Fostul ministru Miclea, despre rezultatele la Bac: E cumplit. Trei cauze pentru acest dezastru

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 13:00
6026 citiri
Fostul ministru Miclea, despre rezultatele la Bac: E cumplit. Trei cauze pentru acest dezastru
Foto:Romania Libera

Fostul ministru al Educatiei, Mircea Miclea, spune ca nu scandalurile de coruptie de la Bacalaureat sunt adevarata problema, ci faptul ca, in ultimii ani, doar unul din doi absolventi de liceu ia si examenul de bacalaureat.

Intr-o declaratie pentru Ziare.com, profesorul Miclea spune ca exista 3 cauze structurale ce duc la o performanta foarte slaba a elevilor - finantarea nepotrivita, care nu tine seama de performante, notarea defectuoasa din liceu si lipsa unei evaluari potrivite de-a lungul anilor pe care copiii ii petrec in scoala.

"Rezultatele mi se par foarte ingrijoratoare. Daca am calcula ca s-au prezentat mai putini la Bacalaureat, am avea un procent de promovare de 48%, nu de 55%, cum este cel raportat, daca il raportezi la total absolventi de liceu, nu la total absolventi care s-au prezentat la Bacalaureat.

Oricum, as spune ca diferenta e nesemnificativa. Cel mai semnificativ lucru e ca unul din doi elevi de liceu nu promoveaza Bacalaureatul, ceea ce este cumplit.

Inchipuiti-va ca unul din doua avioane s-ar prabusi, una din doua masini s-ar strica pe autostrada. Acesta e lucrul cel mai important, restul mi se par mai degraba chestiuni de scandal, prin care se pot obtine castiguri de imagine, nu sunt probleme reale.

Asta e problema reala - ce e de facut astfel incat sa nu mai ai o situatie in care unul din doi elevi care termina liceul nu promoveaza Bacalaureatul", a spus Miclea.

Cele trei lucruri ce trebuie schimbate pentru performante mai bune

Profesorul Miclea e de parere ca e nevoie de schimbari in 3 puncte pentru a imbunatati rata de promovare la Bacalaureat.

"Unu - Trebuie o finantare diferentiata si a profesorilor si a scolilor. In acelasi fel, se dau banii si la un profesor foarte bun, si la un profesor foarte slab. Aceiasi bani, pe baza aceluiasi algoritm, se repartizeaza la un liceu care are zero la suta promovabilitate la Bacalaureat, ca si la un liceu care are 99%. Atat finantarea institutiilor, cat si a profesorilor se face nediferentiat, prin urmare nu incurajeaza performanta nici la nivel de institutie, nici la nivel de cadru didactic.

Doi - este chestiunea legata de notarea defectuoasa din liceu. E o diferenta mare intre notele care se pun in liceu si care creeaza iluzia elevilor ca stiu mai mult decat stiu. Profesorii noteaza cu foarte multa ingaduinta si elevii au impresia ca stiu, nu sunt motivati sa invete mai bine.

Modul de notare pe parcursul liceului trebuie complet revizuit si elaborate niste standarde nationale de notare. Saptele la Liceul Sfantul Sava ar trebui sa fie saptele de la Liceul Tehnic din Babadag, asta inseamna standard national - stabilesti ce inseamna sapte, opt, noua, la nivel national.

In momentul de fata, ai profesori foarte indulgenti, care dau note foarte mari. Comparati notele din liceu cu notele pe care le iau la Bacalaureat.

Al treilea lucru e de lung parcurs, de a face evaluari periodice ale elevilor. In Legea Educatiei am scris lucrul acesta, de a face o evaluare la clasa a doua nationala si, dupa aceea, invatatorul are doi ani la dispozitie sa remedieze, apoi la clasa a patra, a sasea, apoi la clasa a noua.

Evaluarile pe care le avem in acest moment sunt evaluari care nu mai pot duce la corectarea rezultatelor. Ai o evaluare la finalul de clasa a opta cand degeaba constati ca elevul e foarte slab, e prea tarziu, profesorul de gimnaziu nu se mai poate ocupa de el, pentru ca a terminat, iar profesorii de liceu abia il primesc, e o evaluare tardiva, nu-si indeplineste functia de corectare a rezultatelor. Acum doar faci clasamente si nu mai poti corecta nimic.

Daca ai evaluari constante, pe baza standardelor nationale de evaluare, din timp, ai posibilitatea de corectare a lor", crede Miclea.

Rezultatele la Bac - procentele sunt mai bune

Bacalaureat 2013: Rata de promovare record, peste 55 la suta

Rata de promovare a examenului de Bacalaureat 2013 in sesiunea iunie - iulie 2013 in randul absolventilor de clasa a XII-a depaseste 55%, procent record pentru ultimii ani.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat rezultatele centralizate. Procentele finale arata ca, din promotia curenta, rata de promovare este de 62%.

De asemenea, rata de promovare din promotiile anterioare este de 30,6%, astfel ca rata de promovare finala, la nivel national, este de 55,4%.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Mircea Miclea Bacalaureat 2013, #Mircea Miclea probleme educatie Bacalaureat , #rezultate Bacalaureat 2013
Comentarii
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Dezastrul constă în faptul că poporul român nu leapădă pegra mafiotă
Poza adevar
adevar
rank 1
Degeaba!Oamenii valorosi,cu viziune si talent nu au sanse