Prima scoala cu predare in limba chineza din Romania, inaugurata in Bucuresti

Sambata, 05 Iulie 2014, ora 19:44
12098 citiri
Prima scoala cu predare in limba chineza din Romania, inaugurata in Bucuresti

Inaugurarea Scolii cu predare in limba chineza si ceremonia de decernare a Bursei "Visul chinezesc", aflata la a doua editie, au reunit sambata sute de elevi, studenti, profesori, parinti, iubitori ai culturii, traditiilor si limbii chineze si reprezentanti ai autoritatilor din administratia centrala si locala la Complexul pentru Activitati Recreative si Educatie "Sfantul Pantelimon".

Ambasadorul Chinei la Bucuresti, Huo Yuzhen, prezent pentru a treia oara in Centrul "Sfantul Pantelimon", si subsecretarul de stat in Ministerul Educatiei, Liliana Preoteasa, au dezvelit placa cu denumirea scolii.

Datele de contact ale Complexului pentru activitati recreative si educatie "Sf. Pantelimon" din Bucuresti, sector 2

"Pe langa vizitele la Guvern, la autoritati, aici este un loc in care vin cel mai des. De fiecare data cand vin aici incerc noi sentimente. Cele doua evenimente de azi sunt un test fara precedent, scoala cu predare in limba chineza fiind prima din Romania. Pentru a invata limba chineza e nevoie de atmosfera prielnica, sprijin si daruire pentru desfasurarea acestei activitati. Adica pamant - interes deosebit din partea elevilor, ploaie - sprijin, imbunatatirea conditiilor si soare - viitorul, preluarea stafetei pentru dezvoltarea relatiilor romano-chineze", a afirmat Huo Yuzhen.

La randul sau, Liliana Preoteasa a apreciat ca "invatarea limbii celuilalt este o cale de a-l intelege, pentru a-i cunoaste cultura si civilizatia poporului din care provine".

"Sigur, acest lucru lucru se poate face prin intermediul altor limbi, dar cel mai bine se face prin limba tarii despre care vorbim. In momentul in care cunoastem limba celuilalt avem deja alt sentiment fata de acea persoana (..) E nu numai capacitatea de a comunica cu celalalt, dar este si capacitatea de a te integra intr-o societate noua", a spus Preoteasa. Ea a precizat ca in sistemul de invatamant romanesc se preda printre limbile straine si limba chineza.

Ontanu nu a fost prezent la inaugurare

Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a transmis un mesaj celor prezenti in care a subliniat ca in acest an se implinesc 65 de ani de relatii diplomatice dintre Romania si China.

"Nu pot decat sa fiu mandru ca am initiat si sustinut performanta acestor copii de a se exprima cu atata usurinta intr-o limba putin vorbita in Europa. A cunoaste limba unui popor inseamna a ajunge mai usor la valorile sale si la sistemul sau de credinte. Limba chineza este cea mai vorbita limba din lume de catre nativi si una dintre limbile oficiale ale ONU. (...)

Suntem constienti de faptul ca invatamantul, educatia, reprezinta fundamentul oricarui proiect si recunoscatori institutiilor care promoveaza prietenia Romania si China si salut toate initiativele care promoveaza relatiile culturale dintre cele doua popoare", se arata in mesajul transmis de Neculai Ontanu si citit de directorul general al Directiei de Asistenta Sociala a Sectorului 2, Isabela Hurjui.

Limba chineza, predata in mai multe scoli din Giurgiu

Bursele "Visul chinezesc" au fost acordate elevilor care au urmat cursurile de limba chineza, profesorilor de limba chineza si unor studenti chinezi care s-au remarcat prin insusirea aprofundata a limbii romane.

Ministrul Pricopie, premiat pentru raspandirea limbii chineze

Predarea cursurilor de limba chineza a inceput in urma cu an la Centrul "Sfantul Pantelimon", acestea desfasurandu-se in trei module de cate trei luni adresate elevilor cu varste cuprinse intre 9 si 18 ani.

Premiile au constat in diplome si cadouri: televizoare, telefoane, tablete si aparate de aer conditionat. Au fost acordate pentru 8 premii pentru contributii speciale in raspandirea limbii chineze, 10 premii III, 5 premii II si 5 premii pentru profesor eminent.

Benzinarie pentru chinezi, in Bucuresti

Ambasadoarea Huo Yuzhen a inmanat Lilianei Preoteasa, atat ei, cat si pentru ministrul Educatiei, Remus Pricopie, premiul pentru contributii speciale in raspandirea limbii chineze.

Initiativa de a-i incuraja pe tinerii romani sa persevereze pentru a obtine performante in stapanirea limbii chineze ii apartine lui Zeng Osten, director general al unei agentii de turism.

"Ma tot sunau reprezentanti ai unor firme si ma intrebau unde pot gasi studenti care stiu si chineza si romana. Erau companii prezente in Romania sau care intentionau sa vina cu investitii si care doreau sa angajeze pe cineva care sa vorbeasca bine cele doua limbi. Si chiar daca pot folosi engleza, mult mai bine ar fi ca sa se poata vorbi in chineza si in romana, spuneau firmele. Atunci, eu am vorbit cu responsabili din Ambasada si asa s-au pus bazele acestui proiect - bursele 'Visul chinezesc'", a spus Zeng Osten.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#scoala limba chineza Bucuresti, #scoala predare chineza Romania, #inaugurare scoala chineza Romania , #scoli generale
Comentarii
Poza I_Deleanu
I_Deleanu
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Câtă vreme taxele la grădinițele cu limbi Orientale din Capitală