Asociatiile de elevi cer control la Brasov, unde 3 scoli dau afara elevii cu medii sub 8. Ce spune despre situatie ministrul Educatiei

Sambata, 02 Februarie 2019, ora 15:38
8654 citiri
Asociatiile de elevi cer control la Brasov, unde 3 scoli dau afara elevii cu medii sub 8. Ce spune despre situatie ministrul Educatiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Asociatiile de elevi din Romania (AEC) cer Ministerului Educatiei Nationale sa trimita corpul de control pentru cercetarea ISJ Brasov, deoarece trei scoli au in regulament o prevedere potrivit careia elevii cu medii sub 8 sunt nevoiti sa se transfere la alte scoli.

Potrivit AEC, in spatiul public au aparut recent informatii referitoare la trei licee din orasul Brasov - Colegiul National "Andrei Saguna", Colegiul National Dr. "Ioan Mesota" si Colegiului National de Informatica "Grigore Moisil", care prin regulamentele de ordine interioara conditioneaza continuarea studiilor acestora, obligand elevii sa se transfere la un alt liceu daca nu obtin media necesara.

"Asociatiile de elevi din Romania condamna ferm neglijenta Inspectoratului Scolar Judetean Brasov si a directorilor unitatilor de invatamant, fiind solidare cu elevii din judetul Brasov. Dorim sa atragem, in primul rand, atentia asupra faptului ca orice prevedere care limiteaza accesul liber la educatie al elevilor constituie un atentat la principiul echitatii care (...) este unul din fundamentele pe care se constituie sistemul de invatamant romanesc.

Astfel, 'debarasarea' de elevii care nu reusesc sa atinga o anumita performanta nu reprezinta, in fapt, decat perpetuarea mentalitatii elitismului in sistemul de invatamant, o mentalitate toxica ce se concentreaza in mod expres pe elevii ce obtin premii la olimpiade si concursuri, respectiv medii foarte mari, fara a incerca sprijinirea elevilor ce au deficiente de invatare (...) si ajutarea lor in a-si remedia situatia", arata AEC intr-un comunicat.

Asociatiile de elevi considera totodata ca reglementarile introduse in regulamentele de ordine interna ale liceelor denota o interpretare eronata a directorilor fata de scopul evaluarii si notarii, acesta nefiind efectuarea unei filtrari in sistem si ierarhizarea elevilor in functie de capacitatile intelectuale, ci analizarea situatiilor unde elevii nu si-au insusit anumite competente si cunostinte pentru ca ulterior activitatea de predare-invatare sa fie eficientizata.

"Regulamentele de ordine interna ale unitatilor de invatamant trebuie intocmite in conformitate cu legislatia in vigoare, ele fiind realizate in baza ROFUIP. Pe cale de consecinta, orice regulament care incalca un act normativ superior poate fi actionat in instanta pentru anulare. Chiar daca parintii au semnat un contract, acesta nu este obligatoriu pentru parti daca nu respecta legile in vigoare, simpla intelegere a partilor neputandu-se abate de la acestea.

Solutia pentru un elev care 'nu poate face fata targetului stabilit' nu este excluderea lui din unitatea de invatamant in cauza, acest fapt contribuind la segregarea deja existenta intre liceele considerate 'de elita' si restul liceelor.

Aceasta situatie afla in totala opozanta cu principiul echitatii, iar fiecare scoala ar trebui sa aiba capacitatea de a asigura acelasi nivel de invatare pentru elevi, iar in cazul existentei deficientelor, sa se puna accent pe remedierea lor", se arata in acelasi comunicat.

AEC solicita Ministerului Educatiei Nationale sa trimita corpul de control pentru cercetarea ISJ Brasov si a celor trei licee implicate. Totodata, solicita Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov sa dispuna inceperea cercetarilor inspectorului scolar general pentru infractiunea de abuz in serviciu.

Comunicatul AEC vine in contextul in care pe pagina de Facebook "Parintii cer schimbare" a aparut o postare potrivit careia la Colegiul National "Andrei Saguna", Colegiul National Dr. "Ioan Mesota" si Colegiului National de Informatica "Grigore Moisil" elevii care nu obtin media generala minima 8,5 sunt declarati "necorespunzatori cu standardele scolare asumate" si obligati sa se transfere la alte scoli.

Andronescu: E o discriminare

Despre aceasta situatie, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca reprezinta o discrimare.

"Este o discriminare si eu cred ca nu putem sa facem asemenea lucruri", a declarat Andronescu pentru Edupedu.ro.

Ministrul a declarat ca a vorbit cu inspectoarea generala si s-a inteles cu ea sa recomande eliminearea din regulament a prevederii conform careia parintele semneaza ca isi retrage copilul daca nu ia 8.

"Nu trebuia sa intre asa ceva intr-un regulament, pentru ca nu exista o prevedere cu putere normativa mai mare care sa prevada acest lucru. Ca urmare, era ilegal, sa spunem asa. (...) Am vorbit si cu directorul de la unul dintre licee, de la Saguna, si mi-a promis si domnia sa ca rezolva aceasta problema", a mai afirmat Ecaterina Andronescu pentru sursa citata.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#elevi media 8 dati afara, #scoli Brasov elevi media 8, #medie 8 scoli Brasov Ecaterina Andronescu , #scoli