Copii batuti in scoli si gradinite: Ce fel de profesori lovesc elevii si ce poate face un parinte, pas cu pas

Marti, 28 Iunie 2016, ora 19:45
5724 citiri
Copii batuti in scoli si gradinite: Ce fel de profesori lovesc elevii si ce poate face un parinte, pas cu pas

In ultima vreme, presa a relatat numeroase cazuri de violenta in scoli si chiar gradinite, adesea fiind prezentate inclusiv filmari in care profesori sau educatori abuzeaza copiii.

In mintea multora, dainuie inca imaginea Ioanei Neagu, directorul unei gradinite de lux din Capitala, care a fost filmata cand batea copii. Imaginile au facut inconjurul televiziunilor si Internetului. Din pacate, nu sunt singulare.

Au starnit indignare, vii discutii, adesea vehemente. E lesne de imaginat prin ce trece un parinte al carui copil vine cu vanatai acasa si ii spune ca dascalul e cel care l-a lovit.

Cum trebuie sa procedeze un parinte care afla ca fiul sau a fost abuzat de profesor sau educator, cui trebuie sa se adreseze? Iar in situatia in care merge la conducerea institutiei, fie ca e vorba despre o gradinita sau o scoala, si nu se iau masuri, ce poate face mai departe, pas cu pas?

Am adresat aceasta intrebare Ministerului Educatiei, care ne-a transmis urmatorul raspuns:

"Parintele, tutorele sau sustinatorul legal al copilului/elevului are dreptul sa solicite rezolvarea unor stari conflictuale in care este implicat propriul copil prin discutii amiabile cu salariatul unitatii de invatamant implicat, cu educatorul-puericultor/educatoarea/invatatorul/institutorul/profesorul pentru invatamant prescolar/primar/profesorul diriginte, cu directorul unitatii de invatamant".

Urmatorul pas, in cazul in care profesorul vinovat nu este in niciun fel tras la raspundere pentru faptele sale, este adresarea unei cereri scrise conducerii de invatamant.

In cazul in care nici atunci efectele nu sunt cele scontate, urmeaza o solicitare catre inspectoatul scolar.

Ultima instanta la care se poate apela, daca au fost parcursi toti pasii enumerati fara nicio schimbare, este Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

Dupa discutia parinte - diriginte/invatator/educator si o sesizare scrisa catre conducerea unitatii de invatamant, parintele se poate adresa si Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, cerand o audienta sau trimitand o sesizare scrisa, insotita de raspunsul conducerii scolii, ne-a transmis si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Cine sunt dascalii care lovesc copiii

Am vrut sa aflam si ce fel de dascali ajung sa se comporte astfel si mai ales de ce. Potrivit psihoterapeutului Vlad Muresan, e vorba despre "genul de profesori care in mod evident au esuat in cariera lor. Genul de oameni cu un orgoliu, frustrari si pretentii de superioritate ce nu mai pot fi stavilite, care se considera stapani asupra copiilor care le-au fost incredintati cu incredere".

De ce se ajunge la asa ceva? "Pentru ca niste oameni care s-au tradat in toate alegerile lor si, ca si consecinta, se simt infranti in viata, in cariera si in relatiile lor personale, isi varsa frustrarea in singurul loc in care mai au o farama de putere: in fata copiilor pentru care ar trebui sa fie un exemplu.

Prezenta unor astfel de persoane, ce dovedeste clar o lipsa de bun simt intr-o institutie care ar trebui sa urmareasca interesele copiilor, ar trebui sa puna pe ganduri pe orice parinte. Probabil ca nu sunt singurele abateri din acea scoala".

Psihoterapeutul Vlad Muresan este de parere ca mutarea copilului dintr-o institutie care, in ciuda plangerilor, nu se iau masuri este o optiune. Din pacate, e vorba despre o optiune de moment pentru iesirea dintr-o situatie si nu de o solutie la o problema a societatii in care traim.

Citeste si:
Orban susține că Iohannis ar trebui să-i ceară demisia lui Ciucă, în urma acuzațiilor de plagiat, dacă acesta nu demisionează de bună voie
Orban susține că Iohannis ar trebui să-i ceară demisia lui Ciucă, în urma acuzațiilor de plagiat, dacă acesta nu demisionează de bună voie
Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, a declarat că, în cazul în care Nicolae Ciucă nu demisionează benevol din funcţia de premier, în urma acuzaţiei de plagiat, atunci preşedintele...
Cătălin Drulă, despre cazul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă: „România nu-şi permite al doilea Dottore”
Cătălin Drulă, despre cazul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă: „România nu-şi permite al doilea Dottore”
Deputatul USR, Cătălin Drulă, a scris marţi, 18 ianuarie, pe Facebook că investigaţia Pressone arată cu dovezi clare că Nicolae Ciucă este ”unul dintre doctorii fake ai României, cu...