Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Petre Iancu: O alianta a incompetentei a acaparat controlul asupra Romaniei - Tv Ziare.com si Deutsche Welle

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 16:54
2357 citiri
Petre Iancu: O alianta a incompetentei a acaparat controlul asupra Romaniei - Tv Ziare.com si Deutsche Welle

"Exista o alianta a incompetentei care a acaparat controlul asupra Romaniei si nu da semne sa aiba un interes enorm sa scoata sistemul de invatamant din ratacirea sa", arata Petre Iancu, jurnalist Deutsche Welle.

Intr-o emisiune realizata de TV Ziare.com in parteneriat cu Deutsche Welle, Petre Iancu a abordat problema invatamantului romanesc, prin prisma evolutiilor de la Bacalaureatul de anul acesta. "Problema este ca invatamantul romanesc nu e izolat, e un sistem important din cadrul societatii romanesti. Multe lucruri nu functioneaza la nivel optim, iar invatamantul este unul din cele mai afectate", a spus Petre Iancu.

"Stim ca Bolintineanu nu este un caz izolat, ca se da spaga la profesori, etc. Acestea sunt lucruri care nu se pot intampla intr-o tara parte a UE si care trebuie sa faca fata la concurenta mondiala", a continuat jurnalistul, aratand ca "Romania in acest moment e codasa in UE" in ceea ce priveste performantele invatamantului.

In opinia sa, opinia publica romaneasca ar trebui sa se arate socate de aceste rezultate, la fel cum s-a intamplat in Germania, care "s-a aratat socata de primele studii PISA de acum cativa ani si a inceut sa se intrebe de ce nu functioneaza invatamantul la fel de bine ca in Finlanda, care este pe primul loc al clasamentului".

"E foarte important ca societatea in ansamblul ei sa se arate socata si sa spuna ca nu mai vrea, ca doreste sa mearga inainte", a subliniat Petre Iancu, aratand ca "trebuie sa se inceapa cu pasi mici sau marunti, ca sa se abordeze mai intai coruptia".

"Exista o alianta a incompetentei care a acaparat controlul asupra Romaniei si nu da semne sa aiba un interes enorm sa scoata sistemul de invatamant din ratacirea sa (...) Exista unii care au tot interesul sa nu le scada numarul de studenti si ar scadea daca nu ar mai promova atatia la Bac, dar raul e mai difuz, mai larg, se lafaie pe mai multi piloni si trebuie actionat la toti".

In opinia lui Petre Iancu, e nevoie de cateva masuri urgente in invatamatnul romanesc: eradicarea coruptiei, stabilirea examenului de admitere in clasa a zecea, buna pregatire nu numai a elitelor ci a majoritatii elevilor, marirea salariilor profesorilor si mai ales implicarea parintilor.

"Unul din motivele pentru care sistemul nu functioneaza este ca parintii nu se ocupa sistematic de copii; cei care o fac isi ajuta copiii extraordinar de mult,

stiu ca si in America se practica datul la scoli unde copiii sunt invatati limbi straine. Este foarte imp sa invete cat mai rapid ca sa nu ajunga ca unii din liderii de azi ai USL, sa nu stie o limba de circulatie in Europa".

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Bacalaureat 2013 rezultate, #elevi bacalaureat 2013 , #rezultate Bacalaureat 2013