Bac 2015: Sefa de promotie, data afara din examen. Mai multi parinti dau in judecata Inspectoratul Scolar

Joi, 09 Iulie 2015, ora 10:59
14921 citiri
Bac 2015: Sefa de promotie, data afara din examen. Mai multi parinti dau in judecata Inspectoratul Scolar
Foto: Digi 24 TV

Parintii a 10 absolventi de liceu au dat in judecata Inspectoratul Scolar Bihor dupa ce acestia au fost eliminati de la examenul de bacalaureat pe nedrept, spun ei. Printre elevi se numara si o fata care a avut doar medii de zece in toti cei 4 ani de liceu.

Zeci de elevi de la Colegiul Tehnic Unirea din Stei, judetul Bihor, au fost eliminati de la Bacalaureat dupa ce s-a constatat ca au fost ajutati sa copieze, Ministerul Educatiei deschizand o ancheta si cerand analiza inregistrarilor din toate cele 14 sali in care s-a desfasurat proba obligatorie a profilului (matematica sau istorie).

"In urma analizei inregistrarilor, s-a constatat ca in 10 din cele 14 sali in care s-a desfasurat proba, profesorii asistenti nu au respectat toate atributiile prevazute de metodologie, permitand candidatilor sa comunice intre ei si sa fraudeze examenul, fie prin utilizarea unor inscrisuri interzise de metodologie, fie lasandu-i sau chiar ajutandu-i sa copieze unii de la altii", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Educatiei.

Dupa afisarea rezultatelor, mai multi parinti ai unora dintre elevii eliminati de la examen au luat cu asalt cladirea colegiului pentru a cere explicatii sefului comisiei de Bacalaureat, iar ulterior, nemultumiti de explicatiile primite, au dat in judecata Inspectoratul Scolar Judetean, unde nici macar nu au fost primiti la discutii, informeaza Digi24.

Frauda la bacalaureat: Profesorii ar fi ajutat elevii sa copieze - 200 de elevi si zeci de dascali, cercetati

Rezultate Bacalaureat 2015: Peste 66% dintre elevi au promovat

Avocatul parintilor, Arpad Kolozsi, a declarat ca "este vorba de un abuz la adresa acestor copii", in timp ce reprezentantii comisiei de Bacalaureat au precizat ca "sunt si cazuri in care elevii au fost eliminati nu pentru ca ar fi copiat, ci pentru ca i-au ajutat pe altii".

Printre elevii eliminati se numara si Alexandra Burta (foto), sefa de promotie a colegiului, care a avut 10 pe linie in toti anii de liceu si care a fost eliminata dupa proba la matematica.

"Nu s-a intamplat absolut nimic in timpul examenului. Fiecare si-a vazut de lucrarea lui. Supraveghetorii nu ne-au atras atentia (...) Eu mi-am vazut de lucrarea mea, nu am avut nici o treaba cu nimeni din jurul meu", a declarat fata, care acum nu se mai poate inscrie la Medicina.

O explicatie vine din partea sefei comisiei judetene de Bacalaureat din Bihor. "Metodologia de Bacalaureat nu face nicio diferenta intre frauda si tentativa de frauda", a spus Keri Hajnal.

Conform reglementarilor legale, daca decizia de eliminare a elevilor ramane valabila, ei vor putea sustine din nou Bacalaureatul abia in toamna anului viitor.

Oana Badea: Sa nu coboram stacheta la Bac. O minciuna nu ne-ar folosi la nimic pe termen lung

Eveniment Quarterly Report

Funcționar public de rang înalt din PSD, mișcat de "drama" lui Dumitru Buzatu: "Îmi fac un împrumut și cu mare drag am să-l ajut" VIDEO
Funcționar public de rang înalt din PSD, mișcat de "drama" lui Dumitru Buzatu: "Îmi fac un împrumut și cu mare drag am să-l ajut" VIDEO
Unul dintre cei care au fost la pescuit cu președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, în ziua flagrantului, este directorul DGASPC Vaslui, Dragoș Cazacu. Acesta a anunțat...
Noile taxe. A fost stabilită ora la care Marcel Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament: „Nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”
Noile taxe. A fost stabilită ora la care Marcel Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament: „Nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”
Parlamentul se reuneşte marţi, de la ora 18.00, în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernul pe pachetul de măsuri fiscale, au stabilit Birourile permanente reunite....
#inspectorat Bihor dat judecata Bac, #sefa promotie eliminata Bacalaureat, #frauda bacalaureat Bihor , #Rezultate Bacalaureat 2015