Ziare.com

Copilul cu ADHD e mai agresiv ca altii? Ar trebui sa invete in scoli speciale?

de Anca Serghescu
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 11:17

   

Copilul cu ADHD e mai agresiv ca altii? Ar trebui sa invete in scoli speciale?
Cazul elevului din Pitesti, diagnosticat cu ADHD, despre care colegii spun ca este agresiv si din cauza caruia au refuzat sa intre la ore cateva zile, nu este singular.

"Si la scoala fiului meu avem in clasa doua cazuri de copii cu ADHD. Sincer, e dezastru! Nu se pot tine orele integral, vesnic perturba lectiile, profesorul de educatie fizica si d-na de engleza au ajuns sa nu ii mai primeasca la ore din cauza comportamentului.

Sunt agresivi fizic cu colegii, au un limbaj injurios chiar si cu invatatoarea. Sunt scoli speciale pentru copiii cu probleme comportamentale. Trebuie sa fim realisti, nu poti, pentru 1-2 copii, sa distrugi o clasa intreaga! Iar parintii trebuie sa constientizeze ca ai lor copii au asemenea probleme si sa le asigure suportul necesar
". Asa descrie o mama pe Facebook o situatie similara.

In aceste conditii, Ziare.com a vrut sa afle de la un specialist ce presupune aceasta afectiune considerata de multi un moft, cum trebuie sa se faca integrarea acestor elevi si daca intr-adevar un copil cu ADHD este mai agresiv decat majoritatea.

"Poate fi mai agresiv, dar este un efect colateral. In cadrul acestei tulburari, simptomele au legatura cu capacitatea redusa de a se concentra la o actiune, de a o duce la bun sfarsit, de a sta linistiti.

Sunt si situatii in care tratamentul medicamentos nu isi face efectul scontat (la care, daca se adauga si un mediu familial care nu se adapteaza nevoilor copilului, iar copilul va primi o 'educatie buna', in care sa ii iasa 'gargaunii din cap'), in copil se vor acumula frustrari ce duc la opozitionism.

Agresivitatea este o reactie la interactiunea cu mediul pe care nu il poate gestiona. Avand o rezistenta scazuta la frustrare, copiii cu ADHD pot reactiona violent cand li se impun lucruri pe care nu si le doresc, cand sunt respinsi sau agresati, chiar si, doar, atitudinal", explica pentru Ziare.com George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian (www.animaetanimus.ro).

ADHD nu e un moft! Trebuie diagnosticat si tratat la psihiatru

Multi dintre cei care nu cunosc amanunte despre aceasta afectiune spun ca este doar un moft, o scorneala a lumii moderne pentru a justifica rasfatul si neadaptarea la comunitate.

Psihologul insa este de cu totul alta parere.

"ADHD este o tulburare complexa. Diagnosticul se refera la simptome ce implica 'un model persistent al inatentiei si/sau hiperactivitate - impulsivitate ce interfereaza cu functionarea normala sau cu dezvoltarea (...)

Cand vorbim despre tulburarea ADHD, nu vorbim despre copiii obraznici, rasfatati sau violenti; vorbim de indivizi ce sufera de o anumita inactivitate pregnanta in lobii frontali ai creierului, este vorba despre o tulburare psihiatrica autentica.

Din 1902, de la pediatrul George F. Still, pana la ultima revizuire a Manualului de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale, cu toate scandalurile si polemicile, nu a fost scoasa aceasta tulburare din manualele si tratatele de psihiatrie, nici nu a fost eradicata la nivelul populatiei mondiale", ne-a explicat psihoterapeutul.

Specialistul a tinut sa sublinieze ca diagnosticul acestei afectiuni trebuie pus de un medic psihiatru, care va stabili si un tratament.

"De mentionat e faptul ca orice diagnostic este dat de un medic psihiatru, in acest caz de un pedopsihiatru (disciplina medicala care studiaza bolile psihice ale copilului - n. red.). Acesta coroboreaza informatii din interviul clinic cu analizele medicale, cu evaluarile psihologice si ajunge la diagnosticul final. In functie de tipul de tratament pe care il stabileste medicul, se administreaza medicamentele si concentratia acestora.

