Cât de înapoiată este școala românească. Experiența unui copil plecat în Belgia: "Niciodată n-a știut ce note iau alții"

Miercuri, 15 Iunie 2022, ora 14:59
8833 citiri
Cât de înapoiată este școala românească. Experiența unui copil plecat în Belgia: "Niciodată n-a știut ce note iau alții"
Elevi în timpul unei testări FOTO/ Pixabay.com

O româncă stabilită în Belgia a făcut o comparație între sistemul de învățământ lăsat în urmă și cel din țara în care trăiește acum.

Femeia își amintește de cele două teze pe care fiica ei le dădea în România și de calvarul pe care îl aduceau de fiecare dată.

În Belgia, în loc de două teze, dă zece, iar acestea sunt similare examenelor de la bacalaureat. Totuși, le așteaptă cu seninătate și, în unele cazuri, nerăbdătoare pentru că acum le vede ca pe niște provocări plăcute, a scris mama fetei într-o postare pe pagina sa de pe Facebook:

"Ăla e prost, ăla e bun, ăla a luat 8, ăla 5"

"Când era la școală în România, fiica mea dădea teze la două materii - română și matematică. Când aceste două testări se apropiau, venea sezonul emoțiilor toxice. Așa un stress, pentru ea, pentru mine, anxietate, frică, nervi, deși presiunea de acasă pentru note era 0.

Dădea tezele, iar când ele veneau erau însoțite de acel ritual la care școala românească e maestră - ăla e prost, ăla e bun, ăla a luat 8, ăla 5, ăla 10. Un exercițiu magistral de tâmpenie anti-pedagogică. Nota era mâzgâlită pe foaie, așa, fără nicio explicație. Eșecul era marcat cu orice sutime scăzută din 10, într-un festival debil al comparațiilor sterile."

Cum se dau tezele în Belgia

"De când e la școală în Belgia (la Școala europeană) fiica mea dă teze la zece materii. Adică orice, mai puțin religie și sport. Tezele sunt organizate ca examenele de bacalaureat, de la subiecte, la orele petrecute în testare.

Când aceste testări se apropie, fiica mea e senină și, pentru multe materii (alea care o interesează), nerăbdătoare să vadă cât știe."

Cum sunt subiectele

"Subiectele examenelor sunt interesante, iar fiica mea le vede ca pe niște provocări plăcute.

La română, de pildă, a avut de comparat două texte - Cărtărescu și Macedonski și să argumenteze că ideile valoroase rezistă timpului. În plus, a scris un eseu despre ce înseamnă normalitate în epoca noastră. I-a plăcut atât de mult textul din Cărtărescu că, venind acasă, a luat din bibliotecă Melancolia să o citească.

La biologie au avut de explicat ce se întâmplă cu corpul uman, pornind de la o situație posibilă de la un festival de muzică - ce se întâmplă dacă iei anumite droguri, cum reacționează corpul la alcool, soare puternic, deshidratare, oboseală extremă etc. Testul, în sine, a fost un manual de supraviețuire pentru toate tâmpeniile pe care și le poate face un adolescent la un Untold.

La engleză au avut de construit un eseu despre internet pornind de la un articol despre două puștoaice care promovează cărți pe TikTok, dar și o paralelă între Ibsen și Tennessee Williams.

La germană au scris o scrisoare despre biletul de 9 euro pe lună la transportul public oferit de guvernul Germaniei vara asta.

De-abia așteaptă examenele la artă și istorie - sunt și materiile ei preferate și profesorii îi sunt foarte dragi, așa că vrea să vadă ce subiecte le-au pregătit."

"Nu o notă mâzgâlită pe lucrare, ci recomandări despre cum ar putea fi lucrarea mai bună"

"Niciodată aici nu a știut ce note iau alții la examene, decât așa, întâmplător, vorbind cu colegii. Lucrările se pun pe bănci cu fața în jos, ca nimeni să nu vadă nota dacă tu nu vrei asta. Dar întotdeauna a primit nu o notă mâzgâlită pe lucrare, ci recomandări despre cum ar putea fi lucrarea mai bună. Și nu numai punctual, despre subiectele date, ci și despre cum să gestioneze mai bine un test.

Ce s-a întâmplat practic, la aproape toate materiile, e că a crescut anii ăștia în raport cu ea însăși - e și bizar să crești în raport cu alții.

Prin urmare, în loc să îi punem pe copii să alerge toți, laolaltă, pe același culoar, dându-și ghionturi unii altora, împiedicându-se unii de alții, cu două, trei excepții care aleargă foarte repede și scapă astfel de această îngrămădeală, mai bine le dăm tuturor culoarul lor de alergare și îi antrenăm, pe fiecare, să-și găsească ritmul. S-ar putea ca așa să avem mai mulți alergători de cursă lungă performanți", a scris aceasta pe Facebook.

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#scoala, #Romania, #Belgia, #teze, #Note, #subiecte, #profesori , #stiri invatamant