Cifra alarmanta a scolilor in pericol. Doamna Pandele a fost indusa in eroare

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Luni, 12 Septembrie 2016, ora 08:15
5613 citiri

Am aflat ca in Bucuresti sunt doar 37 de scoli care au autorizatie de securitate la incendiu, dintr-un total de 919 cladiri. Asta inseamna sub 4% din cele existente.

Cam tot asa se prezinta situatia din acest punct de vedere pe toate categoriile de constructii. Inclusiv cladirile in care functioneaza inspectoratele de pompieri nu detin autorizatie, cel mai probabil si cea din Bucuresti, deoarece orice specialist poate vedea ca anumite conditii nu sunt respectate (daca s-a dat autorizatie, acest lucru s-a facut fara respectarea legii impusa altora).

L-am auzit pe primarul Bucurestiului afirmand ca acest lucru reprezinta o consecinta a cresterii exigentelor, odata cu evenimentul de la Colectiv.

Nu stiu cine i-a sugerat sa spuna acest lucru doamnei Pandele, dar cu siguranta este in afara subiectului, pentru simplul motiv ca incepand din 1999 nu s-a mai produs nicio modificare importanta, ba mai mult, reglementarea din 1999 reprezinta doar o explicitare a alteia existente inca din 1983.

In 2003 si 2005 s-au stabilit noi conditii privind dotarea cu instalatii de securitate la incendiu (detectie, hidranti interiori si exteriori, sprinklere etc...), dar aceasta a vizat cresterea exigentelor doar la anumite categorii de cladiri.

Spre exemplu: exigentele pentru spatii comerciale au fost in mod voit lasate mai mari decat cele pentru scoli si gradinite, iar asta nu pentru ca riscul este mai mic, ci pentru ca exista o intelegere tacita cu statul ca exigentele sa fie mai ridicate in mediul privat, pentru a se evita investitiile publice.

De altfel, spatii comerciale inchise cunoastem destule, in timp ce nu aceleasi reguli se aplica cladirilor aflate in administrarea statului.

Realitatea este insa ca majoritatea cladirilor de invatamant au fost dotate corespunzator, inclusiv cu hidranti, dar de 25 de ani nimeni nu a mai avut grija ca acele instalatii sa functioneze. Mai pe scurt, putem afirma ca in acest sfert de secol nu am fost in stare nici sa intretinem cladirile realizate inainte de 1989.

Traim intr-o tara care arata ca si parasita, deoarece grupul mafiot care conduce Romania nu aloca fonduri pentru asigurarea intretinerii curente a cladirilor, desi legea prevede expres acest lucru.

Am mai vazut intr-un comunicat ca din cele 1.999 de cladiri de invatamant 338 nu ar necesita autorizatie. Acest lucru nu inseamna insa ca ele sunt conforme, iar faptul ca IGSU mentine aceasta stare inducand populatia in eroare este foarte grav.

O "chichita" legislativa a fost lasata tocmai pentru a justifica de ce unele cladiri nu au nevoie. Astfel, toate cladirile care au fost construire inainte de 1989, indiferent de starea lor, se considera ca nu au nevoie de autorizatie pentru simplul motiv ca la momentul receptionarii nu exista aceasta obligatie. La aceasta categorie de cladiri autorizatia de incendiu era obligatorie doar daca s-ar fi facut interventii majore.

De fapt, ce puteam afla de aici este ca mai bine de trei sute de cladiri de invatamant nu au suferit nicio interventie majora in ultimii 25 de ani, adica situatia este poate chiar mai grava decat la corpurile de cladire ce necesita autorizatie.

Doamna Pandele trebuie sa stie ca afirmatia cum ca au crescut exigentele este falsa, a fost indusa in eroare. Ceea ce s-a intamplat dupa Colectiv a fost doar faptul ca s-a inceput aplicarea legii, de 25 de ani partea de autorizare, avizare si control curent parand a functiona formal.

Legislatia nu este facuta de cetateni, iar daca statul constata ca exigentele sunt totusi prea mari pentru stadiul de dezvoltare a Romaniei ar putea cu usurinta sa coboare nivelul.

Situatia procesului de avizare si autorizare este insa una dezastruoasa. Timpul de raspuns la dosare atinge de multe ori si cateva luni. Cunosc o situatie in care dosarele pe Bucuresti-Ilfov referitoare la autorizarea unei scoli au fost depuse de mai bine de trei luni si nimic nu s-a intamplat, iar inspectorul sef a dat din umeri ca este in concediu cel responsabil de proiect si sa incepem functionarea fara.

Acest caz nu este insa unic si pot oferi concret multe altele. Daca se considera ca nu fac fata la situatia existenta, atunci poate procedura sau legislatia ar trebui schimbate.

Exista un numar atat de mare de constructii fara autorizatie de incendiu incat nu mai pot afirma ca este vina celor ce ar trebui sa depuna cereri. In aceasta situatie institutia trebuie sa caute solutii, nu sa se planga ca asta este situatia si sa arunce vina.

Dar care dintre "generalii" lui Oprea ar dori sau ar putea sa faca acest lucru? Pentru ca aceasta este o mostenire de sistem in care la varf nu au ajuns cei mai buni, ci doar cei ce au stiut de partea cui sa se tina.

Institutiile de invatamant din Romania arata dezastruos. Ne cad copiii in wc-uri improvizate in fundul curtii, in timp ce miliarde se fura. Discutam de conditii europene, dar noi nu reusim sa aducem conditii minime. Abia in acest ciclu al Uniunii Europene am vazut ceva fonduri alocate pentru intretinerea acestora, dar procedura de accesare va face ca numarul real sa fie mic.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#scoli autorizatie incendiu, #cladiri autorizatii incendiu , #scoli