Unele medicamente sunt stimulante (ex.: Ritalin), altele non-stimulante (ex.: Strattera). Aceste medicamente actioneaza asupra neurotransmitatorilor, ducand la reducerea simptomelor in plan comportamental, o concentrare mai buna a atentiei, cresterea pragului de rezistenta la frustrare", ne-a spus Chiriacescu.

Citeste mai multe despre tratamentul ADHD.

Mari probleme cu integrarea

Cea mai mare problema in Romania este integrarea copiilor cu diagnostice psihiatrice in invatamantul de masa. Este o provocare pentru sistem, pentru ca profesorii si colegii nu stiu cum sa se poarte cu ei.

"Profesorii trebuie pregatiti pentru asa ceva. Si acum sunt situatii in care trebuie sa se adapteze, dar nu exista o pregatire specifica. Fiecare isi cauta singur informatii si metode de lucru.

Da, pentru recuperarea multor copii este important sa fie integrati in medii normale. Daca nu exista un deficit intelectual sau comportamental prea mare, se pot integra, chiar si cu 'o umbra'; pe foarte multi ii ajuta sa se dezvolte. Sunt multe cazuri in care copiii chiar nu mai au probleme de integrare dupa o anumita perioada de timp.

Scolile speciale au sens doar pentru patologia severa, la care este nevoie de recuperare aparte si de o programa specifica", este diferenta pe care o psihoterapeutul intre copiii cu AHDH.

Profesorii trebuie scolarizati

Ministerul Educatiei are in vedere proiectul de metodologie privind asigurarea suportului necesar elevilor cu tulburari specifice de invatare (TSI).

In aceasta categorie intra grupurile de tulburari ce afecteaza procese precum citirea, exprimarea in scris si matematica: dislexie, disgrafie, discalculie.

Acelasi proiect face referire si la "pregatirea cadrelor didactice, profesorilor de sprijin, profesorilor psihopedagogi, logopezilor, profesorilor consilieri scolari (...) in confruntarea cu problemele legate de tulburarile specifice de invatare".

"Daca va reusi acest program de incluziune a copiilor cu Tulburari Specifice de Invatare (TSI) sau cu autism, la scara larga, nu se poate mentine organizarea de acum.

Va fi obligatoriu sa fie un numar mai mic de copii la clasa. Si daca va sti ce sa faca profesorul de la clasa, aceasta va avea mari probleme in a oferi atentie tuturor elevilor", sustine psihoterapeutul.

Iata ce spune ministrul Sanatatii despre cazul de la Pitesti.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13945 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cum am putea rezolva problemele legate de ADHD ?

1. La nivel de stat trebuie formata o strategie de lupta impotriva CAUZELOR care duc la cresterea numarului de cazuri de ADHD in scoli. Utilizarea excesiva si iresponsabila a mijloacelor IT de la virste fragede, creeaza asemenea probleme. La fel si desenele animate violente sau cu subiecte care creaza confuzie in mintea copilului.

Aceste desene animate ar trebui analizate de un "CNA" al copilului si interzise la difuzare in Romania. La fel si distributia de jocuri care creeaza asemenea probleme.

Jocurile au adesea sisteme de punctaj care se bazeaza pe recompensa. Problema este faptul ca e vorba de recompensa imediata. Aceste jocuri distrug/deviaza practic in mod deliberat educatia copilului spre un interes extrem limitat la recompensa imediata si un dezinteres total fata de gindirea metodica, care implica si rabdare, rabdarea de a proceda corect, de a urma pasii pentru atingerea unui scop.

TVR-ul si Radiodifuziunea ar putea ajuta printr-o campanie de informare si in acest sens. Parintii trebuie sfatuiti asupra modului in care sa le dea copiilor acces la dispozitivele IT, jocuri si desene animate.

2. Comportamentul elevilor cu ADHD trebuie studiat in mod permanent si inscris intr-o fisa medicala, in baza careia sa se stabileasca gravitatea cazului si daca acesta poate sau nu poate fi tratat in scoala. Este de asteptat ca numarul de asemenea cazuri sa creasca. Am vazut copii prescolari care au asemenea manifestari, manifestari care in timp se agraveaza. In scoli va trebui sa avem psihologi si psihiatri care sa-i consilieze pe parinti, copii si profesori.

3. Indiscutabil un copil cu ADHD trebuie sa fie asistat si intr-o scoala normala acest lucru nu este posibil in conditii bune, daca cazul e grav.

Problema cazurilor de ADHD in scoli trebuie dezbatuta public cit mai intens, pentru ca parintii acestor copii sa inteleaga ca trebuie sa ia masuri si ca pot fi sanctionati daca nu fac nimic in sprijinul copilului. Toti parintii trebuie educati sa solicite singuri ajutor de specialitate, inainte sa fie prea tirziu sau sa descopere specialistii din institutiile de invatamint aceste probleme. E vorba si de respectarea drepturilor copilului.

4. Pentru cazurile grave, indiscutabil, va fi nevoie de scoli speciale, acest lucru fiind atit in beneficiul elevilor cu probleme cit si in al celor fara probleme.

Unii elevi pot avea doar instabilitate motorie. Poate fi deranjant dar si suportabil in unele cazuri. Altii pot avea instabilitatea motorie ca manifestare a unei probleme mai grave(neatentie, repezeala, incapacitatea de a avea rabdare si lipsa de intelegere a conceptului de rabdare, dorinta de recompensa imediata etc.). Aceste cazuri pot fi tratate cu ajutorul psihologului. Exista cazuri in care insa comportamentul copilului depaseste primele doua situatii si intra in zona irascibilitatii si chiar violentei. In acest ultim caz masurile trebuie sa fie mai radicale.

 

 

ministerul a făcut un ***

Incercand să rezolve problema integrand elevii cu adhd in sistemul normal de invățămant.Pentru acești copii trebuie un cadru didactic in plus in clasă care să ii ajute numai pe ei.Un rol foarte mare il au și părinții care trebuie să se ocupe personal de ei nu să aștepte totul de la școală.

 

 

Elevii cu ADHD

NU pot fi integrati intr-un colectiv normal. Locul lor e clar la scoli speciale. Le recomand domnilor psihologi care sustin contrariul sa vina si sa petreaca macar o ora intr-o clasa in care se afla si un astfel de elev. Apoi sa ne dea lectii pe la TV sau pe net. As vrea sa stiu cum ar mai reactiona un astfel de psiholog daca i-ar veni copilul de la scoala batut mar de un elev cu ADHD.

 

 

Ce deobicei

..statul se spala pe miini ca Pilat din Pont si arunca raspunderea pe profesori.Acesti copii semiretarzi,proveniti din mame drogate/betive/etc,pun mari probleme celorlalti,care vor sa faca scoala.
Bineinteles,partea cu violenta o mputeau rezolva cei din clasa simplu,patura in cap si o bataie buna,si se racorea adhdistul,sa vezi cum nu mai sarea la gitul colegilor.
Problema este ca bouarii astia perturba lectiile,profesorii trebuie sa aaiba o grija in plus(ptr care nu sint platiti si Nu intra in fisa postului),ba ,mai mult,unii mai primesc si plingeri de la mamele acestor creaturi.(nu sint prof,dar o gagica profa mi-a povestit de retarzii astia).
Asa ca,bagati-i in clase speciaale,cu cei asemenea lor!Parerea mea.

 

 

Eu am scris CNA pe aceasta tema o sesizare

In care am aratat ca pe canalul Cartoon Network sunt "desene" absolut abominabile gen monstri care vomita monstrii, personaje care se taie cu cutitul sau drujba ori isi dau foc unii la altii si rad, ce sa mai... ceva grotesc.
Stiti care a fost raspunsul CNA?
Ca ei nu pot face nimic in aceasta privinta deoarece canalul emite din UK si totodata trebuie sa intelegem ca desenele animate nu sunt un mod de educatie.
Deci ca idee maine pot aparea desene animate unde isi scot ochii cu cutitul personajele si CNA spune ca ei nu pot face nimic.
Trageti dumneavoastra concluziile.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor