Programul „Masa sănătoasă” a schimbat total școala în România. Datele din unitățile de învățământ în care acesta funcționează programul că tot mai mulți copii revin în bănci.
În unele localități, inspectoratele școlare au suplimentat numărul de clase pentru a face loc tuturor, iar profesorii spun că au prezență de 100%, scrie stirileprotv.ro.
Anul acesta, programul a fost extins de la 450 la peste 1.400 de școli.
Aproximativ 10% din elevii liceului din Turburea, județul Gorj, lipseau de la ore până când au început să primească o masă caldă. Acum, toți vin la școală, iar la unitatea de învățământ s-au înscris copii și din localități în care nu funcționează programul.
„Sunt cerințe de la Aninoasa, de la Vladimir, Florești. Îi luăm, îi ducem, trimitem microbuzele școlare”, spune Ion Bârcă, primarul comunei Turburea.
„Nu toți au posibilități să mănânce o masă caldă acasă, părinții poate lucrează și le prinde bine”, susține mama unui elev.
„Practic, se atinge scopul acestui program, acela de reducere al abandonului școlar”, a declarat, pentru susrsa citată, inspectorul școlar general din județul Gorj, Mihai Istrate.
Iar învățătoarea Cornelia Răducu confirmă: „Se observă o prezență de aproape 100%. deci este chiar diferență.”
Programul „Masă sănătoasă” vine în locul celui numit „masă caldă”. Fiecare școală alege, în funcție de posibilități, ce fel de mâncare le oferă copiilor.
„Fiind încă în reabilitare, am optat pentru varianta cu sandvișuri cu pachețele. Sunt copii care poate în zi mănâncă doar acest pachețel”, spune Nicoleta Șuteu, director la școala gimnazială Ogra.
Mihaela Voicu, directoarea școlii gimnazială nr. 1 din Micești spune și cei atrage pe copii la școală „Conținutul mesei variază de la o zi la alta, adică într-o zi elevii primesc o chiflă cu piept de pui la grătar, cu un fruct: o banană, pară, măr, cu un ardei. În altă zi avem șnițel.”
În Timișoara, programul „Masă sănătoasă” funcționează doar în Liceul Tehnologic Ortodox "Sf. Antim Ivireanu". Aici, elevii primesc un sendviș împreună cu un fruct.
„Copiii rezistă foarte bine până ajung acasă, ca să nu mai aibă nevoie de dulciuri sau de alte suplimente. În momentul ăsta noi nu mai avem în ceea ce privește elevii de liceu, nu mai avem absenteism”, susține Adela Panait, directoare a Liceului Tehnologic Ortodox "Sf. Antim Ivireanu".
Anul acesta, programul a fost extins de la 450 de unități de învățământ la peste 1.400, potrivit Ministerului Educației. Peste 620.000 de preșcolari și elevi sunt incluși. Deocamdată, ministerul a transmis că nu știe dacă programul funcționează deja în toate unitățile înscrise.
Cei care lipseau vin la școală pentru că la 10... Vezi tot