Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Primele observatii asupra rezultatelor Bac 2013

Luni, 08 Iulie 2013, ora 11:04
2092 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Primele observatii asupra rezultatelor Bac 2013

Desi n-au aparut toate datele legate de Bac 2013, se pot formula deja cateva observatii.

1. Procentul de promovare total de 55,65% trebuie privit in contextul in care circa 40.000 de absolventi nu s-au inscris la examenul de bacalaureat din diferite motive: fie nu s-au simtit pregatiti, au ramas corigenti, nu-i intereseaza studiile universitare si doresc sa intre direct in piata muncii, acum cand si veniturile parintilor s-au subtiat din cauza crizei. Daca socotim ca si acestia s-ar fi inscris la Bac, dar ar fi picat, ajungem la un procent de 44-45%.

2. Exceptand judetul Ilfov, cu majoritatea scolilor in rural, observam o repartitie a procentelor de promovare intre 40-70%, mult mai uniforma si conforma cu curba lui Gauss comparativ cu anii trecuti. Cele doua exceptii, Braila 74% si Teleorman 35% se inscriu totusi in abaterile permise.

3. Diferente foarte mari apar insa la filiera tehnologica: intre 7,68% la Teleorman si 49,37% la Cluj, de sapte ori mai multi promovati. Media de 49,37% presupune ca au fost licee sau Colegii Tehnice cu 70-80% promovare, greu de crezut ca fiind situatii corecte, fara fraude si falsificarea rezultatelor.

La aceste scoli se impune reverificarea tezelor, pentru a fi identificate cele copiate, total sau partial. Procentul mediu de 7,68% de la Teleorman, daca se mentine si nu este o greseala, presupune scoli cu 0%-2-3% promovare, ceeace ridica o problema mare de eficienta. De ce platim salarii si alte cheltuieli pentru scoli cu un randament aproape de zero?

4. La filiera teoretica sare din normal procentul de 93,82% de la Gorj, in timp ce la Caras Severin este abia 62,41%. Si aici ar trebui facute verificari.

5. Bucurestiul este sub media pe tara, cu un procent general de promovare de 50,82%, probabil si din cauza scandalului de la Liceul Bolintineanu. La filiera tehnologica si teoretica, cifrele sunt sub media pe tara, respectiv 29,25% si 67,29%.

6. Procente de promovare foarte mici la filiera tehnologica: Teleorman - 7,68%, Covasna - 15,13%, Caras Severin - 13,95%, Dolj - 18,97% ridica problema randamentului scolar si impune analize pe scoli, unele dintre acestea ar putea fi transformate in scoli profesionale.

7. Mai importante sunt analizele procentelor de promovare pe scoli, centre de evaluare si examen, pentru a se depista eventuale fraude si fapte de coruptie, sau transformarea unor licee tehnice in scoli profesionale.

In concluzie, la prima evaluare putem observa ca, dincolo de cele cateva exceptii mentionate, am avut un examen relativ corect, faptele descoperite de procuratura nu pot impune concluzia ca au fost fraude generalizate.

Sunt necesare verificari in locurile mentionate si in altele care apar in urma situatiei finale.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#rezultate bacalaureat 2013, #rezultate Bac 2013, #rezultate finale Bac vara, #rata promovare examen Bac , #rezultate Bacalaureat 2013