Cele mai slabe scoli generale din Romania. Locurile unde mediile la Evaluarea Nationala 2020 au fost 0,00 pe linie

de Daniela Ratiu , Senior Editor
Sambata, 27 Iunie 2020, ora 10:57

   

Cele mai slabe scoli generale din Romania. Locurile unde mediile la Evaluarea Nationala 2020 au fost 0,00 pe linie
Conform datelor publicate de Admitereliceu.ro, 56 de scoli din mediul rural au inregistrat note de 0,00 atat la Romana, cat si la Matematica la Evaluarea Nationala. Din datele furnizate de site, reiese faptul ca la aceste scoli apar inscrisi la evaluare putini elevi.

Spre exemplu, la scolile gimnaziale din Poenarii de Muscel, judetul Arges; "Gabriel Marinescu" Tigveni, judetul Arges; Scoala Gimnaziala nr. 26 Craiova-Mofleni, judetul Dolj; "Benko Ferenc" Damucseni, judetul Maramures; Finteusu Mic, judetul Maramures; Fericea, judetul Maramures; Plaiesii de Sus, judetul Hargita, si Valea Spinului, judetul Bistrita-Nasaud, s-au inscris 13, 15, 13, 3, 2, 10, 2, 4 si respectiv 9 elevi. Din datele furnizate nu reiese si faptul daca elevi inscrisi s-au si prezentat la examen.

Intre cele 56 de unitati scolare cu nota 0,00 la evaluare, sunt si scoli unde s-a inscris un singur elev, ca de exemplu: Scoala generala gimnaziala Calusei, judetul Mures; Colonie, Municipiul Ramnicu Valcea; Ghiroac, judetul Bihor; Fizes, judetul Caras-Severin; "Gheorghe Groza" Moneasa, judetul Arad; Berghia, judetul Mures; "Simion Mehedinti" Soveja, judetul Vrancea; Liceul Penitenciar Jilava.O simpla cercetare a datelor furnizate in urma Evaluarii Nationale, releva faptul ca invatamantul gimnazial in mediu rural este un esec. Se presupune ca in aceste 56 de scoli generale gimnaziale, elevi au urmat cursuri timp de 8 ani. Au fost la scoala, au avut profesori, au primit teme, au urmat o programa scolara. La capatul a 8 ani de scoala, in urma evalurii, media a fost de 0,00. Daca consulti site-ul Ministerului Educatiei Nationale, in privinta programei pentru gimnaziu, gasesti ordine de ministru, o serie de trimiteri, documente, liste cu grupuri de lucru si multe altele. Cautand programa scoalara pentru gimanziu, gasesti Ordinul ministrului Educatiei Nationale nr.3.393/28.02.2017 privind aprobarea programelor scolare pentru invatamantul gimnazial, publicat la 08.03.2017, care prevede Limba si comunicare, Matematica, Om si societate, Arte, Educatie fizica si sport, Tehnologii, Consiliere si orientare, Curriculum la decizia scolii.Potrivit acestui ordin, se precizeaza pe site-ul Ministerului ca "principalele elemente de noutate" ale programelor scolare pentru ciclul gimnazial ar fi "crearea unor premise pentru o conceptie curriculara unitara si coerenta la nivelul intregului invatamant preuniversitar. Mai exact, in ciclul gimnazial este continuat modelul de proiectare curriculara pe competente implementat deja in invatamantul primar. 2. Structurare din perspectiva modului in care fiecare disciplina de studiu poate contribui la realizarea profilului de formare al absolventului de gimnaziu. 3. Accentul este pus pe dobandirea de competente: in acest mod este depasita abordarea centrata exclusiv pe acumularea de cunostinte/continuturi ale invatarii, oferind elevilor oportunitati pentru transferul si mobilizarea cunostintelor si a abilitatilor in contexte variate de viata.

Mai mult, se precizeaza la punctul 5 ca, conform Legii educatiei, "programele acopera doar 75% din timpul de predare-invatare-evaluare, cadrele didactice avand in plus la dispozitie 25% din timpul alocat disciplinei pentru diversificarea si adaptarea situatiilor de invatare, in acord cu nevoile, interesele si aptitudinile fiecarui elev. (...) Sugestiile metodologice au rolul de a orienta cadrele didactice in utilizarea programei scolare pentru realizarea activitatilor de predare-invatare-evaluare, in concordanta cu specificul disciplinei si cu particularitatile de varsta ale elevilor.

Dincolo de felul in care e structurata programa, oferind astfel un schelet de organizare si de perspective, "filmul" se rupe la lipsa de personal. Intru-un studiu efectuat de Comisia Europeana, "Monitorul educatiei si formarii 2019. Romania", se arata ca atractivitatea profesiei de cadru didactic este destul de scazuta, iar "Lipsa de personal cu calificari adecvate in zonele rurale si disponibilitatea specialistilor de sprijin raman o provocare. Lipsa de personal este raportata in randul cadrelor didactice calificate din invatamantul primar si din invatamantul secundar inferior in domeniul TIC, al stiintelor, al limbilor straine si al artelor".

Mai mult, studiul Comisiei Europene mai scoate la iveala faptul ca pregatirea profesionala a cadrelor didactice este precara. "In mod normal, numarul de candidati la concursul national pentru ocuparea posturilor didactice (adica pentru titularizare) ar fi suficient pentru a acoperi locurile vacante, dar mai putin de 50 % dintre ei obtin nota necesara. In plus, numarul relativ ridicat de posturi ocupate de personal fara calificari adecvate ramane o provocare, in special in unitatile de invatamant din zonele rurale si indepartate. Numarul de specialisti de sprijin (de exemplu, profesori specializati in educatia pentru nevoi speciale, consilieri scolari, mediatori romi etc.) este adesea insuficient. De exemplu, se asteapta ca un consilier scolar sa lucreze cu 800 de elevi, dar, in practica, raportul elevi/consilier este de 2,5 ori mai mare".

La Evaluarea Nationala din 2020 s-au inscris 172.531 de candidati, dintre care doar 160.468 s-au prezentat, adica 93%. Din numarul candidatilor prezenti, 135.101 au obtinut medii mai mari sau egale cu cinci (76,1%), 38.310 de candidati (23,9%) au obtinut medii mai mici de cinci, iar 839 au obtinut media 10. La proba de Limba si literatura romana, 135.101 de candidati (83,9%) au obtinut note peste cinci, iar 4.587 au obtinut nota 10. La proba de matematica 112.651 de candidati au luat note peste cinci (70,2%), iar 3.251 au luat nota 10.

Elevii au obtinut cele mai multe note de 10 din ultimii 7 ani, la Evaluarea Nationala 2020, fiind in total 839 de medii de 10, inainte de contestatii. In anul 2014, au fost obtinute 225 de medii de 10, in anul 2015 au fost 456 de medii de 10, in 2016 au fost 241 de medii de 10, in 2017 au fost 497 de medii de 10, in anul 2018 au fost 345 de medii de 10, in anul 2019 s-au obtinut 459 de medii de 10, iar anul acesta, in 2020, au fost 839 de medii de 10, adica cel mai mare numar inregistrat in ultimii sapte ani.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 41705 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
mariko1
rank 2
Sa vedem cum stam cu...
salariile incasate de profesorii "eminenti" al caror produs sint...elevii si educatia lor!
Director, director adjunct, prof matematica, romana, fizica, istorie, georafie, stiinte naturale, o limba straina etc., astia si-au luat banii un an intreg si au produs...rebuturi!
In m od normal cu astfel de rezultate in orice intreprindere normala esti fix...concediat!
Astia din invatamint au tot felul de "scapari", parintii "e' de vina ca nu se implica in viata copilului, sau districtul care nu a trimis cutia cu detergent femeii de serviciu, primarul care i-a scos la cules vreo saptamina pe caldura mare neicushorule....
alo! ati esuat lamentabil si NU meritati salarile! Deci Afara si lasti pe alti sa educe acolo unde ati esuat!
firczak gheorghe
rank 5
Stimate mariko,
Ar fi bine ca rezolvarea situației să fie așa simplă cum afirmați Domnia Voastră. Cadrele didactice pot fi incompetente dar procesul instructiv educativ nu depinde in exclusivitate de cadrele didactice. Chiar dacă ii ironizați pe cei care amintesc rolul familiei sș fiți sigur că mediul familial are foarte mare importanță, din multe puncte de vedere. Da, trebuie adoptate programe pentru redimensionarea invițămantului general din mediul rural, mai ales acolo unde rezultatele sunt nesatisfăcătoare. Pe de altă parte precizez că și inainte de 1989 erau elevi ăn clase de liceu care erau analfabeți. Devenind obligatoriu invățămantul de X clase trebuiau trecuți toți. Și toate acestea se intamplau in mediul urban.
piticot7000
rank 2
are dreptate.
nu e obligatoriu sa termini scoala obligatorie "in termen". n-ai venit la ora = absent; nu stii = nota proasta... la finalul anului, repetent. si ajunge "elevul" sa dea capacitatea la 30 de ani.
Kalle
rank 1
Nu e vina profesorului
ca elevul nu vine la scoala sau ca nu-l duce capul. Daca materialul(cel genetic in acest caz) nu e bun, e vina mestesugarului ca produsul finit iese prost ?
Saegetus
rank 4
dar daca "materialul genetic" e bun?
.. un simplu copil care vrea sa invete .. cum sunt multi in Romania .. dar au parinti alcoolici... colegi dependenti de FB.. si profesori de "doi bani" .. care au terminat pe la scoli dubioase .. crezi ca are vreo sansa sa termine scoala?

.. aici cade argumentul cu educatia de acasa.. si cel cu "mentorul" care pierde in fata copiilor mult mai mult timp sa-si verifice mesajele .. decat sa "predea ceva"

.. din pacate, se intampla asa, in multe locuri din Romania :(
profesoru
rank 3
”Cele mai slabe scoli generale din Romania. Locurile unde mediile
la Evaluarea Nationala 2020 au fost 0,00 pe linie... La capatul a 8 ani de scoala, in urma evalurii, media a fost de 0,00." - aiurea. Nota 0 nu există. Cea mai mică notă e 1. La școlile respective apare in statistică nota 0 automat, deoarece elevii nu s-au prezentat la examen. De ex. la prima școală din tabel, cea din Urvind, nu s-a perezentat nici un elev din cei 13:
http://evaluare.edu.ro/Evaluare/CandPerScoalaIAD.aspx?Jud=6&Sc=11304339
profesoru
rank 3
Sigur, trebuie făcută o discuție și de ce nu s-au prezentat elevii
la examen. In general e vorba de elevi care optează din start pentru școlile profesionale, așa că din punctul de vedere al lor și al părinților nu are rost să se pregătească pentru examen. Copiii din satele respective care doresc să dea examenul optează din start pentru școlile de la oraș, unde competiția e mai mare, și in timpul gimnaziului fac naveta.
darnic00
rank 5
Nu stiu cum au obtinut elevii aia ZERO puncte, cand se acorda,
din opficiu UN PUNCT. Dar citind intregul articol am inteles ca totusi, nici numarul celor prezenti nu a fost chiar catastrofal, 93% prezentandu-se la examen, nici chiar daramator, intrucat peste 76% au luat nota peste 5, si la nota 10 au fost anul acesta cel mai multi din ultimii 7 ani. E clar, titlul a fost dat de un pesedist, care nu poate admite ca fara Ciuma Rosie la butoane, se poate face scoala si in Romania.
dan111
rank 1
Cu toată dragostea
Perlele penibile ale molgutei vasilesco,veorica dancila,maria grapini,ecaterina andronescu etc,sunt intradevar cele memorabile. Din pacate sistemul de invatamat de dupa '89 a permis infiintarea facultatilor particulare in care beizadelele de pe atunci ale fostilor activisti pcr, si-au obtinut diplomele de licenta, cu toate ei erau bată...tămaie. Facultatile de prin casa scarii au devenit o moda,diplome obtinute la facultati renumite de prin Lehliu Gara seral au fost obtiunea fostilor activisti de partid de a-si vedea odraslele licentiate. Apoi ii angajau in posturi bine platite pe diferite domenii in care babacii aveau sfera de influenta...banci,spitale,vami,politie. Asa ca nu mai radeti de bietii elevi care dau astazi bacul ,ca ei sunt defapt rezultatul sistemului de invatamant impementat dupa '89.
Hai pa...
CARCOTASUL
rank 4
chiar daca sunt, eventual, afectate de erori,
datele comunicate in acest articol sunt infioratoare. Nu stiu ce spun datele similare despre situatia acluiasi tp de elevi care au urmat scoli similare de la inceputul secolului trecut si pana la WW-2, dar o comparatie ar fi foarte binevenita . Cine sa o faca ? Situatia actuala se datoreaza in primul rand faptului ca felul in care a fost tratat invatamantul public dupa Revolutie si felul in care s-au acordat diplome de absolventa a invatamantului superior - fara sa mai pomenim de acordarea de "doctorate" - a indus in masele largi mentalitatea ca 'se poate reusi in societate oricum - vezi nivelul majoritatii parlamentarilor" si ca o diploma "te face om" si nu priceperea si competenta profesionala. Nu a existat o astfel de situatie inainte de Revolutie, desi ultimii ani de ceausism au impins invatamantul pre-universitar pe panta descendenta, dar nu s-a ajuns atat de jos. Cum sa facem fata cerintelor dezvoltarii viitoare a tarii cu astfel de absolventi ? Totusi, nu ei sunt principalii vinovati si nici familiile lor, iar proprtia de masa a fenomenului actual arata ca sistemul de invatamant este principalul vinovat. Incotro ducem Romania tolerand un astfel de sistem ??
florescujohn
rank 3
Cum se simte matul
Daca mama si tata le da bani totul e bine.
Nu si- a [is mimeni problema ca acesto copii sa fie constienti de situatia financiara a parintilor?
piticot7000
rank 2
toti destituiti
directorii destituiti, profesorii transferati.
dr.Agnea
rank 3
OK
In Romania nu-i o rusine sa fi prost,indiferent ce esti,profesor sau elev. Urmarea? Pai,numai asa reusesti in viata....in tara pesedistilor. Valul 2 de infectari cu covid are stranse legaturi cu mentalitatea pesedista. Pacat ca nu se moare de prostie,in general prostii ii omoara pe ceilalti.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor