Frauda la bacalaureat: Profesorii ar fi ajutat elevii sa copieze - 200 de elevi si zeci de dascali, cercetati

Duminica, 05 Iulie 2015, ora 14:22
5753 citiri
Frauda la bacalaureat: Profesorii ar fi ajutat elevii sa copieze - 200 de elevi si zeci de dascali, cercetati

Aproape 200 de elevi sunt in pericol de a fi eliminati de la examenul de Bacalaureat. Ministerul Educatiei a demarat o ancheta, existand suspiciuni ca profesorii de la un liceu din judetul Bihor i-au ajutat sa copieze.

"Urmare a unei sesizari privind existenta unor similitudini intre 42 de lucrari la matematica provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Stei, judetul Bihor, Comisia Judeteana de Bacalaureat a dispus analiza inregistrarilor din toate cele 14 sali in care s-a desfasurat proba obligatorie a profilului (matematica sau istorie).

In urma analizei inregistrarilor, s-a constatat ca in 10 din cele 14 sali in care s-a desfasurat proba, profesorii asistenti nu au respectat toate atributiile prevazute de metodologie, permitand candidatilor sa comunice intre ei si sa fraudeze examenul, fie prin utilizarea unor inscrisuri interzise de metodologie, fie lasandu-i sau chiar ajutandu-i sa copieze unii de la altii", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Educatiei.

Bacalaureat 2015: A predat lucrarea cu tot cu fituici

In consecinta, ministrul Sorin Cimpeanu a trimis corpul de control la acea unitate scolara. Mai mult, se va infiinta o comisie de cercetare disciplinara a profesorilor asistenti din salile in care examenul a fost fraudat, dar si a presedintelui, vicepresedintelui si membrilor Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen Colegiul Tehnic "Unirea" din Stei, judetul Bihor.

"Candidatii care au beneficiat de informatii, documente sau alte forme de sprijin, obtinute pe cale frauduloasa, prin intermediul carora le-a fost facilitata rezolvarea subiectelor, situatii constatate de organele in drept, sunt eliminati din examen. Daca frauda este constatata in centrul zonal de evaluare, lucrarile sunt anulate, iar candidatii care au fraudat sunt considerati eliminati din examen. Candidatii eliminati de la o proba, pentru frauda sau tentativa de frauda, nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat. Acestia vor relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme in a treia sesiune dupa cea in timpul careia au fost eliminati", a explicat ministrul Sorin Cimpeanu.

Asadar, actiunile fiecarui elev in parte vor fi analizate, pentru a stabili daca a copiat si in ce conditii.

Ce se poate intampla cu cei care au fraudat

Cea mai dura sanctiune ar putea fi eliminarea din examen, fara posibilitatea de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat, cu reluarea integrala a probelor.

Daca pofesorii vor fi gasiti vinovari, pedepsele pot ajunge, in raport cu gravitatea abaterilor, pana la destituirea din functia de conducere, de indrumare si de control din invatamant sau desfacerea disciplinara a contractului de munca.

In cele 10 sali in care nu a fost respectata intocmai metodologia de examen au sustinut proba de matematica un numar de 152 de elevi, iar proba de istorie a fost sustinuta de 39 de elevi. Supravegherea candidatilor a fost realizata de 20 de profesori asistenti, distribuiti cate doi in fiecare sala de examen. In toate salile amenajate pentru sustinerea probelor a existat aparatura de supraveghere/inregistrare audio-video.

C.P.

Citeste si:
Nicușor Dan, după perchezițiile DNA: ”Prima oară a fost mai greu, când m-a sunat la 6 dimineaţa Poliţia să spună că este la Primărie”
Nicușor Dan, după perchezițiile DNA: ”Prima oară a fost mai greu, când m-a sunat la 6 dimineaţa Poliţia să spună că este la Primărie”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a făcut joi seară, 20 ianuarie, precizări în legătură cu perchezițiile care au avut loc la sediul instituției. Edilul a declarat că le-a dat...
Contre între liberali din cauza ministrului Sănătății pus de PSD. Cât de posibilă este demiterea lui Alexandru Rafila
Contre între liberali din cauza ministrului Sănătății pus de PSD. Cât de posibilă este demiterea lui Alexandru Rafila
Părerile din PNL privind activitatea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, sunt împărțite. După ce prim-vicepreședintele partidului Rareș Bogdan a declarat public că acesta ar trebui...