Alerta maxima in Romania (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 19:16
48685 citiri
Alerta maxima in Romania (Opinii)

Exista cel putin doua domenii unde ar trebui sa se declare alerta de maxim interes: educatia si sanatatea.

Amandoua atat de reformate, ambele atat de schilodite de lipsa banilor si legile contradictorii si impotriva firii, incat s-a ajuns la un adevarat pericol public necontrolat.

Desigur, nici infrastructura din transporturi nu este o amenintare mai putin letala la adresa sigurantei nationale, insa putem sa acceptam ca aici sumele necesare modernizarii reprezinta o imposibilitate umilitoare.

Educatia, insa, mult mai mult si decat sanatatea, de exemplu, tine de mai multi factori care pot fi influentati, constientizati si treziti la viata prin apelul la ratiune. Elevi, parinti, profesori, directori si inspectori, ministri si parlamentari, presedinte si premier, toti si fiecare in parte trebuie sa aiba constiinta faptului ca, daca nu fac toti ceva urgent pentru a stopa declinul, in curand s-ar putea sa fie prea tarziu pentru a se mai putea repara ceva.

Nu stiu daca scoala romaneasca produce sau nu tampiti, daca Traian Basescu a rostit o sentinta ca un blestem ce exprima o realitate sau, dimpotriva, a facut cea mai mare nedreptate unui sistem care inca, de bine de rau, tine in viata un stat muribund.

Stiu sigur insa ca, fara educatie, un stat modern este condamnat practic sa dispara de pe harta viitorului. Iar Romania nu face exceptie - nu va putea trai prea mult doar din amintirea unor frumoase si educate generatii trecute. Pentru ca semnalul de alarma a fost tras - rezultatele din ultimii ani de la bacalaureat sunt suficiente - trebuie doar sa vina cineva de buna credinta care sa aiba puterea si capacitatea sa-l impuna natiunii.

Deocamdata, toti factorii mentionati mai sus par a avea cu totul si cu totul alte prioritati, alte probleme mai importante de rezolvat. Probabil ca fiecare in parte isi spune ca nu o fi un capat de tara daca nu o sa mai avem atat de multi filosofi, daca vom avea tinichigii, ospatari si mecanici auto prost pregatiti, daca nu vom avea ingineri foarte competenti, inventatori si cercetatori straluciti si medici ultra pregatiti. Da, nu e o drama individuala, e o tragedie nationala, iar pentru a evita problema trebuie sa capete constiinta nationala.

Si anul asta, si anul trecut, camerele de supraveghere instalate cu ocazia bacalaureatului au adus la suprafata un adevar infiorator - nimic nu mai e din ce a fost odata: nici invatatul, nici predatul, nici materia si nici nevoile elevilor sau asteptarile parintilor.

Cu toate aceste date modificate, era inevitabil ca pana la urma sa nu apara si rezultatul: o transformare radicala a intregului mecanism de educatie, de la rezultatele pe termen scurt pana la cele pe termen lung.

Consecintele nu sunt doar faptul ca nu avem nicio universitate in primele 500 din lume, ca permitem in schimb functionarea unor fabrici de diplome si doctorate sau ca plagiatul a devenit o adevarata metoda de corupere, tacit acceptata la cel mai inalt nivel academic.

Cea mai mare amenintare a acestor sinistre premise este ca in viitorul cel mai apropiat este posibil ca procesul de degradare sa devina ireversibil. Iar punctul spre care ne va conduce va fi unul singur: moartea spirituala a unei natiuni.

Inainte de a schimba din nou Legea educatiei, inainte de a modifica de alte trei ori structura bacalaureatului intr-un an, de a subfinanta ministerul sau de a purcede la alte concedieri si taieri de salarii ale profesorilor, ar fi cazul sa facem toti primul pas catre constientizarea dramei pe care o traim la nivel national.

Cot la cot cu politicienii, cu elevii si profesorii lor, sa devenim constienti cu totii de pericolul ce ne paste maine.

Altfel, maine va fi poate prea tarziu. Vom fi incaput cu totii pe mainile celor care NU au promovat ieri, astazi, maine. Si sunt tot mai multi, tot mai siguri pe ei.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....