Profesorii isi primesc salariul mai tarziu. Scolile au fost instiintate, ministerul sustine ca a aflat de pe Facebook

Marti, 09 Ianuarie 2018, ora 15:05
21167 citiri
Profesorii isi primesc salariul mai tarziu. Scolile au fost instiintate, ministerul sustine ca a aflat de pe Facebook
Foto: Facebook/Raluca Turcan

In spatiul public au aparut zilele acestea informatii ca scolile au fost instiintate ca profesorii isi vor primi salariile cu intarziere luna aceasta. Inclusiv prim-vicepresedintele PNL Raluca Turcan a atras atentia asupra acestui lucru si a cerut Ministerului Educatiei sa rezolve urgent problema.

"Salariile profesorilor sunt amanate la plata din cauza nepriceperii Guvernului PSD! Scolile au primit o instiintare din partea Inspectoratelor prin care se stabileste data de salariu pe 14 ale lunii, nu 9 cum era pana in prezent. Aceasta amanare poate fi prelungita", arata Raluca Turcan pe Facebook.

Ea spune ca acest lucru s-a intamplat deoarece in luna decembrie PSD a aprobat OUG 90/2017 prin care a stabilit ca salariile profesorilor nu vor mai fi platite din bugetele locale, ci prin Ministerul Educatiei Nationale. Turcan aminteste ca o lege similara a fost semnata de Liviu Dragnea si votata in Camera Deputatilor, insa OUG 90/2017 a grabit acest proces de centralizare.

Prin urmare, scolile au o dubla subordonare.

"In acest moment, autoritatile locale nu stiu cine este ordonatorul de credite si din ce buget trebuie platite salariile. Scolile sunt institutii publice de interes local, bugetul lor este aprobat in sedinta de Consiliu Local, in acelasi timp cu bugetul local. Astfel, Consiliul Local a fost pus in situatia de a aproba niste bugete ale scolilor care sa includa si salariile profesorilor, sume de care bugetul local nu dispune.

Nu a fost prevazut si cum vor fi platite acestea, neexistand norme de aplicare ale legii. Aparent, acum exista doi ordonatori de credite - fapt nemaiintalnit. Un serviciu public nu poate sa fie in acelasi timp centralizat si descentralizat", subliniaza prim-vicepresedintele PNL.

Contactati de Ziare.com, reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale au spus ca au aflat si ei de problema din postarea deputatului PNL si ca au cerut detalii suplimentare de la colegii din directia de specialitate.

Liviu Pop confirma ca profesorii vor primi salariile mai tarziu

Dupa aparitia in presa a acestor informatii, ministrul Educatiei, Liviu Marian Pop, a reactionat, confirmand faptul ca profesorii vor primi mai tarziu salariile.

"Toti angajatii din invatamant vor primi in 12 sau 15 ianuarie 2018 salariile aferente lunii decembrie 2017", a scris Pop pe Facebook.

Acesta a precizat ca "in conformitate cu ordinul MFP 86/28.01.2005 completat cu ordinul MFP nr 398/7.03.2017 data de plata a salariilor pentru Ministerul Educatiei Nationale si unitatile finantate de acesta este 14 a lunii curente, pentru luna precedenta.

Potrivit OUG 90/2017 s-a aprobat ca plata salariilor pentru personalul din unitatile de invatamant se va face din bugetul Ministerului Educatiei Nationale.

Prin legea 2/2018- Legea bugetului de stat pe anul 2018, sumele pentru plata salariilor personalului din unitatile de invatamant au fost aprobate in bugetul MEN. Incepand cu luna ianuarie MEN va transfera lunar catre inspectoratele scolare, iar apoi acestea catre scoli, sumele pentru plata salariilor".

Ministrul a adaugat si ca pana acum au fost finantate, din "bugetul MEN, anumite categorii de cheltuieli pentru unitatile de invatamant preuniversitar de stat, respectiv pentru examenele nationale, naveta elevilor si bursele elevilor".

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Raluca Turcan salarii profesori, #instiintare amanare salarii profesori , #profesori
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
sa pui botul,la savarina tzurcanei e culmea impotentei intelectuale
Poza arcadia
arcadia
rank 5