Aberatia zilei: O scoala noua a fost inchisa dupa trei ani din lipsa de elevi. E deschisa doar la alegeri

Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 10:10
6276 citiri
Aberatia zilei: O scoala noua a fost inchisa dupa trei ani din lipsa de elevi. E deschisa doar la alegeri
Foto: captura TVR

O scoala din judetul Vrancea, in care s-au investit circa 800.000 de lei, a fost inchisa dupa doar trei ani de la inaugurare, din lipsa de elevi. Cladirea se degradeaza pe zi ce trece, nefiind deschisa decat in zilele de alegeri.

Scoala a fost construita de la zero si inaugurata in 2008. Are centrala termica pe lemne, grupuri sanitare separate si sala de mese, insa doar doua sali de clasa. E bine pregatita, dar pentru cine? Doar doi invatatori au predat aici, iar dupa trei ani s-a pus lacatul la intrare, informeaza TVR.

Nimeni nu s-a gandit ca o scoala functioneaza doar cu... elevi. Cei 11 copii care mai sunt in Balta Ratei fac naveta la o alta scoala din comuna, asa ca, de 6 ani, scoala isi deschide portile doar in zilele in care sunt alegeri, relateaza sursa citata.

Pentru ca apartine de Ministerul Educatiei, autoritatile locale sustin ca nu se pot ocupa de intretinerea ei. Asa ca scoala e din ce in ce mai derapanata. Peretii au inceput sa se crape si tencuiala sa cada (foto), un geam e spart, centrala nu mai functioneaza, iar curtea e plina de balarii.

Satenii spun ca motivul pentru care s-a ajuns in aceasta situatie ar fi faptul ca multi dintre tineri au plecat sa munceasca in strainatate.

"A fost folosita, a fost folositoare, poate va fi folositoare. Poate se vor intoarce 'italienii, nemtii, spaniolii'. Vor veni acasa cu copiii pe care-i au si vor popula scoala", s-a aratat increzator un localnic.

Cum relata presa vremii despre inaugurarea scolii

"Primul clopotel a sunat ieri si pentru politicieni", titra in septembrie 2008 Ziarul de Vrancea, relatand despre inaugurarea cu mare fast a scolii ajunse acum in paragina.

Iata un fragment din articolul citat:

"Cei circa 30 de elevi si prescolari din satul Balta Ratei, comuna Vinatori, au fost primiti ieri in noul local al scolii, ridicat in ultimul an chiar langa vechiul imobil, ce nu mai putea oferi conditii optime studiului. Salile noi, frumos aranjate, grupurile sanitare facute ca la carte, inclusiv pentru persoane cu handicap, apa calda din scoala si dozatorul de apa pus la dispozitia micutilor pe hol i-au incantat pe toti.

Investitia de peste 400 mii lei a fost inaugurata in prezenta directorului coordonator Mariana Dascalu, a primarului Gheorghe Macovei, viceprimarului Ionel Lupu, constructorului Ion Titoiu, prefectului Dragos Mircea si a inspectorului general adjunct Emil Onea.

Dupa o slujba religioasa si cateva sfaturi de la preotul satului, oficialitatile au apreciat calitatea constructiei si i-au indemnat pe copii sa invete carte, pentru a putea deveni 'oameni'.

'Mai avem multe de facut aici, pornind de la gardul imprejmuitor, un teren de sport si reabilitarea vechii scoli, pentru a face o sala de spectacole, un punct farmaceutic si de consultatii. Azi am inaugurat si un telecentru, unde aveti la dispozitie telefon, fax, internet si tot ce va trebuie. Speram sa punem si asfalt la Balta Ratei, pentru ca este o zona sanatoasa, unde am putea atrage investitii', a spus primarul Gheorghe Macovei.

Cei prezenti la inaugurare au remarcat bucuria copiilor atunci cand au descoperit toaletele si apa calda, lucru pe care majoritatea nu il au acasa. La sugestia preotului, primarul a spus ca se gandeste sa doteze scoala si cu o cabina de dus, pe care elevii ar putea-o folosi macar dupa orele de sport", scria atunci Ziarul de Vrancea.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#scoala inchisa Vrancea lipsa copii , #scoli