Sindicat: Salariul unui profesor debutant - 830 de lei. Lucrurile au luat-o razna!

Vineri, 21 August 2015, ora 17:10
4420 citiri
Sindicat: Salariul unui profesor debutant - 830 de lei. Lucrurile au luat-o razna!

Salariul unui profesor debutant este in prezent de 830 de lei si va ajunge la 871 de lei dupa majorarea de 5 la suta prevazuta pentru 1 septembrie, arata Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

Potrivit FSLI, apelul catre guvernanti de a se gasi o solutie pentru majorarea suplimentara a salariilor din invatamant, inainte de data de 1 ianuarie 2016, este un gest firesc, avand in vedere ceea ce se intampla in acest moment in domeniul salarizarii din sectorul bugetar si nu numai.

Salarii mai mari pentru profesori? Ministrul Educatiei: Vor creste si cu 177%

In acest moment salariul minim brut pe tara este de 1.050 lei, in timp ce salariul unui invatator debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net) si al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net), iar dupa majorarea de 5 la suta de la data de 1 septembrie 2015 prevazuta in OUG 83/2014, acesta va ajunge la 1.170 de lei brut (857 de lei net - n.red.) pentru invatatorul debutant si la 1.189 de lei brut (871 lei de net - n.red.) pentru profesorul debutant.

Conform deciziei Guvernului Romaniei, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei, mai spune FSLI.

"In aceste conditii, este imperios necesar ca Executivul sa gaseasca solutii de majorare suplimentara, fata de cea prevazuta de lege, a salariilor in invatamant cu cel putin 15%, inainte de aceasta data, astfel incat un cadru didactic sa nu aiba aceeasi salarizare cu cea a unui muncitor necalificat.

Astfel, un invatator debutant ar ajunge la 1.345 de lei brut, iar un profesor debutant la 1.367 de lei brut, cu putin peste salariul minim brut pe economie", se mai spune in comunicat.

Dar daca am trai in Franta? Ce salarii au medicii, profesorii si politistii acolo. Studiu comparativ

FSLI precizeaza ca are 176.000 de membri, cu care apara drepturile si interesele a 62 la suta dintre salariatii sistemului de invatamant preuniversitar.

Intalnire decisiva

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat ca luni se va intalni cu sindicatele si cu premierul Victor Ponta pentru a discuta despre salarizarea din sistem, sindicatele precizand ca vor cere o noua crestere de 10 - 15 la suta, pentru ca majorarea sa fie de 25 la suta pana la sfarsitul anului.

Sindicalistii spun ca intalnirea de luni nu ar fi trebuit sa aiba loc, dar au solicitat-o pentru ca Guvernul a facut "o serie de erori".

"Aceasta intalnire nu ar fi trebuit sa aiba loc daca lucrurile se derulau normal si aveau loc cresteri salariale, etapizat, pentru tot sectorul bugetat. Dar prima greseala pe care a facut-o Guvernul a fost ca a majorat indemnizatiile demnitarilor, a urmat apoi cresterea pentru cei din Guvern, acum pentru sanatate. Ne asteptam ca Legea salarizarii sa se aplice in acelasi timp pentru toata lumea, dar lucrurile au luat-o razna", a spus, joi, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu.

De ce sa aiba salarii majorate doar medicii? Argumentele profesorilor care ameninta cu boicotarea anului scolar

El a amintit ca, potrivit unui acord din 2014, incheiat de sindicatele din educatie cu Guvernul, pana in anul 2017, salariile ar fi trebuit sa creasca cu 34 la suta.

Intrebat ce se va intampla daca raspunsul premierului va fi negativ, Simion Hancescu a spus ca liderii vor informa membrii de sindicat si acestia vor decide ce vor face, dar cel mai probabil, avand in vedere gradul de nemultumire, se vor dori proteste.

Victor Ponta a declarat, marti, ca majorarea salariala se va face "deocamdata doar pentru medici", anuntul fiind facut in contextul in care profesorii si politistii au reactionat imediat la decizia Guvernului de a creste salariile in sistemul medical si au cerut si ei bani mai multi.

Ponta mareste salariile doar pentru medici: Profesorii ameninta cu proteste de amploare

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...