Ziare.com

Vezi ce prevede proiectul de lege privitor la salarizarea profesorilor

Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 16:06

   

Vezi ce prevede proiectul de lege privitor la salarizarea profesorilor
Guvernul va aproba un proiect de lege care va ingheta pana la sfarsitul acestui an salariile profesorilor care au castigat in instanta majorari salariale si va interzice acordarea de noi drepturi salariale prin contracte colective sau individuale de munca, sub sanctiuni penale.

Documentul aflat in lucru la Guvern si publicat de agentia Mediafax prevede ca salariile vor plafonate la remuneratia din luna ianuarie si ca ele vor fi mentinute pana la 31 decembrie 2011.

De asemenea, se stabileste ca personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant nu va primi sumele corespunzatoare premiului anual pentru anul 2010 si nici prime de vacanta, tichete de masa, tichete-cadou si indemnizatii la iesirea la pensie, precum si ca munca suplimentara va fi compensata numai cu timp liber.

Conform proiectului, salariile brute de incadrare pentru personalul didactic din invatamantul preuniversitar vor fi plafonate la 979 de lei pentru un profesor debutant cu studii superioare de lunga durata, la 932 de lei pentru un profesor debutant cu studii superioare de scurta durata si la 1.101 de lei pentru un profesor cu studii superioare de lunga durata grad didactic I cu vechime cuprinsa intre doi si sase ani.

Un profesor cu studii superioare de lunga durata grad didactic I cu vechime intre 10 si 14 ani va avea un salariu de incadrare de 1.391 de lei, remuneratia urmand sa urce corespunzator vechimii, la 1.481 de lei pentru activitatea desfasurata pe parcursul a 18-22 ani, la 1.713 lei pentru 30-35 ani si la 1.894 de lei pentru vechime de peste 40 de ani.

Pentru un profesor cu studii superioare de lunga durata si grad didactic definitiv, salariul de incadrare va fi cuprins intre 986 de lei pentru vechime intre doi si sase ani, 1.132 de lei pentru vechime intre 10 si 14 ani, 1.181 de lei pentru vechime 18-22 ani, 1.375 de lei pentru vechime 30-35 ani si 1.499 de lei pentru vechime peste 40 de ani.

In cazul institutorilor cu studii superioare de lunga durata grad didactic I sunt prevazute salarii de incadrare de 1.027 de lei pentru vechime 6-10 ani, de 1.224 de lei pentru vechime 18-22 ani, de 1.428 de lei pentru vechime 30-35 ani si de 1.582 de lei pentru vechime peste 40 de ani. Un institutor debutant nu va depasi un salariu de incadrare de 838 de lei.

In acelasi timp, un invatator/educator grad didactic I va avea un salariu de incadrare de cel mult 961 de lei pentru o vechime de 6-10 ani si nu va depasi 1.477 de lei la o vechime de peste 40 de ani.

Profesorii universitari cu vechime cuprinsa intre 10-15 ani vor avea un salariu minim de incadrare de 2.516 de lei si unul maxim de 4.959 de lei, iar pentru o vechime mai mare de 40 de ani vor avea un salariu de incadrare cuprins intre minim 3.731 de lei si maxim 6.971 de lei.

Salariile de incadrare includ majorarea de 15% aplicabila pentru acest an si sporurile aferente.

Premierul Emil Boc a anuntat joi seara ca s-a decis in coalitia de guvernamant adoptarea unui proiect de lege care sa reglementeze faptul ca, din cauza unor practici judiciare neuniforme, unii profesori au dreptul la o majorare salariala cu 50%, iar altii la o crestere mai mica.

El a aratat ca majorarea salariilor cu 50% in educatie presupune pentru acest an un efort bugetar suplimentar de aproximativ 500 milioane de euro, bani pe care Romania nu ii are si nici nu ii poate asigura dintr-un imprumut extern fara a incalca tinta de deficit.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2593 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Brava Boc!

Pai de cand n'ai mai facut tu o ASOMARE in parlament?

 

O lege corecta,de bun simt,logica ,

care enerveaza panaramele usl-iste care vor destabilizarea tarii,exact acum cand Romania isi revine!

Propagandistule portocaliu...,

...Boc si-a asumat raspunderea pe o lege a salarizarii prin care, ne povestea mincinosul, ca salariile vor creste, iar de termene ne-am lamurit cu totii.
Daca, miine, Boc va decide sa nu-ti mai dea pensia de handicap, nu ne pasa. Insa, de ceilalti suferinzi, ne pasa.

ai dreaku!

v'ati revenit voi,javr...ordi....pedeliste.Tara isi va reveni mai la sfantu'asteapta cu voi la conducere!

Isi bate joc de voi.

Anul trecut a redus cu 25% pana la sfarsitul anului, cand ati primit inapoi doar "ciuciu". Acum ingheata si ce ati castigat in instanta si o sa va dea de doua ori ciuciu.

 

@ Ioan din Chicago

Este o STRATEGIE SECURISTA INTERLOPA....da, vor beneficia de la 01.01.2012 , pana dupa alegerile ce au loc, apoi iar a venit criza....

SECHESTRU pe conturile GUVERNULUI nu se poate pune ??? - Dar indrazneste cineva in EPOCA SECURISTA INTERLOPA ??

Nu ma pricep

dar am vazut ce profesori au participat la Romanii au Talent..........
Sunt stupefiat de cine ii educa pe copii nostrii.....

 

Ai dreptate, nu te pricepi

De fapt, habar nu ai, vorbesti decat ca sa ai si tu ceva de spus. Evident ca exista si profesori slab pregatiti, sau chiar cu diverse probleme psihice. Platiti-i cum trebuie, si oameni competenti vor veni sa le ia locul.
Si o precizare referitor la prevederile legii: se spune "....1.101 de lei pentru un profesor cu studii superioare de lunga durata grad didactic I cu vechime cuprinsa intre doi si sase ani". Ca de obicei, manipulare. Tehnic, niciun profesor cu vechime intre 2 si sase ani nu poate avea gradul didactic I. Orice profesor trebuie sa astepte minim 2 ani pentru a-si da gradul definitiv, minim 3 ani dupa acesta pentru gradul II si inca cel putin 3 ani pentru gradul I. Deci, nu poti avea gradul I decat dupa minim 8 ani. Atunci ce sens mai are acea prevedere? Decat sa asmuta alte categorii sa spuna "uite, dupa doi ani pot avea salariul de 1110 lei". Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in articol nu se precizeaza - ca de obicei - ca este vorba despre salariul BRUT.

Hai, las-o moarta. In 2009 ati iesit cu totii sa-l votati pe chirias si stati ascunsi ca potirnichile cind este vorba de protest, si vreti acum sa va mai dea romanul dreptate? Aveti ce-ati ales si nu mai comentati.

.

Stiti ce ma mira?

Ca nu izbucneste un protest spontan. Toti profesorii ar trebui sa inghete in mod spontan procesul educacativ.
Ca un flash-mob... de la o data anume sa se mobilizeze toti, fara implicarea sindicatelor, (ca stia sunt vanduti sau incapabili) si sa nu mai predea, sa nu mai dea lucrari, sa nu mai dea teze, sa nu mai sustina nici o activitate didactico-pedagogica! O luna...pana la retragerea legii , demisia ministrului Funeriu si a primului ministru Boc! Sa se mobilizeze prin internet, pe Facebook...prin telefoane... pun pariu ca nu pica numai guvernul pica si Basescu! Poate sa-i oblige cu politia si jandarmeria sa predea la ore?
Poate sa-i aresteze pe toti? Poate sa-i demita pe toti?
Ma indoiesc.... Sunt 300000 de profesori! Cu cine ii inlocuieste? Hai la lupta cea mare!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor