Ziare.com
Home > Actualitate > Scoala > scoli > Descriere

Despre scoli

Scoala este institutia care are drept obiectiv educarea elevilor sub supravegherea profesorilor. Majoritatea tarilor au sisteme formale de invatamant, iar copii trec pe rand prin cresa, gradinita, scoala gimnaziala, liceu sau universitate. Exista si institutii care ofera posibilitatea de a urma cursuri postliceale, cursuri post-universitare, dar si masterate sau doctorate.

Scolile, ca institutii formale, au existat chiar si in Grecia antica, India, China, sau in Imperiul Bizantin, unde se stabilise un sistem de invatamant primar. In tarile islamiste, in trecut, scolile se constituiau in cadrul moscheilor, unde copii dobandeau cunostinte de baza, alaturi de cunostinte religioase. Ulterior, in secolul al IX-lea, a aparut Madrassa, scoala separata de moschee.

Educatia

Educatia a fost interzisa femeilor multa vreme, acestea fiind obligate sa se rezume la activitati legate de intretinerea gospodariei si cresterea copiilor. In unele tari cu populatie majoritar musulmana, in continuare fetelor le este interzis sau ingradit accesul la educatie. Potrivt unui studiu realizat de Organizatia Natiunilor Unite, numarul de femei educate si numarul de ani petrecuti de femei in scoala s-a dublat intr-o perioada de 40 de ani, ceea ce arata ca eforturile facute pentru educarea femeilor au dus la progrese.

In majoritatea tarilor dezvoltate, educatia si succesul elevului in sistemul educational este vazuta ca principala cale catre succes. In zonele sarace, in special in mediul rural, scoala este considerata principala modalitate de a iesi din lantul saraciei.

Scoala online

Recent, conceptul de scoala online a capatat din ce in ce mai multa notorietate, pe de o parte din pricina raspandirii tehnologiei informationale, dar si din pricina cererii pentru o astfel de forma de invatamant. Profesorii predau cursurile online, iar elevii invata individual si sunt apoi testati cu ajutorul computerului.

Educatia la domiciliu

Exista si tari in care este permisa educatia la domiciliu, parintii nefiind obligati sa trimita copii la scoala. Scolile cu programe alternative de educatie sunt de asemenea un trend, acestea punand accentul pe respectul fata de persoane, echilibru, descentralizare a autoritatii sau o viziune holistica asupra lumii. Unele scoli vocationale pun accentul pe pregatirea elevilor in domeniile pentru care au aptitudini speciale.

scoli
 
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor