa predea si dupa implinirea varstei de pensionare de 65 de ani, in urma unor modificari legislative care vor fi adoptate "cat de curand posibil", potrivit ministrului Remus Pricopie.

Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a declarat, sambata, la Arad, ca a fost o greseala limitarea varstei pana la care pot preda cadrele universitare, iar in acest sens se lucreaza la modificari care sa permita predarea si dupa varsta de pensionare de 65 de ani.

"A fost o mare greseala sa scoatem la pensie in 2011, cu ocazia adoptarii Legii 1, 1.400 de persoane. Niciodata nu a fost data public aceasta cifra. Va spun eu ca 1.400 de persoane au fost pensionate intr-o singura zi, la mijlocul anului universitar 2010/2011, pentru simplul fapt ca implinisera 65 de ani", a declarat Pricopie.

Ministrul spune ca profesorii universitari "care au ajuns la un anumit nivel de dezvoltare profesionala si intelectuala trebuie rugati sa ramana in universitate si sa predea mai departe".

"Orice profesor universitar serios care poate sa predea dupa 65 de ani trebuie sa aiba aceasta posibilitate. In SUA nu exista varsta de pensionare, in Marea Britanie se doreste scoaterea varstei de pensionare pentru profesorii universitari, iar in Franta si Germania, cresterea varstei de la 65 la 70 de ani", a declarat ministrul.

El a adaugat ca in SUA exista un caz al unui profesor de 90 de ani caruia universitatea la care lucra i-a amenajat acasa o sala de cusuri doar pentru a nu renunta la predat.

Intrebat de cand ar putea aparea modificarile legislative amintite, Remus Pricopie a raspuns: "Cat de curand posibil".

Remus Pricopie se afla la Arad pentru intalniri cu profesorii din mediul universitar si cu directorii de scoli din mediul preuniversitar. Printre altele, ministrul a vizitat Universitatile "Vasile Goldis" si "Aurel Vlaicu", apreciind ca bazele materiale ale acestora sunt foarte dezvoltate si ca orasul Arad a devenit in ultimii ani un centru universitar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#varsta pensionare profesori universitari, #Pricopie profesori universitari , #profesori