Salariile de baza pentru personalul din invatamant cresc cu 15% din 1 decembrie- proiect

Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 22:30
4062 citiri
Salariile de baza pentru personalul din invatamant cresc cu 15% din 1 decembrie- proiect

Salariile de baza pentru personalul didactic, didactic auxiliar si nedidactic din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, institutiile de invatamant superior de stat, inspectorate scolare, minister si unitati subordonate vor creste, din 1 decembrie, cu 15 la suta, potrivit unui proiect MECS.

Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS) a lansat in dezbatere publica Ordonanta de Urgenta pentru completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice.

Ministrul Educatiei: De cand si in ce conditii ar putea fi marite salariile profesorilor

Conform proiectului, incepand cu 1 decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul didactic, didactic auxiliar si nedidactic din invatamant se majoreaza cu 15% fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015.

De drepturile salariale majorate, in urma aplicarii ordonantei de urgenta, vor beneficia in total 359.810 persoane, respectiv: 290.000 de persoane din invatamantul preuniversitar de stat, 7.850 de persoane din unitatile finantate integral de la bugetul de stat, 57.500 de persoane din invatamantul universitar si 4.460 de persoane din unitatile finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat.

Liderii sindicatelor din Educatie au avut mai multe runde de negocieri cu autoritatile pentru a discuta despre majorarile salariale.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat, pe 12 octombrie, ca salariile personalului din invatamant vor fi majorate cu 15 la suta incepand cu data de 1 decembrie.

"Am convenit ca dupa ce s-au acordat cresteri salariale de 10 la suta pentru personalul didactic si didactic auxiliar, 5 la suta in martie si 5 la suta in septembrie, dupa ce s-au acordat cresteri de 12 la suta pentru personalul nedidactic, in luna august, sa se mai acorde in acest an, incepand cu 1 decembrie, o crestere de 15 la suta pentru tot personalul din invatamant - didactic, didactic auxiliar si nedidactic", a declarat ministrul Educatiei, la finalul discutiilor care au avut loc la Palatul Victoria cu reprezentantii sindicatelor din invatamant.

Mihai Cimpeanu a precizat ca dupa aceasta ultima majorare de 15 la suta se ajunge la o crestere medie a salariilor din invatamant cu 26,7 la suta, in acest an.

El a mai spus ca efortul bugetar pentru aceste ultime majorari salariale este de 1,7 miliarde de lei pentru cei peste 304.000 de angajati din educatie.

Citeste si:
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...