Profesorii de la Vianu isi apara liceul: Niciun absolvent nu face parte din Parlament sau Guvern. Oare de ce?

Marti, 09 Februarie 2016, ora 09:36
8183 citiri
Profesorii de la Vianu isi apara liceul: Niciun absolvent nu face parte din Parlament sau Guvern. Oare de ce?
Foto: Facebook/Colegiul National de Informatica Tudor Vianu

Mai multe cadre didactice de la Colegiul National "Tudor Vianu" din Capitala au semnat o scrisoare deschisa in care vorbesc despre eforturile pe care le fac pentru ca elevii sa obtina rezultate bune la scoala, in ciuda resurselor limitate.

In acelasi timp, grupul de dascali catalogheaza drept "defaimatoare" afirmatiile aparute in mediul online si apoi in presa despre profesorul de matematica Severius Moldoveanu, acuzat de un coleg ca i-a umilit pe elevi cerandu-le sa se tarasca in genunchi pentru un punct in plus la teza.

"Comentariile defaimatoare pe care le citim in mediul online in ultimele zile la adresa colegiului nostru nu sunt onorante pentru cei care le fac, mai ales ca noi, profesorii, incercam, fara prea multe resurse, sa dam calitate actului educational. Neavand resursele invatamantului particular, noi trebuie sa facem lectii de calitate cu clase avand 30-35 de elevi, trebuie sa tinem cercuri cu olimpici care au alte nevoi decat ceilalti elevi, trebuie sa facem fata presiunii unora dintre parintii care vor doar note mari, fara a fi interesati de evolutia propriilor copii, de valori, cunostinte sau competente.

Cu toate aceste impedimente, in ultimii ani avem zeci de premii la olimpiadele internationale de matematica, informatica, fizica si chimie, avem o echipa de teatru iubita de liceeni, avem rezultate la concursurile de robotica si de dezbateri, organizam concursuri internationale de matematica, informatica si fizica (...) ", au aratat profesorii in scrisoarea publicata pe site-ul Mate.info.ro.

Cadrele didactice spun ca zi de zi incearca sa pregateasca pentru societate "oameni care sa stie ce este binele, dreptatea, omenia, iubirea, aprecierea, oameni care sunt responsabili, oameni loiali, sinceri, competenti, spirituali".

"Chiar daca aceste valori morale sunt minimalizate de presa, de televiziune, chiar daca unii parinti lasa ca propriii copii sa fie educati de acestea si nu de scoala, noi continuam sa crestem elevi avand ca reper aceste valori, iar, daca reusim ca din acesti copii, care au o pregatire peste medie, sa scoatem olimpici, este excelent, insa scopul nostru este de a forma oameni, adevarate caractere", subliniaza dascalii de la Vianu.

In ciuda subfinantatii sistemului de educatie, mai precizeaza profesorii, ei incearca sa fie ambitiosi si sa puna umarul la ridicarea Romaniei, insa spun ca nu le iese pe de-a intregul.

"Desi foarte multi ingineri IT, medici, avocati, cercetatori, economisti renumiti sunt absolventi ai liceului nostru si o buna parte sunt studenti sau absolventi ai universitatilor renumite din lume precum Harvard, Princeton, Stanford, Oxford, Cambridge, Imperial College etc, nu avem niciun absolvent al ultimilor 20 de ani care sa faca parte din Parlament sau Guvern. Oare de ce?", se intreaba retoric.

"In societatea romaneasca se observa o placere a distrugerii a tot ceea ce este valoros si, desi suntem convinsi ca orice este perfectibil si ne propunem sa fim in viitor si mai buni, nu vom putea fara un cadru legislativ in care cei care au probleme sa fie consiliati si eventual inlaturati si nu vom reusi nici daca posturile de profesor vor mai fi ocupate de oameni refuzati de alte sisteme ce nu ofera o pregatire specializata", continua dascalii.

Scrisoarea este semnata de peste 20 de profesori de la liceul de informatica, printre care Monica Dumitrache, Carmen Minca, Mirela Marcu, Elena Voicila, Catalina Enescu, Cristina Vasile, Victor Manz, Marcel Homorodean si Ovidiu Sontea.

Si elevii sunt de partea profesorului Moldoveanu

Profesorii au luat atitudine dupa ce elevii au facut acelasi lucru duminica, atunci cand au organizat un miting in fata liceului, pentru a-si manifesta sustinerea fata de dascalul Severius Moldoveanu pe care spun ca il indragesc.

Miting de sustinere pentru profesorul de la Vianu: Este unul dintre cei mai indragiti (Video)

Dascalii si elevii sunt alaturi de profesorul Moldoveanu dupa ce un alt cadru didactic l-a acuzat ca isi umileste elevii si ca a pus un copil sa se tarasca in genunchi in clasa pentru a-i mari nota.

Drept urmare, Ministerul Educatiei a dispus un control in regim de urgenta la liceul de informatica din Bucuresti.

Control in regim de urgenta la Colegiul Vianu din Capitala: Suspiciuni ca un profesor a umilit elevii

Elevii spun insa ca relatarile din presa nu sunt adevarate si ca totul a fost doar o gluma din partea clasei, la care profesorul s-a intamplat sa asiste.

Rasturnare de situatie in cazul profesorului de la Vianu. Elevii ii iau apararea: A fost o gluma

"Era ora de matematica, iar profesorul Severius Moldoveanu, care a fost si director al institutiei de invatamant, ne-a adus tezele. Unii dintre noi au luat note mari, inclusiv zece, altii au luat si note mici. Printre ei s-a numarat si Marcus, baiatul despre care s-a spus ca a fost umilit de profesor pentru un punct in plus la teza.

Gluma a fost initiata de cealalta clasa, pentru ca suntem doua clase de a X-a, unde un elev l-a intrebat pe profesor daca ii da un punct in plus daca se taraste in genunchi. Evident, raspunsul a fost ca nu. Gluma a fost transmisa si la clasa noastra. Cand a venit in clasa, noi i-am sugerat lui Marcus, care era nemultumit de nota 5, sa ingenuncheze pentru un punct. Si a facut-o. Toata clasa a stiut ca e o gluma, si noi, si domnul profesor", a povestit o eleva pentru Adevarul.

O demonstreaza, spune ea, si faptul ca nota 5, pe care a obtinut-o Marcus la teza, a fost trecuta in catalog nemodificata. Adolescenta a mai aratat ca profesorul a fost surprins de gestul lui Marcus, un elev caruia de obicei ii place sa atraga atentia, si l-a trimis inapoi in banca. Intamplarea a fost confirmata pe Facebook si de alti elevi din aceeasi clasa.

Nici profesorul Severius Moldoveanu si nici conducerea liceului nu au avut pana acum o reactie oficiala in acest caz.

D.T.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#profesori Tudor Vianu, #profesor Vianu sustinere, #profesor Vianu aparare , #profesori