Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Rezultate Bac 2012: Cronica unui esec asteptat - Sondaj IRES

Marti, 10 Iulie 2012, ora 17:55
5811 citiri
Rezultate Bac 2012: Cronica unui esec asteptat - Sondaj IRES
Foto: Arhiva

Daca in anul 2011, opinia publica a catalogat examenul ca fiind cu "cea mai slaba rata de promovare din istorie", 2012 a adus un nou record negativ.

In acest context, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES a realizat in data de 9 iulie 2012 un studiu pe tema rezultatelor obtinute in sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat.

"Cu toate ca rezultatele obtinute de elevi la examenul de Bacalaureat din acest an sunt mai slabe decat anul trecut, datele demonstreaza o evolutie pozitiva a opiniilor respondentilor privind aceste aspecte, lucru care poate semnala o resemnare a acestora.

Asadar, romanii s-au obisnuit cu felul in care functioneaza sistemul educational si, cu toate ca lucrurile nu se imbunatatesc, tind sa le evalueze intr-o lumina mai favorabila decat anul trecut, cand a fost primul soc privind rata redusa de promovabilitate a absolventilor de liceu", arata coordonatorii sondajului IRES.

Astfel, 83% dintre respondenti au fost de parere ca rezultatele de la Bacalaureat din acest an corespund realitatii, si doar 12% au sustinut contrariul. Totodata, 78% au fost de parere ca rezultatele reflecta nivelul real al cunostintelor acumulate in timpul scolii, si doar 19% nu au fost de acord cu aceasta idee.

Doar 3% dintre respondenti au fost de parere ca s-a fraudat in foarte mare masura la bacalaureat in acest an, 11% au spus ca s-a fraudat in mare masura, iar 35% ca s-a fraudat in mica masura, restul spunand ca s-a fraudat in foarte mica masura sau ca nu raspund la aceasta intrebare.

Oricum, 71% dintre respondenti au fost de parere ca anul trecut s-a fraudat mai putin decat in anii precedenti.

In ceea ce priveste starea invatamantului romanesc in momentul de fata, 3% au spus ca este foarte buna, 34% buna, 37% proasta, 25% foarte proasta, 1% au spus ca nu stiu, iar 1% ca nu raspund.

Instalarea camerelor video in salile de examen este vazuta ca o idee foarte buna de 47% dintre respondenti, in timp ce 34% au spus ca este o idee buna, 10% ca este o idee proasta, iar 9% o idee foarte proasta.

In acelasi timp, insa, 66% dintre respondenti sunt de parere ca utilizarea camerelor video la Bacalaureat a avut un rol in obtinerea de rezultate slabe de catre elevi, doar 33% sustinand contrariul.

60% dintre respondenti sunt convinsi ca rezultatele de la Bacalaureatul din acest an vor servi la responsabilizarea elevilor care vor absolvi in anii viitori, in timp ce 35% spun ca ele ii vor descuraja.

Majoritatea participantilor la sondajul IRES considera ca profesorii ai caror elevi au obtinut rezultate bune la Bacalaureat ar trebui rasplatiti, iar 92% dintre respondenti sunt de acord cu ideea ca parintii ar trebui sa fie mai interesati de pregatirea copiilor lor.

Sondajul a fost realizat pe 9 iulie, pe un esantion de 1.303 indivizi de 18 ani si peste, reprezentativ la nivel national, si are o eroare maxima de +/- 2,8%.

C.B.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#sondaj IRES bacalaureat 2012, #sondaj rezultate bacalaureat 2012 , #rezultate Bac 2012