Invatamant de calitate in conditiile dezastruoase din Romania

Marti, 10 August 2010, ora 22:23
2128 citiri
Invatamant de calitate in conditiile dezastruoase din Romania

Cu putin timp inaintea inceperii noului an scolar 2010-2011, Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului estimeaza ca aproximativ 20% dintre elevii invatamantului preuniversitar ar putea fi stramutati la alte unitati de invatamant, datorita inchiderii scolilor fara autorizatie sanitara de functionare.

"In urma videoconferintei cu inspectorii generali scolari, ne asumam obiectivul ca peste 85% dintre copiii Romaniei sa invete in scoli care au autorizatie sanitara de functionare sau care sunt in curs de autorizare", a spus ministrul Daniel Funeriu.

Acolo unde se constata neindeplinirea criteriilor de functionare, scoala va fi inchisa, iar elevii vor fi mutati in unitatile scolare adiacente, respectandu-se criteriile de distanta si de oportunitati, a mai declarat ministrul.

Daca mari carturari ai acestei tari au luptat pentru infintarea scolilor romanesti, Guvernul Boc nu face alceva decat sa le inchida.

Oriunde in Romania, situatia existenta inainte de inceperea cursurilor in invatamantul preuniversitar, este catastrofala, in teritoriu fiind vorba de mii de gradinite, scoli si licee care ar putea fi inchise incepand cu luna septembrie.

Exemplele sunt concludente: Bistrita Nasaud 28%, Cluj 35%, Valcea 28%, Gorj 40%, Vaslui 48% din unitatile scolare nu sunt autorizate sanitar.

Ponderea cea mai mare a scolilor cu probleme de acest gen se afla in mediul rural. Deficientele igienico-sanitare constau in faptul ca in scolile respective lipseste sursa de apa, cat si un sistem de distributie a acesteia, grupurile sanitare improprii, si sali de clasa care nu au fost modernizate de ani grei.

Reprezentantii ISJ-urilor vor trebui sa stabileasca pana la sfarsitul lunii august care dintre scoli urmeaza sa fie comasate.

In fiecare an aceeasi problema este semnalata iar nimeni nu face nimic, multe scoli au functionat de-a lungul timpului fara autorizatie sanitara sau cu autorizatie provizorie. Oricum abilitatii sistemului educational, au gasit solutia: le inchid!.

Daca aceasta noua comasare a unitatilor scolare se va produce, nu stiu daca Consiliile Locale vor avea si bani de alocat pentru naveta elevilor, astfel consider ca vom asista la o marire a numarului celor care vor abandona scoala.

In acelasi timp Ministrul Daniel Funeriu a mai anuntat ca, din anul scolar 2011-2012, se doreste ca elevii din clasele de inceput de ciclu, sa invete dupa manuale noi, realizate in concordanta cu noile programe de studiu, al caror cadru de referinta va fi supus dezbaterii publice in toamna acestui an, desi inca nu avem cunostiinta de noile planuri cadru pentru anul scolar 2010-2011, asa cum a mai promis distinsul ministru pentru luna august.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#scoli inchise 2010, #avize functionare scoli, #Daniel Funeriu scoli , #scoli