Profesorii care nu vor primi bani timp de 13 zile din cauza vacantei prelungite de Paste: "Nu stim absolut nimic"

Luni, 05 Aprilie 2021, ora 22:55

   

Profesorii care nu vor primi bani timp de 13 zile din cauza vacantei prelungite de Paste: "Nu stim absolut nimic"
Trei categorii de profesori din Romania nu vor fi platiti timp de 13 zile din cauza vacantei prelungite de Paste. Este vorba despre profesorii care nu sunt titulari, profesorii pensionari rechemati in sistem si profesorii asociati, care sunt platiti "cu ora" si doar pentru munca prestata, conform contractelor semnate la fiecare inceput de an scolar.

Desi sindicalistii din Educatie au semnalat acest aspect Ministerului Invatamantului, deocamdata nu s-a gasit o solutie pentru aceasta categorie profesionala.

"Deocamdata nu stim absolut nimic. Sunt probleme legate de plata cu ora, nu ai cum sa-i platesti, cu exceptia cadrelor didactice care predau la clasele din an terminal, clasele a VIII-a, a XIII-a, si a XII. Dar mai sunt si clasele a XI profesionale, tot an terminal, mai ai sunt sipostlicealele unde, la fel, discutam tot de ani terminali. Avem adrese inaintate catre minister si asteptam un raspuns in legatura cu situatia respectiva. Ai un contract de munca pentru activitatea prestata si primesti bani doar daca prestezi activitatea respectiva, daca nu, nu.

Noi nu am sustinut varianta aceasta a unei vacante prelungite, de fapt discutam despre 13 zile de vacanta suplimentara, dar deciziile sunt luate la un alt nivel. Poate ca sunt bani putini pentru cele 13 zile, dar poate ca oamenii se bazau pe ei. Vacanta aceasta prelungita nu aduce nimic bun nici pentru colegii din sistem si nici pentru elevi", a declarat Marius Nistor pentru ziare.com, lider sindicalist in cadrul Marius Nistor, Federatia Sindicatelor din Educatie.

Pe lista profesorilor care vor ramane fara o parte din venituri sunt absolventii de studii superioare, care au urmat un modul de psihopedagogie, angajati in alte institutii, dar care predau elevilor din scola primara si gimnaziala.Printre ei se afla preoti care predau cursurile de religie sau artisti, angajati la Filarmonica, dar care tin cursuri la liceele de arta. Pe de alta parte, sunt profesorii pensionari, rechemati in sistem pentru a acoperi golurile din schema de personal si care sunt platiti cu ora sau profesorii care nu sunt titular. Acestia primesc bani exclusiv pentru munca prestata si nu sunt platiti in vacante.
In acest an, vacanta de primavara este:

Pentru elevii din clase non-terminale (toti exceptand clasa a VIII-a si a XII-a): 2 aprilie - 4 mai
Pentru elevii din clasele terminale: 2-11 aprilie / 30 aprilie - 9 mai (Pastele Catolic: 4 aprilie; Pastele Ortodox: 2 mai)
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3793 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Marius54321
rank 5
Iulia, mama,....
.... respectivele categorii orcum primeau banu numai pentru ce prestau. Nu predau, nu primeau bani. Deci, de unde problema????
Hopsieu
rank 2
Este în eroare mare autoarea articolului!
Nu este posibil să scrii despre ceva despre care nu ai pic de habar. Profesori asociați, profesori titulari, profesori rechemați - noțiuni mult prea dificile pentru doamna Vlaicu. Cat privește liderii de sindicat, nimeni nu-i mai crede că sunt cadre didactice. Au cu totul altă meserie! Acele cadre didacticen numite in articol "profesori pensionar rechemați" iși suplimentează PENSIA prestand "plata cu ora". Ei iși primesc pensia pe intregul parcurs al anului. Este adevărat, nu le este apreciată corect munca. Ei salvează invățămantul de necalificați, aduc calitate dar munca le este retribuită. De fapt, nu ei au neapărat nevoie de Invățămant, Invățămantul are nevoie de ei și aici liderii de sindicat ar trebui să-și dovedească devotamentul Dar... de unde nu e nici Dumnezeu nu cere!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor