Bacalaureat 2015 - ne imbatam cu apa rece? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 11 Iulie 2015, ora 10:35
5766 citiri
Bacalaureat 2015 - ne imbatam cu apa rece? (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

La fel ca in cazul evaluarii nationale, rezultatele la bacalaureat sunt anul acesta mai bune decat anul trecut. Rata de promovare este de peste 66%, cu mai mult de 7 procente mai mare decat in 2014. Sigur ca ar trebui sa ne bucure. Cu conditia sa fie un salt real. Este oare?

Pe de-o parte, sunt profesori care sustin ca subiectele, tot la fel ca in cazul evaluarii nationale, au fost mai usoare decat in anii precedenti. Adica, pe de-o parte am avea o crestere a promovabilitatii prin scaderea standardelor.

Apoi, acest procent este raportat, desigur, la cei care s-au prezentat la examenul de maturitate. Dar daca ne raportam la cei care s-au inscris in clasa a XII-a toamna trecuta?

Oficial nu stim numarul acestora. Cifra pare secreta. Exista insa informatii in presa ca ar fi fost vorba despre aproape 190 de mii de elevi. Dar cum datele nu sunt certe, sa luam in calcul numarul celor care s-au inscris la simularea din primavara, aproape 180 de mii. Dar la bacalaureat nu s-au mai prezentat decat 144 de mii de absolventi din promotia acestui an. Deci intre 40 si 50 de mii de elevi au fost pierduti pe drum?

Daca raportam promovabilitatea la numarul celor care au inceput clasa a XII-a procentul devine cu mult mai mic si el reflecta, daca vreti, eficienta invatamantului romanesc, adica raportul dintre materia prima care intra si produsul finit care iese.

Dar revenind la cei 40-50 de mii de elevi pierduti pe drum, nu fac parte dintre cei care sustin ca toata lumea trebuie sa aiba bacalaureat. Ar trebui sa fie o sita a carei depasire sa denote deja un grad de pregatire si valoare intelectuala.

Dar eu ma intreb ce sansa da invatamantul de astazi celor care nu ajung la bacalaureat. Ce competente capata ei dupa 11-12 clase absolvite, dar fara a avea nivelul necesar promovarii bacalaureatului. Ma tem ca nu prea multe. Ori aici, pe bani de mizerie, fie in strainatate, pe bani ceva mai multi, nu pot fi decat forta de munca necalificata.

Dar si in cazul celor care promoveaza cu note mai mari sau mai mici, cat din informatia pe care sunt nevoiti sa o acumuleze in 12 ani de scoala este conectata la viata reala, la piata muncii, cata are utilitate certa?

Va dau un exemplu: cu exceptia liceelor de profil, studiul gramaticii se incheie in clasa a 8-a. Ati vazut cati adolescenti, cati studenti, cati absolventi de facultate agramati avem? Nu vorbesc de restul. Ati vazut cat de schingiuita este limba romana si in scris si vorbita? Si totusi gramatica nu se mai face in liceu.

Si mai ales o gramatica tintita, care sa vizeze limba romana curenta si cele mai frecvente erori, fara mai stiu eu ce fineturi, ca sa stie omul clar cum e cu "pe care", cum e cu "decat", cum e cu "placea" cu "datorita" si alte cateva chestiuni curente, foarte des folosite gresit.

Si exemple din acestea pot fi in orice materie studiata la scoala. Ma uit la manualele copilului meu si ma inspaimant cata teorie absolut inutila trebuie sa acumuleze in loc sa invete lucruri cu adevarat utile in viata si mai ales unele care, in loc sa-i imbacseasca gandirea, sa i-o stimuleze si sa i-o deschida.

Toate aceste probleme sunt reflectate an de an de testele PISA, cu rezultate incomparabil mai slabe decat luminoasele promovabilitati de la evaluarea nationala si bacalaureat.

Si ce motive am sa cred ca nu este vorba despre cifre umflate, pe de-o parte, ca sa aratam cum creste invatamantul romanesc, iar pe de alta parte sa capatam bunavointa viitorilor alegatori si a parintilor lor?

Citește și:
Colegul de bancă din liceu al lui Lucian Bode, pus șef la Imigrări. Șirul lung de funcții în care a fost numit ilegal: ”Nu au fost verificate de nicio instituție a statului”
Colegul de bancă din liceu al lui Lucian Bode, pus șef la Imigrări. Șirul lung de funcții în care a fost numit ilegal: ”Nu au fost verificate de nicio instituție a statului”
Austria a dat vot negativ pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, iar motivul invocat a fost cei peste 75.000 de migranți ilegali din Austria care nu au fost înainte...
Miniștrii României nu se mulțumesc cu un singur job. Lista politicienilor care încasează bani din mai multe surse
Miniștrii României nu se mulțumesc cu un singur job. Lista politicienilor care încasează bani din mai multe surse
Miniștrii României încasează lunar aproximativ 2.500 de euro pentru a lua cele mai bune decizii pentru cetățeni din fruntea ministerelor pe care le conduc, însă nu toți trăiesc doar din...