Fost ministru al Educatiei (PSD), despre Bac: Prezenta mai mica, rata de promovare mai mare

Luni, 08 Iulie 2013, ora 18:00
1584 citiri
Fost ministru al Educatiei (PSD), despre Bac: Prezenta mai mica, rata de promovare mai mare

Fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop, actual senator PSD, considera ca n-ar trebui sa ne lasam inselati de procentele de promovabilitate mult mai mari in aceasta sesiune a Bacalaureatului, intrucat acestea tin de circumstante.

Pop a explicat, pentru Ziare.com, faptul ca principalul motiv pentru care avem un procent de peste 55%, cu aproape 10 procente peste anul trecut, e ca s-au prezentat mult mai putini absolventi de liceu, in general cei mai bine pregatiti. Fostul sindicalist crede si ca Legea uceniciei, alegerea subiectelor de examen si faptul ca nu am mai avut un "varf" al participarii celor veniti pe "ruta progresiva" - cei care nu luasera capacitatea acum 5 ani, dar au intrat totusi la licee, a contribuit la rezultat.

Multi au amanat participarea la Bac!

"Rezultatele sunt cat se poate de normale. Depinde si ce vrem sa comparam. Ca sa avem o radiografie clara, trebuie sa luam pe doua paliere. Unu - absolventii de serie curenta, doi - absolventii de serie anterioara.

Ca sa avem o imagine si mai clara, trebuie sa vedem cati dintre absolventii seriei curente au sustinut examenul de Bacalaureat. Multi dintre ei au preferat sa intre in sesiunea din august, altii au ramas corigenti si n-au intrat in examenul de Bacalaureat. Ca sa comparam, trebuie sa luam pe ultimii 3 ani de zile. A compara doar procente brute nu face nimanui bine.

Ma uit la mine in Maramures - pe seria curenta e vreo 67% - dau un exemplu - pe seriile anterioare, gradul e de 30%. Daca ne raportam la total, procentul e de 60%. A influentat foarte mult gradul de participare.

In sesiunile anterioare, aveam cate 300-350 de mii de studenti inscrisi la Bacalaureat. Anul asta am avut cam 160.000 (...)cei care nu au dorit sa se prezinte au considerat ca poate e prea grea sesiunea", a explicat Pop, care considera ca, implicit, s-au prezentat doar cei care aveau un plus de pregatire fata de alti colegi.

Legea uceniciei

Liviu Pop e de parere si ca legea uceniciei i-a facut pe multi sa nu mai dea atat de multa importanta Bacalaureatului.

"Avem o lege a uceniciei la locul de munca, care permite absolventilor de liceu care nu au luat Bacalaureatul sa fie angajati, avem scolile profesionale care ar trebui sa preia foarte multi din acesti elevi, pana cand vom aveam 2 sau 3 tipuri de Bacalaureat", a comentat Pop.

Alegerea subiectelor - mai potrivita

"Si alegerea subiectelor a influentat rezultatul. Pana anul trecut era un subiect unic, sa zicem, la limba romana, dar unii erau absolventi de licee de profil umanist, care aveau un numar mult mai mare de ore, iar altii, de licee reale. Acum s-au dat doua tipuri de subiecte, poate contribui, dar nesemnificativ", a argumentat Pop.

Mai putini elevi slab pregatiti

Liviu Pop aminteste ca absolventii care au facut 13 clase din cauza faptului ca ajunsesera la liceu fara sa fi luat examenul de capacitate si care sunt, in general, mai slab pregatiti, au fost mai putini in acest an.

"Un alt element e legat de absolventii de pe ruta progresiva, elevii care acum 5 ani de zile nu au luat examenul de capacitate, au fost repartizati la licee si au facut 13 clase. Un numar mare de absolventi de pe ruta progresiva au fost in 2010, atunci procentele in total au fost mai slabe, ne raportam la un numar mult mai mare de absolventi", a mai declarat Pop.

Ce rol a avut coruptia?

Intrebat ce rol a avut coruptia in stabilirea rezultatelor la Bac, Pop a raspuns: "Nu pot masura ceva ce nu stiu.

E foarte important de spus ca, de cand au fost furate subiectele pe la Dambovita, s-au facut pasi foarte importanti in securizarea subiectelor, cu introducerea camerelor de luat vederi. In lege se spunea ca toate centrele trebuie sa aiba camere de luat vederi, dar nu erau bani, le-am dat bani pentru asta cand eram ministru."

Rezultatele la Bac - procentele sunt mai bune

Bacalaureat 2013: Rata de promovare record, peste 55 la suta

Rata de promovare a examenului de Bacalaureat 2013 in sesiunea iunie - iulie 2013 in randul absolventilor de clasa a XII-a depaseste 55%, procent record pentru ultimii ani.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat rezultatele centralizate. Procentele finale arata ca, din promotia curenta, rata de promovare este de 62%.

De asemenea, rata de promovare din promotiile anterioare este de 30,6%, astfel ca rata de promovare finala, la nivel national, este de 55,4%.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Liviu Pop Bacalaureat 2013, #diferente rezultate Bacalaureat 2013 , #rezultate Bacalaureat 2013