Școlile care adoptă ChatGPT ca instrument de învățare, în loc să-l respingă. "Indiferent dacă vă place sau nu, trebuie să realizați că este aici"

Miercuri, 11 Octombrie 2023, ora 03:32
5832 citiri
Școlile care adoptă ChatGPT ca instrument de învățare, în loc să-l respingă. "Indiferent dacă vă place sau nu, trebuie să realizați că este aici"
Elevi în timpul orelor de curs FOTO Unsplash

Creșterea rapidă a chatboturilor de inteligență artificială a determinat un profesor să înceapă să le integreze în sala de clasă, în loc să le blocheze.

De la lansarea sa anul trecut, școlile din întreaga lume s-au confruntat cu utilizarea chatbotului de inteligență artificială ChatGPT de către elevi.

Mette Mølgaard Pedersen, profesor de engleză la Horsens Gymnasium în centrul Danemarcei, a observat că unii elevi au făcut teme folosind un instrument de inteligență artificială, la doar câteva săptămâni după lansarea ChatGPT.

"Elevii îl foloseau fără nicio formă de gândire"

"Experiența mea a fost că elevii îl foloseau fără nicio formă de gândire, și astfel, devine un obstacol în calea învățării, iar învățarea este întregul proiect aici", a spus Pedersen.

"Dar dacă am putea schimba modul în care îl folosesc, astfel încât să devină o unealtă pentru învățare, atunci am câștiga mult, atât în ceea ce privește oferirea elevilor unei noi unelte pentru învățare, cât și în ceea ce privește relația cu elevii", a adăugat acesta.

"Pentru că dacă putem avea o discuție cu ei despre cum să folosească inteligența artificială, atunci întreaga idee că nu pot să vorbească cu noi despre asta pentru că este interzisă dispare. Și indiferent dacă vă place sau nu acest lucru și indiferent dacă credeți că este problematic sau nu, trebuie să realizați că este aici. Și dacă îl trimiteți în subteran, atunci opriți toată discuția despre asta".

Folosirea ChatGPT ca instrument de învățare

Boom-ul ChatGPT a determinat-o pe Pedersen să înceapă să formuleze un proiect pentru utilizarea chatbotului în sala de clasă, în loc să-l blocheze.

Acum, cinci licee daneze - inclusiv cel al lui Pedersen - încurajează utilizarea acestei tehnologii în unele clase, ca parte a unui proiect pe o perioadă de doi ani.

Până acum, elevii sunt mulțumiți de această inițiativă.

"Cred că toți ne gândeam că e înșelătorie să-l folosim, îți poate da toate răspunsurile pe care le vrei în câteva secunde", a spus Fie Nørskov, un elev în vârstă de 18 ani la Horsens Gymnasium.

La o oră recentă de engleză, elevii au fost puși să analizeze o scurtă povestire mai întâi de unii singuri, apoi folosind un chatbot cu inteligență artificială. Este o lecție despre abilitățile tehnologiei, dar și despre limitele sale.

"Cred că e minunat. Vreau să spun, este o unealtă aproape ca oricare altceva din lume. Este aproape ca un motor de căutare, dar poți fi mai specific cu el și poate să-ți ofere răspunsuri mai directe decât să scrii ceva în Google", a spus Jacob Yde Dideriksen, în vârstă de 17 ani, un alt elev de la Horsens Gymnasium.

"Obiectivul principal al sistemului școlar este să învețe elevii"

Pedersen consideră că este o cursă să folosim detectoare, deoarece instrumentele AI vor evolua constant pentru a le evita.

"Este și o înțelegere greșită să credem că obiectivul principal al sistemului școlar este să detecteze elevii care copiază", a spus ea.

"Obiectivul principal al sistemului școlar este să învețe elevii. Produsul principal aici este învățarea pe care elevii o experimentează".

Consultantul educațional Tine Wirenfeldt Jensen, care face parte din grupul de experți al Ministerului Educației din Danemarca pentru ChatGPT, crede că "este important să avem conversații deschise cu elevii".

"În multe locuri, realitatea momentului este că nu poți să vorbești despre asta, pentru că atunci ești catalogat ca o persoană rea, știi, și asta nu ajută deloc la dezvoltarea tinerilor sănătoși, curioși și competenți", a spus ea.

Mulți alți educatori iau direcția opusă - văd necesitatea de a face întrebările pentru teme și teste "rezistente la ChatGPT".

Pentru unii profesori, acest lucru înseamnă revenirea la examenele pe hârtie, după ani de teste doar digitale. Alți profesori le cer elevilor să prezinte istoricul de editare și variantele pentru a-și demonstra procesul de gândire.

Sunt și cadre didactice mai puțin îngrijorate. Unii elevi au găsit întotdeauna modalități de a copia, spun ei, iar asta este doar cea mai recentă opțiune, scrie Euronews.com.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Următorii 10 ani pe piața muncii din România: De la fenomenul migrației, la un necesar în plus de peste 600.000 de angajați calificați. Analiza CES Bucharest
Următorii 10 ani pe piața muncii din România: De la fenomenul migrației, la un necesar în plus de peste 600.000 de angajați calificați. Analiza CES Bucharest
România se confruntă cu multiple provocări de ordin demografic, care vor impacta major piaţa muncii în următorii 10 ani: populaţia ţării îmbătrâneşte, tinerii activi sunt din ce în ce...
„Incertitudinea fiscală ridicată va avea impact negativ asupra încrederii în economie”. Cum arată Indicatorul de Încredere Macroeconomică din ianuarie
„Incertitudinea fiscală ridicată va avea impact negativ asupra încrederii în economie”. Cum arată Indicatorul de Încredere Macroeconomică din ianuarie
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna ianuarie cu 5,5 puncte, până la valoarea de 52,1 puncte, pe fondul scăderii în principal a componentei...
#scoala, #licee, #ChatGPT, #instrument, #invatare, #respingere, #elevi, #profesori , #ChatGPT