Ziare.com

Pozitia SNSPA fata de adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a masurilor ce interzic informatiile despre identitatea de gen in scoli si universitati

Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 12:50

   

Pozitia SNSPA fata de adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a masurilor ce interzic informatiile despre identitatea de gen in scoli si universitati
"Studiile de gen au dus la schimbari de optica in sociologie, filosofie, psihanaliza, medicina, istorie, economie. Evolutia studiilor de gen s-a materializat, in timp, in dezvoltarea cercetarii in domeniu, a programelor de studii, dar a influentat si interactiunile umane, oportunitatile de realizare profesionala, optiunile si deciziile personale, discriminarea in diferite domenii.(...)" transmite Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), intr-un comunicat in care isi exprima pozitia fata de proiectul adoptat de Senat, ce interzice orice referire la identitatea de gen in scoli si universitati.

Potrivit SNSPA, cei care au initiat propunerea si cei care au votat-o nu inteleg conceptele pe care le folosesc, iar textul adoptat incalca autonomia universitara, principiul egalitatii de sanse, libertatea de exprimare, precum si legea pentru prevenirea dicriminarii.


Comunicat SNSPA:

"Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) considera ca este regretabil faptul ca subiecte importante, cu consecinte deosebite pentru societatea romaneasca, se legifereaza intr-o maniera superficiala, fara intelegerea conceptelor si fara consultarea partenerilor sociali relevanti, in speta comunitatea stiintifica academica. Mai mult, activitatea mediului universitar a fost bruiata de ingerinte politice, inca o data, actorii politici incalcand autonomia universitara.

Avand in vedere discutiile generate de acest subiect, prezente in spatiul public, SNSPA isi propune sa clarifice situatia, oferind publicului larg cateva explicatii importante, dupa cum urmeaza:

Initiativa legislativa a celor doi parlamentari PMP a avut ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, prin care s-a propus ca in toate institutiile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale, inclusiv in unitatile care ofera educatie extrascolara, sa fie interzis prozelitismul pe baza criteriului de sex si a criteriului de gen.

Fara a clarifica insa ce presupune exact fenomenul de "prozelitism pe baza criteriului de sex, cat si a celui de gen", observatie regasita si in punctul de vedere al Guvernului Romaniei, care nu a sustinut adoptarea acestei initiative legislative, plenul Senatului a votat marti, 16 iunie 2020, in calitate de for decizional, cu 81 de voturi DA, 22 de voturi NU si 27 de abtineri.

Pe motivul existentei unui pericol real in sistemul de invatamant, fara a face vreo dovada in acest sens, textul amendamentelor adoptate arata ca cei care le-au propus nu inteleg de fapt conceptele fundamentale pe care le folosesc. Acestea sunt, de altfel, uzuale in orice limba: sex (barbatesc sau femeiesc), pentru datul biologic si gen (masculin, feminin), pentru intelesurile culturale si sociale ale diferentelor biologice. Pentru stiintele sociale insa, aplicarea acestui amendament inseamna interzicerea unor concepte teoretice esentiale, utilizate in cercetare de catre comunitatea stiintifica internationala.

Studiile de gen au dus la schimbari de optica in sociologie, filosofie, psihanaliza, medicina, istorie, economie. Evolutia studiilor de gen s-a materializat, in timp, in dezvoltarea cercetarii in domeniu, a programelor de studii, dar a influentat si interactiunile umane, oportunitatile de realizare profesionala, optiunile si deciziile personale, discriminarea in diferite domenii. Studiile de gen sunt esentiale pentru elaborarea politicilor sociale care sa faciliteze echilibrul in familie, in cariera, care sa ofere strategii pentru a combate violenta casnica, hartuirea sexuala si solutii pentru munca domestica.

Amendamentul introdus la Legea educatiei nationale reprezinta o incalcare flagranta a autonomiei universitare. Parlamentul Romaniei nu are niciun fel de atributii sa stabileasca curricula in universitati, nici pe cea din invatamantul preuniversitar. In calitate de universitate care a initiat si dezvoltat cercetari si studii referitoare la politici de gen in ultimii 22 de ani (din 1998), SNSPA a contribuit semnificativ la cunoasterea si analizarea discriminarii si proiectarea politicilor publice pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati, dar si pentru minoritatile etnice, religioase si sexuale. Astfel de arii de studiu exista in marile universitati din Romania, din UE si din lume. Acest amendament desfiinteaza practic orice invatare, studiu si cercetare in privinta discriminarii de gen, orice proiect intemeiat stiintific care poate contribui la egalitatea de tratament si de sanse intre femei si barbati. Il consideram inacceptabil stiintific si profund antidemocratic.

Textul adoptat contrazice principiul constitutional al egalitatii de sanse (art. 16) si pe cel al libertatii de exprimare (art. 30/1), Legea pentru prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare (137/2000), Legea egalitatii de sanse intre femei si barbati 202/2002. In plus, vine in contradictie cu o multitudine de acorduri internationale la care Romania este parte semnatara, precum CEDAW (Conventia pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare impotriva Femeilor a ONU, 1979) si cu legislatia Uniunii Europene. Daca s-ar aplica aceste amendamente, ni s-ar interzice sa vorbim in institutiile de invatamant despre Institutul European al Egalitatii de Gen, una dintre agentiile majore ale UE, la fel, despre cercetarile si politicile europene in privinta egalitatii de gen.

Cadre didactice, studenti si absolventi din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) se asociaza tuturor colegilor din alte universitati si centre universitare, care si-au exprimat deja pozitia referitoare la adoptarea acestei initiative legislative a Parlamentului Romaniei. SNSPA incurajeaza abordarea critica, parteneriatul intelectual si cooperarea, si asigura libertatea cercetarii in ceea ce priveste stabilirea temelor, alegerea metodelor, procedeelor si valorificarea rezultatelor, conform legii. Nimeni nu are dreptul sa manipuleze, indoctrineze si sa educe dogmatic in interiorul spatiului universitar (laic) si, prin aceasta, sa incalce dreptul studentilor, cadrelor didactice sau cercetatorilor la obiectivitate in cunoastere si la formare stiintifica adecvata domeniului de studii."
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre snspa Remus Pricopie Senat lege
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1591 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dacă pană și Academia

"Ștefan Ggeorghiu" se revoltă e lată !
(Pricopie ăsta nu a fost propunere de premier a Ciumei Roșii?)

 

Minoritatile trebuie sa dispara

Ori se integreaza ori pleaca de unde au venit.
Romania se numeste asa pentru ca suntem romani,cine nu se simte roman sa plece.
Tiganii sa plece,nici-o politica de integrare,scolarizare sau orice supune un sacrificiu romanesc pentru o minoritate imposibil de educat.
Ungurii care traiesc in Romania sa fie integrati,ori sa plece.
Nu avem nevoie de transexuali,homosexuali si nici de drogatzi.
Ori se trateaza ori sa plece.
Natia romana nu poate sa fie linistita din cauza unor gunoaie ?
Suntem majoritatea,cine vrea drepturi sa respecte ce respectam toti.
Religia tzarii este ortodoxa,restul sa practice in tzarile lor religia lor.
Avem traditiile noastre,nu vad de ce sa respectam minoritatile care nu respecta regulile tzarii in care respira si traiesc.
Cui nu-i convine e liber sa plece unde vrea.

@Pieux (fr.) Asa este !!!! Nu mai stie romanul

ortodox ce sa faca? Ezita intre pozitia pe burta sau pe spate :)))
Ceea ce este neprincipial, comform legilor sobolanilor rosii.
Tovarasii nu se amesteca cu tovarasii, nici tovarasele cu tovarasele.
Traditia ortodoxa multimilenara spune exact invers!

Ma bucur ca ati pus draknealui punctele pe "i".
Cine nu este ortodox, pleaca! (Romania fiind o tara ortodoxa)
Cine nu e roman, pleaca! (Mai ales indienii din Sintesti, care va put rau de tot)
Cine nu violeaza traditional, ca dv., pleaca! (homo, LGBT, etc.)
Minoritatile trebuie sa dispara! (In fine, ar trebui redeschise lagarele de concentrare)

Da, domne, foarte bine face parlamentu'

că interzice genurili dau bătăi de cap oamenilor, că prea s-a inmultit violurili si perversiunili in tară!
De asemeni, boboru' asteaptă cu interes interzicerea Si altor prostii pe care 'telectualii lu' peste prăjit ni le scuipă in freză:
Legea gravitatiei;
Tiuria relativitătii;
Tampenia sorosistă cum că pămantu' ie rotund, cand toată lumea vede că nu-i asa.
Să rămană numa' Legea lu' Om, pe care toti o pricepem si stim s-o aplicăm.

 

Ha ha ha!

S-au basicat aia de la snspa care frecau duda toata ziua pe politici de "gen"! Apropo, gen au substantivele, oamenii au sex... sau daca isi inchipuie ca au gen, atunci in capul lor e o mare bulibaseala. Vai de mine, ce-o sa ne facem? S-a interzis propaganda de "gen" in scoli, licee si facultati... de-aia nu mai ploua maine.

 

De cand au securistii

un cuvant de zis, pe fata in legislatia romana. I-a intrebat cineva de sanatate? Sunt si ei printr-o comisie a drepturilor omului, sau de alta natura?

 

Pozitia SNSPA fata de educatia sexuala: CAPRA!

Analyze this:

Am gasit o capra in trandafiri.
Am gasit-o capra in trandafiri.

Cratima lui veorica.

 

Daca cumva aveti vreo cofuzie in privinta certificatului de nastere

Sint sigur ca nu o sa aveti o cofuzie in privinta mersului la baie dimineata . Restul ramine la discretia dumneavostra lol .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor