Anul scolar a inceput cu proteste, in mai multe scoli din tara (Video)

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 11:22
3803 citiri
Anul scolar a inceput cu proteste, in mai multe scoli din tara (Video)

Anul scolar 2010-2011 a inceput, luni, cu proteste in multe scoli, unde cadrele didactice si-au aratat inca o data nemultumirea fata de salariile mici si fata de celelalte probleme din sistem.

In Bucuresti, la Liceul "Gheorghe Sincai", cadrele didactice au acuzat coruptia si subfinantarea educatiei. "Si noi suntem marcati de lipsa de bani, si noi avem copii, si copiii profesorilor au nevoie de rechizite. (...) In loc sa se reduca salariile, trebuia sa fie redusa coruptia", a declarat, pentru Realitatea TV, presedintele Sindicatului Tinerilor Profesori, Corneliu Rigler.

Tot in Capitala, la Scoala Centrala, profesorii i-au transmis ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, sa fie mai documentat in privinta problemelor din invatamant si sa nu tina cont numai de parerea unor apropiati care ar putea fi "rupti" de catedra si de sistemul de invatamant.

Cadrele didactice au acuzat schimbarile frecvente ale programei scolare si examenelor nationale, care nu sunt in folosul elevilor. "La realizarea programei si a manualelor, speram ca vor fi alesi oameni de la catedra, foarte bine pregatiti, si nu oamenii din birouri, rupti de realitatea concreta", a declarat o profesoara.

In Cluj-Napoca, profesorii afiliati Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), nemultumiti de lefurile pe care le considera ridicol de mici, au venit la scoala purtand in piept, ca ecuson, fluturasul de salariu. "Este o forma de protest tacita, dar suntem alaturi de parinti si elevi in aceasta zi festiva", a declarat presedintele FSLI Cluj, Lucia Cojocaru.

Protestul s-a desfasurat inclusiv la liceul unde invata fiicele premierului Emil Boc.

In Ilfov, la Voluntari, elevii au protestat cot la cot cu profesorii fata de inlocuirea din functie a directoarei scolii. "Nu am intrat la clasa pentru ca, la sfarsitul lunii iulie, directoarea Daniela Barbu a fost demisa fara niciun motiv. (...) Este o forma de protest. Ramanem in strada cu elevii, cel putin astazi (luni - n.r.) nu vom intra la clasa I", a declarat un cadru didactic.

Altfel, in afara faptului ca aproape 10% dintre unitatile de invatamant nu au autorizatie sanitara de functionare, prima zi de scoala a mai adus o statistica ingrijoratoare: 30% dintre invatatorii si profesorii activi sunt suplinitori, iar majoritatea isi schimba anual locul de munca, subliniaza Realitatea TV.

Si tot la acest inceput de an scolar, 10.000 de cadre didactice au iesit din sistem, in parte din cauza salariilor mici. Salarii care, de altfel, vor scoate din nou dascalii in strada, in octombrie, pentru proteste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste scoli, #prima zi scoala, #proteste septembrie 2010 , #scoli